Ομόλογα: Ανεβαίνουν ξανά οι αποδόσεις – «Ξεθωριάζει» η επίδραση των εξαγγελιών της ΕΚΤ

Ομόλογα: Ανεβαίνουν ξανά οι αποδόσεις – «Ξεθωριάζει» η επίδραση των εξαγγελιών της ΕΚΤ

Επιδεινώνεται ξανά η εικόνα των ομολόγων των χωρών του Νότου - Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας κυμαίνεται στο 4,3%, ενώ η απόδοση του ιταλικού ομολόγου φλερτάρει εκ νέου με το 4% 

omologa
Νέα επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις αγορές των κρατικών ομολόγων, καθώς η επίδραση της χθεσινής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται ότι ξεθωριάζει, εν μέσω και των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Η νομισματική αρχή της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων, έδωσε εντολή στις αρμόδιες επιτροπές να ξεκινήσουν τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου, το οποίο θα έχει ως στόχο την άμβλυνση των απρόσμενων πιέσεων στις αποδόσεις των ομολόγων, εν όψει και της πρώτης αύξησης επιτοκίου έπειτα από 11 χρόνια.

Ωστόσο, απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιμέρους παραμέτρους του προωθούμενου προγράμματος, κάτι που ομολογουμένως προκαλεί αμηχανία στους αναλυτές και ενισχύει τη δυσπιστία ως προς την ικανότητα της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό – ρεκόρ (8,1% τον Μάιο), διατηρώντας παράλληλα τις αποδόσεις των ευάλωτων χωρών σε νορμάλ επίπεδα.

Την ίδια ώρα, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει επιπλέον ευελιξία στις επανεπενδύσεις των ομολόγων, τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP. Η κίνηση αυτή, όπως εξήγησε η ΕΚΤ, αποσκοπεί στη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού «μετάδοσης» της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, μετά την αισθητή υποχώρηση των αποδόσεων κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, σήμερα παρατηρείται μια εκ νέου επιδείνωση, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας να κυμαίνεται στο 4,305% (αύξηση σχεδόν 8 μονάδων βάσης). Νωρίτερα δε, έφθασε έως και το 4,36%.

Ταυτόχρονα, η απόδοση του ιταλικού ομολόγου φλερτάρει εκ νέου με το 4% (+10 μονάδες βάσης), ενώ του ισπανικού καθορίζεται στο 2,98% (+10 μονάδες βάσης), του κυπριακού στο 3,40% (+3 μονάδες βάσης), του πορτογαλικού στο 2,94% (+8 μονάδες βάσης) και του γαλλικού στο 2,34% (+11 μονάδες βάσης).

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Ελληνοτουρκικές «επαφές» σε Οχρίδα και Βρυξέλλες - Μηνύματα στην Άγκυρα να ρίξει τους τόνους

Διπλή απειλή για την Ευρώπη με ομόλογα και φυσικό αέριο: Το νέο «σωσίβιο» της ΕΚΤ και οι κλειστές στρόφιγγες της Gazprom

Κορωνοϊός: Γιατί ανεβαίνουν πάλι τα κρούσματα - Τι εκτιμούν οι ειδικοί
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης