Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες και διαχειριστές πολυκατοικιών

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες και διαχειριστές πολυκατοικιών

Τι πρέπει να κάνετε από σήμερα για να είστε έτοιμοι για την υποβολή αιτήσεων - Το αγκάθι του ΑΦΜ - Απαντήσεις στα συνήθη προβλήματα με καυστήρες, αλλαγή διαχείρισης και κατανομή ενοικίου

thermansi
Επίδομα θέρμανσης δικαιούνται όσοι πληρούν τα νέα και διευρυμένα κριτήρια, όμως στην περίπτωση των πολυκατοικιών οι διαχειριστές είναι αυτοί που κρατάνε τα «κλειδιά» που ανοίγουν την «πόρτα» του επιδόματος για τον ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή των διαμερισμάτων!

Σε αρκετές πολυκατοικίες δεν υπάρχει διαχειριστής καθώς ένοικοι και ιδιοκτήτες διαφωνούν για το ποιος θα αναλάβει την έκδοση ΑΦΜ για την πολυκατοικία, κάτι που είναι απαραίτητο για καταβληθεί το επίδομα. Το πρόβλημα μπορεί να φαίνεται μικρό και τυπικό, αλλά αποτελεί εστία έντονων αντιπαραθέσεων στις γενικές συνελεύσεις καθώς η έκδοση ΑΦΜ πολυκατοικίας δημιουργεί επιπρόσθετες επιβαρύνσεις, υποχρεώσεις και πονοκεφάλους σε όποιον διαχειριστή αναλάβει την ευθύνη.

Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής στην πολυκατοικία, θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλους τους ενοίκους ποιος θα αναλάβει ρόλο διαχειριστή ώστε να δημιουργήσει το προφίλ της πολυκατοικίας με τα διαμερίσματα στην εφαρμογή του επιδόματος θέρμανσης.

Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε πολυκατοικίες στις οποίες υπάρχει δυνατότητα επαναφοράς από το σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο στο σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο, εφόσον συμφωνήσουν να γίνει αυτή η επαναφορά, το επίδομα θα είναι υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Πέραν όμως από την επιλογή καυσίμου ιδιοκτήτες και διαχειριστές θα πρέπει να έχουν λύσει διάφορα προβλήματα προτού υποβάλουν την αίτηση.

Ακολουθεί ένας οδηγός επίλυσης των προβλημάτων αυτών με οδηγίες της ΑΑΔΕ:

Ως διαχειριστής πολυκατοικίας, απαιτείται να δημιουργήσω προφίλ πολυκατοικίας όταν η θέρμανση στη πολυκατοικία γίνεται με κάποιο από τα λοιπά είδη καυσίμων, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης;

Στην περίπτωση αυτή οι αιτήσεις όλων των δικαιούχων αρκεί να γίνουν ως σε μονοκατοικίες. Η εφαρμογή δε σας εμποδίζει να δημιουργήσετε προφίλ πολυκατοικίας, αλλά δεν απαιτείται καθώς τα χιλιοστά θέρμανσης εμπεριέχονται στο ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο και θα καταχωρισθεί από τον ίδιο το δικαιούχο (όχι από τον διαχειριστή) μέσω της εφαρμογής ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Ειδήσεις σήμερα:

Αγρίνιο: Η μητέρα του 28χρονου που ασελγούσε στον 4χρονο γνώριζε και κάλυπτε τον γιο της

Σβαρτσενέγκερ και Σταλόνε ποζάρουν με μαχαίρια και κολοκύθες για το Χάλοουϊν

GNTM 5: Η αποχώρηση της Έλενας και το μοντέλο που δεν νιώθει 100% γυναίκα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης