Ελληνικό: Παραχωρούνται δωρεάν 235 στρέμματα στους όμορους δήμους

Ελληνικό: Παραχωρούνται δωρεάν 235 στρέμματα στους όμορους δήμους

Υπεγράφη η δωρεάν διανομή των εκτάσεων από τον ΥΠΟΙΚ σαν αντάλλαγμα  για την παραχώρηση κοινωφελών χώρων στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού -  Ποιοι παίρνουν τι

elliniko_deal
Πολλαπλάσιες εκτάσεις και κτίσματα από όσα παραχώρησαν, θα λάβουν οι τρεις όμοροι δήμοι Αλίμου, Γλυφάδος και Ελληνικού-Αργυρούπολης, από τη διανομή των κοινωφελών χώρων στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού.

Μετά από ενάμισι χρόνια διαβουλεύσεων και σκληρές αντιπαραθέσεις σε πολιτικό αλλά και τοπικό επίπεδο, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την τελική κατανομή (ανά ΚΑΕΚ ακινήτου) των χώρων που θα λάβουν οι δήμοι Αλίμου, Γλυφάδος και Ελληνικού- Αργυρόπολης.

Αποδίδεται έτσι μία συνολική έκταση 235 στρεμμάτων και 50 ακινήτων πολλαπλών μελλοντικών χρήσεων, για υπηρεσίες διοίκησης, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και για αστικές υποδομές.

Α_WA2_4378
Κλείσιμο


Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε πριν λίγους μήνες στο γραφείο του Χρήστου Σταϊκούρα, σε μία μαραθώνια συνάντηση εννέα ωρών που δεν θα τελείωνε ποτέ, αν δεν υπέγραφαν όλοι οι εμπλεκόμενο το «μνημόνιο» συνεννόησης και συνεργασίας –όπως πίεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ανακοινώνοντας τις τελικές αποφάσεις, οι υπουργοί Χρ. Σταϊκούρας, Τάκης Θεοδωρικάκος και Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθώς και οι δήμαρχοι της περιοχής, τόνισαν ότι στα δύο χρόνια των διαβουλεύσεων άλλαξαν επί τα βελτίω οι κατανομή και οι σχέσεις γης, με αποτέλεσμα να επιστρέφονται στις τοπικές αρχές και κοινωνίες 235 στρέμματα, δηλαδή περισσότερα από όσα αυτοί παραχώρησαν αρχικά.

«Ένα πρόβλημα που φάνταζε άλυτο, και δημιουργούσε – πολλές φορές – έντονες αντιπαραθέσεις σε τοπικό επίπεδο, βρίσκει λύση» όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος εξήρε τη συμβολή των βουλευτών της περιοχής, αλλά και την υπευθυνότητα που επέδειξαν οι Δημοτικές Αρχές των όμορων Δήμων.

Η υπουργική Απόφαση αφορά την διανομή των κοινωφελών χώρων και χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας που εμπίπτουν στον Μητροπολιτικό Πόλο, με την οποία καθορίζονται οι εν λόγω χώροι που μπορούν να παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγμα και κατά κυριότητα από το Ελληνικό Δημόσιο στους όμορους δήμους, δηλαδή στους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, με τη διάταξη του άρθρου 128 του ν. 4972/2022, το υπουργείο Οικονομικών θέσπισε τη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να παραχωρεί, χωρίς αντάλλαγμα και κατά κυριότητα, στους όμορους δήμους του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, εδαφικούς χώρους που εμπίπτουν εντός του εν λόγω Πόλου, οι οποίοι κατά τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις χαρακτηρίζονται ως κοινωφελείς χώροι ή χώροι κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

Η πραγματοποίηση της παραχώρησης συντελέστηκε σε δύο στάδια:

1. Κατά το πρώτο στάδιο, με απόφαση-πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών και της πολιτικής ηγεσίας αυτού, γίνεται διανομή μεταξύ των προαναφερόμενων Δήμων, των δυναμένων να παραχωρηθούν – ως άνω – χώρων. Κατά την προετοιμασία και κατάρτιση της εν λόγω απόφασης συνεκτιμήθηκαν και τα επιμέρους αιτήματα και οι ιδιαιτερότητες των ενδιαφερόμενων Δήμων, τα οποία, πρόσφατα και από κοινού, συμφωνήθηκαν. Σημειώνεται δε ότι ορισμένα εξ αυτών διαθέτουν χαρακτηριστικά κοινωφέλειας υπερτοπικής, και όχι μόνο δημοτικής εμβέλειας.

2. Κατά το δεύτερο στάδιο, με βάση την ως άνω απόφαση διανομής, εκδίδεται από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση παραχώρησης ενός εκάστου κοινωφελούς χώρου ή χώρου κοινωνικής ανταποδοτικότητας, προς κάθε έναν από τους Δήμους που υπέβαλαν σχετικά αιτήματα.

Με την μεταγραφή κάθε απόφασης παραχώρησης και την καταχώρησή της στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο, αντίστοιχα, ολοκληρώνεται η διαδικασία της παραχώρησης, και κάθε Δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα, στο πλαίσιο της κοινωφέλειας, τους παραχωρούμενους χώρους για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας.

Ειδήσεις σήμερα

H ΑΑΔΕ σφραγίζει πρατήριο καυσίμων λόγω παραποίησης του συστήματος εισρoών - εκροών

Στα 44.775 τα κρούσματα κορωνοϊού σε μία εβδομάδα - 97 οι θάνατοι

Ένας χρόνος απ’ τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι - Εγκαίνια του Ναού του Προφήτη Ηλία που είχε καταρρεύσει
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης