Γ. Στουρνάρας: Τα ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούν να φέρουν ανάπτυξη 3,5% για μια δεκαετία

Γ. Στουρνάρας: Τα ευρωπαϊκά κονδύλια μπορούν να φέρουν ανάπτυξη 3,5% για μια δεκαετία

Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ - Η Ευρώπη άντλησε διδάγματα από την ελληνική κρίση, τα οποία εφαρμόζει στα προγράμματα στήριξης για την πανδημία, είπε

stournaras23
Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα διοχετευτούν στην Ελλάδα μπορούν να φέρουν οικονομική ανάπτυξη 3,5% κατά μέσο όρο για δέκα χρόνια μετά την πανδημία, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη» της ΕΡΤ.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ο στόχος αυτός είναι πιο αισιόδοξος από τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτός, εφόσον  υιοθετηθεί η κατάλληλη μεταρρυθμιστική πολιτική, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις, μεταρρύθμιση του Κράτους αλλά και θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη και η Παιδεία.

«Πρέπει να επενδύσουμε στο τρίγωνο της γνώσης, στην έρευνα, στην  εκπαίδευση και στην καινοτομία» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας στη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξής του.

 Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η πανδημία θα προκαλέσει αύξηση των κόκκινων δανείων κατά 8 έως 10 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος «προτείνει κάτι το οποίο εισηγείται πλέον και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να φτιάξουμε μια εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, η οποία με συστημικό και ολιστικό τρόπο θα λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αλλά και το πρόβλημα της ποιότητας των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών».
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητα για τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος θα αλλάξουν σε πιο ευέλικτη και ρεαλιστική κατεύθυνση, με βάση και τα διδάγματα που άντλησε η Ευρώπη από την ελληνική κρίση, τα οποία εφαρμόζει σήμερα στις πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας, υιοθετώντας  ενιαία στήριξη των οικονομιών και αποφεύγοντας τη λιτότητα σε περίοδο ύφεσης. «Πολλά από αυτά τα οποία βλέπουμε να γίνονται τώρα έχουν τη βάση τους στην ελληνική κρίση. Για παράδειγμα την δημοσιονομική πολιτική, τη νομισματική πολιτική, που είναι ενιαία και τους περιλαμβάνει όλους μέσα. Δεν θα ξαναγίνει ποτέ σε περίοδο ύφεσης προσπάθεια δημοσιονομικής συρρίκνωσης ενώ υπάρχει ύφεση. Το μάθημα είναι ότι δεν ακολουθήσουμε ξανά προκυκλικές οικονομικές πολιτικές, δηλαδή πολιτικές που το χειρότερο το κάνουν ακόμα χειρότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη Γιάννη Στουρνάρα
Κλείσιμο


Ταμείο Ανάκαμψης

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι: «Τα επόμενα 7 χρόνια στην Ελλάδα θα διοχετευθούν στην Ελλάδα από διάφορες κοινοτικές πηγές 72 δισ. ευρώ. Τα  χρήματα αυτά μπορούν να φέρουν ανάπτυξη 3,5% κατά μέσο όρο τα επόμενα 10 χρόνια. Σε αυτό συμφωνούμε με την έκθεση Πισσαρίδη. Προσέξτε όμως προϋπόθεση είναι να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να έχουμε τουλάχιστον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας τουλάχιστον 2,5% και με 1% αύξηση της απασχόλησης να πάμε σε ένα συνολικό ρυθμό ανάπτυξης 3,5%.

Είναι πιο αισιόδοξη εκτίμηση από αυτήν που κάνουν οι διεθνείς οργανισμοί, πιστεύω όμως, και το πιστεύω ακράδαντα,  ότι με την κατάλληλη μεταρρυθμιστική πολιτική και με την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική, που θα έχει λάβει υπ΄όψιν τα μαθήματα του παρελθόντος και της πανδημίας, θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το ρυθμό κατά μέσο όρο. Ούτως ώστε, μετά την πανδημία, να μην μείνει κανείς άνεργος και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε μια πορεία για να μεγιστοποιήσουμε την ευημερία του ελληνικού λαού».

Σχετικά με το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται ο κ. Στουρνάρας προσδιόρισε ότι «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση θα είναι εκείνη του ίδιου του Κράτους, αλλά και αποκρατικοποιήσεις και κυρίως, μεταρρυθμίσεις των θεσμών. Να επενδύσουμε σε καλύτερη Δικαιοσύνη, σε καλύτερα Παιδεία, να επενδύσουμε στο τρίγωνο της γνώσης, στην έρευνα, την  εκπαίδευση και την καινοτομία.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων μέσα στην πανδημία, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα, παρότι δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, καθώς και τα ενέχυρα των τραπεζών που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, θα συνεχιστεί σίγουρα μέχρι το Μάρτιο του 2022 αλλά και περισσότερο εάν χρειαστεί.

Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι το Συμβούλιο Κορυφής και το Eurogroup επανεξετάζει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν νομίζω ότι θα γυρίσουμε στο παλαιό Σύμφωνο, θα είναι ένα καινούριο, πιο ευέλικτο πιο ρεαλιστικό, θα έχει λάβει και τα μαθήματα που πήραμε από την κρίση του 2009, που δεν ήταν μόνο ελληνική, αλλά κυρίως από τα μαθήματα που πήραμε στη διάρκεια της πανδημίας. Άρα ουδέν κακόν αμιγές καλού. Θα δούμε σημαντικές αλλαγές.

Βεβαίως η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη, όταν αρθούν αυτές οι βοήθειες, αλλά από την άλλη πλευρά με τα 72 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν θα έχουμε μια γέφυρα».

Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται τώρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν διαμορφωθεί και με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την χρηματοπιστωτική κρίση και την ελληνική κρίση.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα διδάγματα για εμάς (σ.σ. στην Ελλάδα), ότι θα πρέπει να ακολουθούμε τη σωστή οικονομική πολιτική, το κοινό νόμισμα έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δεν πρέπει να ξανακάνουμε τα λάθη που κάναμε την περίοδο εκείνη που μας έφεραν στην κρίση του 2009.
«Από την άλλη πλευρά - συνέχισε- και η Ευρώπη έμαθε. Η Ευρώπη ήταν εντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει μια τέτοιου είδους κρίση. Με την ελληνική κρίση έμαθε. Τουλάχιστον το μάθημα και το κόστος ας το λάβουμε υπόψιν. Ήδη λαμβάνονται υπ΄όψιν. Πολλά από αυτά τα οποία βλέπουμε να γίνονται τώρα έχουν τη βάση τους στην ελληνική κρίση. Για παράδειγμα την δημοσιονομική πολιτική, τη νομισματική πολιτική, που είναι ενιαία και τους περιλαμβάνει όλους μέσα. Δεν θα ξαναγίνει ποτέ σε περίοδο ύφεσης προσπάθεια δημοσιονομικής συρρίκνωσης ενώ υπάρχει ύφεση. Το μάθημα είναι ότι δεν ακολουθήσουμε ξανά προκυκλικές οικονομικές πολιτικές, δηλαδή πολιτικές που το χειρότερο το κάνουν ακόμα χειρότερο.

Ερ. Μιλάτε για τη λιτότητα η οποία εφαρμόστηκε στην Ελλάδα

Απ. Βεβαίως

Ερ. Η οποία τελικά αποδεικνύεται ένα μεγάλο λάθος;

Απ. Στο βαθμό που δοκιμάστηκε, ναι. Στο βαθμό αυτό, αλλά μην ξεχνάτε όμως… ας είμαστε ρεαλιστές,  ορισμένα μέτρα ήταν απαραίτητα. Όταν έχεις δίδυμα ελλείμματα της τάξης του 15% του ΑΕΠ δεν μπορούν αυτά τα ελλείμματα να εξαλειφθούν μόνο με την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγικότητας. Γίνεται κι αυτό, αλλά παίρνει χρόνο. Η Ελλάδα βρέθηκε εκτός αγορών, έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Βέβαια, «μετά Χριστόν, όλοι είμαστε προφήτες» που λέμε. Την εποχή εκείνη -και δεν θέλω να κάνω καμμία κριτική σε κανένα- όλοι ήταν ανέτοιμοι. Αυτή η κρίση έπεσε στο κεφάλι μας και στους Ευρωπαίους. Πάλι καλά που είμαστε εδώ σήμερα. Και μην ξεχνάτε ένα πράγμα. Παρά τα λάθη και τα πισωγυρίσματα, η Ελλάδα έλαβε την μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια και με τους καλύτερους όρους. ¨Ήταν ένα παράδειγμα συνοχής που έδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ζώνη του Ευρώ σε μια χώρα μέλος».

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τις κοινωνικές συνέπειες που θα έχουν μετά την πανδημία, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε: «Υπάρχει τρόπος να ελαχιστοποιήσεις αυτές τις συνέπειες. Συνέπειες θα υπάρχουν. Μετά από μια τόσο μεγάλη ύφεση δεν είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες. Θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια, η εκτίμηση η δική μας είναι ότι θα αυξηθούν κατά 8 με 10 δισ. ευρώ. Δεν είναι ένα ποσό που είναι ανέλεγκτο, μπορούμε να το ελέγξουμε. Θα πρέπει οι τράπεζες σύντομα να αναγνωρίσουν αυτές τις πιστωτικές ζημιές, να προβούν γρήγορα στις απαραίτητες προβλέψεις. Και εμείς έχουμε προτείνει στην κυβέρνηση κάτι το οποίο εισηγείται πλέον και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να φτιάξουμε μια εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, η οποία με συστημικό και ολιστικό τρόπο θα λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αλλά και το πρόβλημα της ποιότητας των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης