Ελλάκτωρ: Τα σημεία-κλειδιά του deal Motor Oil και Reggeborgh

Ελλάκτωρ: Τα σημεία-κλειδιά του deal Motor Oil και Reggeborgh

Η ενίσχυση της παρουσίας και του ρόλου της ΜΟΗ στην στρατηγικής σημασίας αγορά των ΑΠΕ και η κεφαλαιακή και μετοχική «απελευθέρωση» της Ελλάκτωρ – Tα επόμενα βήματα της συμφωνίας αξίας 1 δισ. ευρώ - Δημόσια πρόταση Reggeborgh για Ελλάκτωρ – Στο 1,75 ευρώ το προσφερόμενο τίμημα

ellaktor-motor-oil
Με επίκεντρο το «πράσινο» ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Ελλάκτωρ, η Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη εξασφάλισε μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία που περιλαμβάνει την απόκτηση του 30% της εισηγμένης έναντι 182 εκατ ευρώ και παράλληλα τον πρώτο λόγο στη εταιρεία που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW.

To deal που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες βράδυ μαζί με την επιβεβαίωση της κατάθεσης προαιρετικής δημόσιας προσφοράς από τη Reggeborgh για τις μετοχές της Ελλάκτωρ που δεν κατέχει, συνθέτουν το πρώτο από τα πολλά επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Κλειδί της συμφωνίας των δύο πλευρών είναι η πρώτην «ΕΛΤΕΧ Άνεμος», η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΑΠΕ της Ελλάκτωρ που προ ετών είχε απορροφηθεί από τον μητρικό όμιλο. Η Motor Oil αποκτά από τις εταιρείες Kiloman και Greenhill των κ.κ. Μπάκου και Καυμενάκη το 29,87% της Ελλάκτωρ έναντι 182 εκατ. ευρώ, οι οποίοι εμφανίζονται να αποκομίζουν επενδυτικό κέρδος της τάξης των 50 εκατ. ευρώ από την τοποθέτησή τους στην Ελλάκτωρ, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό εάν η υπεραξία αυτή επηρεάζεται από πιθανές συναλλαγματικές διαφορές, κόστος χρήματος κ.α.

Κομβικό σημείο είναι πως ο όμιλος Βαρδινογιάννη εξασφαλίζει την απόκτηση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου νέας εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Η δραστηριότητα θα αποσχιστεί από την Ελλάκτωρ και σε αυτή την εταιρεία η Ελλάκτωρ θα συμμετέχει με ποσοστό 25%.

Το enterprise value της συναλλαγής συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών στο 1 δισ. ευρώ, σημειώνεται όμως πως υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές που συναρτώνται με την κερδοφορία και τη δομή της συναλλαγής.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσική φρεγάτα επλήγη από πύραυλο και πήρε φωτιά στη Μαύρη Θάλασσα

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: «Η Ρούλα τον απειλεί μέσα από τη φυλακή, γι’ αυτό μένει απομονωμένος»

Μητσοτάκης στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ: Αναγκαιότητα η αυτοδύναμη κυβέρνηση - Η μεσαία τάξη δεν θα πληρώσει την ενεργειακή κρίση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης