Τι σηματοδοτεί το deal της Motor Oil για την Ελλάκτωρ – Νέο τοπίο στον ενεργειακό και κατασκευαστικό χάρτη

ellaktwr-motoroil43_2

Στα 182 εκατ. ευρώ το τίμημα για το 29,87% της Ελλάκτωρ ανακοίνωσε η Motor Oil - Το deal για την απόκτηση του ποσοστού που κατείχαν οι Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης αναδιατάσσει το συσχετισμό δυνάμεων σε ενέργεια, κατασκευές και παραχωρήσεις - Το παρασκήνιο

Σε ένα deal που δύναται να χαρακτηριστεί ως ο ορισμός του «game changer», ο Όμιλος Βαρδινογιάννη κατέληξε σε συμφωνία με τους επιχειρηματίες Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη για να αποκτήσει το ποσοστό που κατείχαν οι τελευταίοι στον Όμιλο Ελλάκτωρ.

H συμφωνία είναι πλέον επίσημη μετά την ανακοίνωση της Motor Oil και την εκείνη από πλευράς Greenhill Investments Limited και Kiloman, συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου - Καϋμενάκη, και αλλάζει τα δεδομένα σε τρία, τουλάχιστον, επίπεδα:

Βάζει τέλος σε μια σκληρή επιχειρηματική διαμάχη μεταξύ της Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν και των Μπάκου και Καϋμενάκη η οποία μαίνονταν για μήνες στους κόλπους της Ελλάκτωρ και κόστισε πολύ ακριβά, επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά. Πλέον η Ελλάκτωρ αποκτά τις προϋποθέσεις να προχωρήσει στην εξυγίανση του κατασκευαστικού τομέα, με σύμμαχο μία από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας.

* Δημιουργεί μια συμμαχία μεταξύ Reggeborgh και Motor Oil, κάτι που με τη σειρά του συνθέτει έναν νέο επιχειρηματικό πόλο σε μία περίοδο που τεράστια έργα και διαγωνισμοί στις υποδομές, την ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων και τις παραχωρήσεις διεκδικούνται από μεγάλους εγχώριους ομίλους και ξένα funds, εν αναμονή και των κεφαλαίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ενισχύει περαιτέρω το στρατηγικό σχεδιασμό της Motor Oil στον κλάδο της ενέργειας και κυρίως στις ΑΠΕ καθώς η «Άνεμος» της Ελλάκτωρ θα περάσει στον έλεγχο του Ομίλου Βαρδινογιάννη αφού θα αποσχιστεί, δίνοντας μεγάλο εκτόπισμα στις τεχνολογίας καθαρής ενέργειας και την δεύτερη θέση από πλευράς χαρτοφυλακίου με περίπου 500MW στην ελληνική αγορά, με πρώτο τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επί του παρόντος, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μένει να γνωστοποιηθούν καθώς η αγορά αναμένει να ξεκαθαρίσει η αρχιτεκτονική της συναλλαγής, το ζήτημα της υποβολής δημόσιας προσφοράς, ο μηχανισμός απόσχισης της Άνεμος και άλλα ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Παρότι υπήρχαν αρκετές προσεγγίσεις, στο τίμημα της συμφωνίας υπήρχε διαφορά. Εφόσον ευσταθούν οι ίδιες πληροφορίες, η πλευρά των Μπάκου και Καϋμενάκη αποεπενδύοντας από την Ελλάκτωρ αποκομίζει υπεραξία της τάξης των 50 – 60 εκατ. ευρώ, δεδομένου όπως είχε γίνει γνωστό πως τοποθέτησαν κεφάλαια ύψους 130 εκατ.ευρώ στην εταιρεία. Να σημειωθεί πως στο μεσοδιάστημα είχε προηγηθεί και η υποβολή επίσημη προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών της Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης, όπως αναφέρεται απλό πλευράς Greenhill και Kiloman.

Νέος πόλος

Σε κάθε περίπτωση το deal δημιουργεί τις συνθήκες ώστε η Μotor Oil να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους πόλους του τομέα των κατασκευών, αποκτώντας παράλληλα το ισχυρό χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ του ομίλου Ελλάκτωρ. H MOH μέσω της Τeforto Holdings Ltd, του βραχίονα που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκεται σταθερά σε διαδικασία ενίσχυσης του χαρτοφυλακίου της στην καθαρή ενέργεια κάτι που αποτελεί άξονα στρατηγικής σημασίας.

Αντίστοιχα, η Reggeborgh απελευθερωμένη πλέον από τις μετοχικές διαμάχες, θα ρίξει το βάρος των επόμενων κινήσεων στην ενδυνάμωση του κατασκευαστικού ομίλου και στις παραχωρήσεις, σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την νέα παραχώρηση της Αττικής οδού που θεωρείται το «πετράδι του στέμματος» των παραχωρήσεων.

Το ύψος της συμφωνίας για την πώληση του μεριδίου των δύο επιχειρηματιών στην Ελλάκτωρ (επισήμως 29,784% με βάση την τελευταία γνωστοποίηση, αλλά υπολογίζεται λίγο πάνω από το 30%) θα φτάσει τα 185 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το τίμημα για τις ΑΠΕ.

Όπως ανακοίνωσαν οι Greenhill Investments Limited και Kiloman, συμφερόντων των κ.κ. Μπάκου- Καϋμενάκη, «η απόφαση αυτή ήταν η κατάληξη μακράς περιόδου αντιπαραθέσεων μετόχων αλλά και σε συνέχεια της υποβολής επίσημης προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών Ελλάκτωρ κυριότητας της Reggeborgh, η οποία δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Η αποδοχή της ελκυστικής πρότασης που δεχθήκαμε από Motor Oil κλείνει τον κύκλο της επένδυσης που είχε ξεκινήσει με διαφορετικές προοπτικές, στρατηγική και όραμα, αλλά ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι θα τερματίσει και τις ενδομετοχικές διαμάχες που επί μακρού χρόνου λάμβαναν χώρα στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματίες κκ Δημήτρης Μπάκος, Ιωάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δηλώνουν ότι θα ενισχύσουν την εγχώρια επενδυτική τους δραστηριότητα, πιστεύοντας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθούν τα νέα επενδυτικά σχέδια σε επιλεγμένους κλάδους. Επίσης εύχονται στους μετόχους και εργαζόμενους της Ελλάκτωρ να αποκτήσει η εταιρεία την θέση που της αρμόζει στον επιχειρηματικό χάρτη».

Η ανακοίνωση της Motor Oil

Η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. (εφεξής η Εταιρεία) ανακοινώνει την απόκτηση, μέσω εξω-χρηματιστηριακής συναλλαγής, 104.000.000 μετοχών εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κυριότητος των KILOMAN HOLDINGS LTD και GREENHILL INVESTMENTS LTD στην τιμή των Ευρώ 1,75 ανά μετοχή με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε Ευρώ 182.000.000. Ο αριθμός των παραπάνω 104.000.000 μετοχών αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Επιπρόσθετα, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει ότι έχει συν-διαμορφώσει ένα αρχικό πλαίσιο συμφωνίας (η Συμφωνία) με την REGGEBORGH INVEST B.V. (κατέχει περίπου 106 εκατ. μετοχές εκδόσεως ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.) για την απόκτηση ποσοστού 75% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που θα συσταθεί και θα έχει ως περιουσιακό στοιχείο το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ συνολικής ισχύος 493 MW καθώς επίσης και σειρά έργων υπό κατασκευή συνολικής ισχύος άνω των 1,6 GW. Ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας. Η αξία επιχείρησης για την εν λόγω συναλλαγή (enterprise value) συμφωνήθηκε σε Ευρώ 1.000 εκατ. και υπόκειται σε περαιτέρω προσαρμογές συναρτώμενες με την κερδοφορία της επιχείρησης και τη δομή της συναλλαγής.


Στο πλαίσιο της Συμφωνίας η REGGEBORGH INVEST B.V. θα ψηφίσει υπέρ αναφορικά με την διασφάλιση των δικαιωμάτων μειοψηφίας της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ως μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. Η Συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον όρο για τη δυνατότητα πιθανής μείωσης του ποσοστού της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. κατά 52.000.000 μετοχές στην τιμή κτήσης των παραπάνω μετοχών μετά την παρέλευση περιόδου δύο ετών.

Η παρούσα ανακοίνωση αποστέλλεται προς ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών και υποβάλλεται κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 1081/06.05.2022

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου κοντά στο Κίεβο

Νέες φωτογραφίες που δείχνουν τον Τζόνι Ντεπ «λιπόθυμο από αλκοόλ και ναρκωτικά» παρουσίασε η Άμπερ Χερντ

«Με στρατόπεδα συγκέντρωσης και στείρωση κινδυνεύουν οι αντίπαλοι της εισβολής στην Ουκρανία» λέει Ρώσος σκηνοθέτης
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης