«Εργάνη»: Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις από την 1η Οκτωβρίου για το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας

«Εργάνη»: Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις από την 1η Οκτωβρίου για το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας

Δείτε το ειδικό έντυπο της ηλεκτρονικής αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης - Το νέο πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ

ergazomenoi
Από την 1η Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβληθούν στο σύστημα Εργάνη οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας σύμφωνα με το οποίο επιδοτείται για 6 μήνες όλο το μη μισθολογικό κόστος που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι δίνοντας κίνητρο για νέες προσλήψεις.

Το νέο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ διαθέτει ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια άνεργους καθώς η κάθε θέση εργασίας θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μισθού, πέραν της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους ενώ θα καλύπτει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται θα υποβάλλουν για κάθε έναν δυνητικά ωφελούμενο ξεχωριστή ηλεκτρονική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση σε ειδικό έντυπο στο σύστημα «Εργάνη», με την οποία δηλώνουν:

τα στοιχεία της επιχείρησης,
τα στοιχεία του δυνητικά ωφελούμενου, τις μηνιαίες μεικτές και τις αντίστοιχες καθαρές, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αποδοχές του
εαν ο δυνητικά ωφελούμενος είναι μακροχρόνια άνεργος,
Κλείσιμο
τράπεζα και IBAN της επιχείρησης
ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι ή έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές,
ότι θα διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των 6 μηνών

Ύστερα από την έγκριση της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης οι επιχειρήσεις, αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας, προχωρούν στη σύναψη σύμβασης εργασίας και στην πρόσληψη του ωφελούμενου.

Το πρόγραμμα επιδοτεί μόνο νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή επιπρόσθετες του αριθμού των υφιστάμενων θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων κατά την 18/9/2020.

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν επιχειρήσεις που είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερες ή έχουν ρυθμίσει τυχόν βεβαιωμένες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ένταξης.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όσοι εργαζόμενοι προσληφθούν από την 1/10/2020 και εφεξής, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, με πλήρη ή μερική απασχόληση. Τίθενται μόνο δυο προϋποθέσεις, καθώς αποκλείονται:

  • οι εργαζόμενοι που είχαν ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση (όπως προσδιορίζεται με ΑΦΜ) τουλάχιστον 1 μήνα πριν από την ημερομηνία πρόσληψης ή
  • να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση – εργοδότη.

Στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα ο μέσος όρος του αριθμού των εργαζομένων για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών που επιδοτείται κάθε νέα θέση εργασίας, πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό εργαζομένων που είχαν οι επιχειρήσεις την 18η Σεπτεμβρίου, προσαυξημένος κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων εργαζομένων. Για το κριτήριο της διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μισθωτών ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή. Δεν προσμετρούνται εργαζόμενοι:

  • των οποίων η σύμβαση λύεται λόγω συνταξιοδότησης ή θανάτου,
  • των οποίων λήγει η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου,
  • οι οποίοι αποχωρούν οικειοθελώς.

Κατά τη διάρκεια του 6μήνου δεν επιτρέπεται η μεταβολή των όρων των συμβάσεων εργασίας των ωφελουμένων του προγράμματος. Οι ωφελούμενοι δεν επιτρέπεται να απολυθούν, παρά μόνο για σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο. Αν ο ωφελούμενος απολυθεί για σπουδαίο λόγο, δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση της θέσης εργασίας με νέο επιδοτούμενο εργαζόμενο για το υπολειπόμενο διάστημα μέχρι τη λήξη του εξαμήνου. Αντ’ αυτού οι επιχειρήσεις μπορούν να ζητήσουν νέα επιδοτούμενη θέση εργασίας. Κατά την διάρκεια του 6μήνου ο μισθωτός δεν μπορεί να μπει στο «Συν – Εργασία» ή σε αναστολή, αλλά μετά τους 6 μήνες, ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να διατηρήσει τον μισθωτό και μπορεί να τον απολύσει.

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, οι έλεγχοι θα γίνονται και απολογιστικά αλλά και κάθε μήνα εντός του επίμαχου 6μήνου. Ειδικότερα, στο τέλος κάθε μήνα πραγματοποιείται έλεγχος από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για τη διατήρηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας. Κάθε μήνα, επίσης, παρακολουθείται η τήρηση της ρήτρας για την διατήρηση του μέσου όρου του πλήθους των εργαζομένων που είχε η επιχείρηση στις 18 Σεπτεμβρίου συν τις νέες επιδοτούμενες θέσεις. Σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν σχετική ενημέρωση. Οι διασταυρώσεις πραγματοποιούνται απολογιστικά και σε περίπτωση που προκύψει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της φορολογικής – ασφαλιστικής ενημερότητας ή της διατήρησης των θέσεων εργασίας, οι επιχειρήσεις- εκπίπτουν του προγράμματος και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη καταβληθεί αναζητούνται με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

Ειδήσεις σήμερα:

Κρας τεστ δύο υποψηφίων: Ο Τραμπ «εξαφανίζει» τον Μπάιντεν σε... Twitter και Instagram

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Σύντομα η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους της Marfin

Ενισχύονται με 892 προσλήψεις-εξπρές ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης