Σκάνδαλο Akazoo: Ποιος είναι ο Απόστολος Ζερβός που έστησε την κομπίνα για να πλουτίσει σε βάρος των μετόχων

Σκάνδαλο Akazoo: Ποιος είναι ο Απόστολος Ζερβός που έστησε την κομπίνα για να πλουτίσει σε βάρος των μετόχων

Παραποιημένα οικονομικά στοιχεία, ελλιπείς, σε εξαιρετικά ύποπτο βαθμό καταστάσεις, συνεργάτες που έχουν εμπλακεί σε προγενέστερες απάτες ακόμα και ενδείξεις για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και πιθανό ξέπλυμα βρώμικού χρήματος περιλαμβάνει η έκθεση της QCM

Σκάνδαλο Akazoo: Ποιος είναι ο Απόστολος Ζερβός που έστησε την κομπίνα για να πλουτίσει σε βάρος των μετόχων
Σκάνδαλο Akazoo: Ποιος είναι ο Απόστολος Ζερβός που έστησε την κομπίνα για να πλουτίσει σε βάρος των μετόχων
Μορφωμένος, ευγενής, ήρεμος, ευφυής, πρωτοπόρος, φιλόδοξος: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που σκιαγραφούν την προσωπικότητα του Απόστολου Ζερβού, ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της διεθνούς πλατφόρμας διανομής μουσικής (music streaming) Akazoo, η οποία βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο μάτι του κυκλώνα μετά τις αποκαλύψεις του γνωστού Αμερικανικού fund, που ξεσκέπασε το σκάνδαλο της Folli-Follie, οι οποίες κάνουν λόγο για έναν «χάρτινο πύργο βασισμένο σε ένα σχήμα που σχεδιάστηκε από την διοίκησή του με στόχο να πλουτίσει σε βάρος των μετόχων της».

Παραποιημένα οικονομικά στοιχεία, ελλιπείς, σε εξαιρετικά ύποπτο βαθμό καταστάσεις, συνεργάτες που έχουν εμπλακεί σε προγενέστερες απάτες ακόμα και ενδείξεις για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και πιθανό ξέπλυμα βρώμικού χρήματος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η «καυτή» έκθεση της επενδυτικής εταιρείας Quintessential Capital Management (QCM) η οποία φέρνει, για μία ακόμη φορά, στο προσκήνιο την ελληνική επιχειρηματικότητα για αρνητικούς όμως λόγους.
Σκάνδαλο Akazoo: Ποιος είναι ο Απόστολος Ζερβός που έστησε την κομπίνα για να πλουτίσει σε βάρος των μετόχων


Μέχρι πριν λίγες ημέρες, ο 40χρονος Απόστολος Ζερβός, ο οποίος έχει πλέον εξαφανιστεί από προσώπου γης, ήταν ένας περιζήτητος επιτυχημένος επιχειρηματίας που κατάφερε, ξεκινώντας από το μηδέν, να στήσει, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, την πρώτη ελληνική διεθνούς εμβέλειας πλατφόρμα music streaming και να εξασφαλίσει σημαντικότατες συνεργασίες κατορθώνοντας μάλιστα να εισάγει την εταιρεία του στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq και να αντλήσει από την αγορά νέα κεφάλαια ύψους 55 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξή της!

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πραγματικά γεγονότα τα οποία ωστόσο «χτίστηκαν», πιθανότατα, πάνω σε φανταστικά στοιχεία. Γιατί τα νούμερα, αυτά τουλάχιστον που διασταύρωσε η QCM, παραπέμπουν όχι σε μια επιτυχημένη πολυεθνική με 44 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες, από 25 διαφορετικές χώρες του κόσμου, και έσοδα ύψους 140 εκατ. δολαρίων, όπως η ίδια επισήμως δηλώνει, αλλά για «μια μικρή ζημιογόνο εταιρεία με βάση την Ελλάδα και με ελάχιστους χρήστες και έσοδα».

Σκάνδαλο Akazoo: Ποιος είναι ο Απόστολος Ζερβός που έστησε την κομπίνα για να πλουτίσει σε βάρος των μετόχων


Ποιος είναι, λοιπόν, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το νέο αυτό, υπό διερεύνηση, διεθνές οικονομικό σκάνδαλο και πώς κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη αλλά και την οικονομική στήριξη των ισχυρών του διεθνούς επιχειρηματικού κόσμου και να αναρριχηθεί με τόσο γοργά βήματα;

Ο Απόστολος Ζερβός, γεννήθηκε στην Αμερική και μεγάλωσε μεταξύ Καναδά και Ελλάδας. Ήρθε από πολύ νωρίς σε επαφή με την τεχνολογία καθώς ο πατέρας του εργαζόταν, επί σειρά ετών, σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Ο ίδιος, ωστόσο, σπούδασε Φιλοσοφία και Οικονομικά στο διακεκριμένο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και όνειρό του ήταν πάντα να συνδυάσει τις τέχνες με την τεχνολογία. Την πρώτη δεκαετία του 2000 θα εργαστεί σε εταιρείες τεχνολογίας και μάρκετινγκ, μεταξύ των οποίων και οι Ellemedia Technologies, Algosystems S.A. και Velti, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του σε υπηρεσίες και διαφημίσεις μέσω των νεοφερμένων την εποχή εκείνη έξυπνων κινητών αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κλείσιμο
Το 2010 αναλαμβάνει επικεφαλής στρατηγικής της τεχνολογικής εταιρείας InternetQ, που ιδρύθηκε το 2000, μέσα από την οποία θα γεννηθεί λίγο αργότερα και η θυγατρική Akazoo.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2011, σύμφωνα με ειδησεογραφικές πηγές της Πολωνίας, η InternetQ είχε κατηγορηθεί για χρήση αμφιλεγόμενων πρακτικών με στόχο την εγγραφή χρηστών σε υπηρεσίες με χρέωση. Συγκεκριμένα η εταιρεία παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη με την κατηγορία πως έστελνε μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα χρηστών ενημερώνοντάς τους πως είχαν κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και πως για να το παραλάβουν θα έπρεπε να απαντήσουν με ένα μήνυμα. Τελικά και το μήνυμα χρεωνόταν και το χρηματικό ποσό δεν έφθανε ποτέ στους υποτιθέμενους νικητές.

Η εταιρεία Akazoo ιδρύθηκε το 2010 και αγοράστηκε αμέσως από την InternetQ η οποία τής εισέφερε την ομώνυμη πλατφόρμα λογισμικού αξίας 10,7 εκατ. ευρώ, και ξεκίνησε δοκιμαστικά τη λειτουργία της το 2012 έχοντας στο τιμόνι τον νεαρό αλλά ικανότατο και υπερκαταρτισμένο όσον αφορά στους τομείς της επικοινωνίας και των νέων τεχνολογιών, Απόστολο Ζερβό. Όπως ο ίδιος θα δηλώσει χρόνια αργότερα, κανείς δεν είχε φανταστεί την τόσο μεγάλη και γρήγορη αυτή εξέλιξη.

Κι όμως μέσα σε λίγα μόλις χρόνια ο Ζερβός μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι. Στις αρχές του 2014 η Αkazoo συνάπτει συνεργασία με την WIND δημιουργώντας τη νέα music streaming υπηρεσία WIND AKAZOO η οποία προσφέρει στους συνδρομητές της εταιρείας άμεση πρόσβαση σε βιβλιοθήκη με περισσότερα από 15.000.000 τραγούδια, και τη δυνατότητα να δημιουργούν, να αποθηκεύουν και να μοιράζονται οποιαδήποτε στιγμή τις δικές τους playlist από οποιαδήποτε συσκευή επιθυμούν, Smartphone, Tablet ή υπολογιστή.

«Ως η πρώτη εταιρεία διάθεσης απεριόριστης μουσικής streaming στην Ελλάδα, η δέσμευσή μας στην εισαγωγή χρηστών στο νέο τρόπο μουσικής απόλαυσης είναι μεγάλη και πιστεύουμε ότι η νέα συνεργασία με τη WIND σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της μουσικής εμπειρίας, προσφέροντας μια εύκολα προσβάσιμη και ελκυστική υπηρεσία σχεδιασμένη στα μέτρα των Ελλήνων μουσικόφιλων» δήλωνε τότε ο ίδιος.

Σκάνδαλο Akazoo: Ποιος είναι ο Απόστολος Ζερβός που έστησε την κομπίνα για να πλουτίσει σε βάρος των μετόχων


Ακολουθεί, στα τέλη του 2015, η σημαντικότατη συνεργασία με την επενδυτική εταιρεία Diorama, στην οποία συμμετείχε ο γνωστός επιχειρηματίας και Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Η εταιρεία απέκτησε στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή στην InternetQ αγοράζοντας ποσοστό μετοχών από υφιστάμενο μέτοχο, ύψους 12 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον του κ. Δασκαλόπουλου για την εν λόγω εταιρεία φέρεται να πυροδοτήθηκε από την αδυναμία που έχουν οι δύο κόρες του στην μουσική δεδομένου ότι η μία ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι και η άλλη είναι ιδιοκτήτρια ραδιοφωνικών σταθμών. Παρόλα αυτά ο ίδιος αποχώρησε, το καλοκαίρι του 2019, μέσω της συμμετοχής της Αkazoo στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο Σεπτέμβριος του 2019 θα βρει τον Απόστολο Ζερβό στην κορυφαία στιγμή της επιχειρηματικής σταδιοδρομίας του μετά την είσοδο της εταιρείας του στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq. Είχε πλέον ανοίξει τα φτερά του για ακόμη μεγαλύτερα και πιο επικερδή ταξίδια και δεν σταματά να οργανώνει τα επόμενα βήματά του, εκείνα που θα τον πάνε ακόμη πιο ψηλά.

Στα τέλη του 2019 θα ανακοινώσει την νέα στρατηγική συνεργασία της Akazoo με την Rakuten Viber, την δημοφιλή παγκόσμια πλατφόρμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων και φωνητικών κλήσεων. Στόχος της συνεργασίας είναι οι χρήστες του Viber να μπορούν να έχουν πρόσβαση, να ακούνε και να μοιράζονται μουσική, playlists, και σταθμούς από το Akazoo μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως επίσης να ανταλλάσσουν μηνύματα βασισμένα σε αγαπημένους στίχους τραγουδιών.

Ο ίδιος, θα δηλώσει σχετικά με αυτήν την συνεργασία: «Καθώς το κοινό περνά όλο και περισσότερο χρόνο στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και ακούει μουσική στις συσκευές του, ο εμπλουτισμός των μηνυμάτων και των κοινωνικών μέσων με μουσική είναι η φυσική εξέλιξη. Δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να ακούν την ίδια μουσική ταυτόχρονα, εμπλουτίζεται η κοινωνική τους αλληλεπίδραση και εμπειρία».

Τους πρώτους μήνες του 2020 ο Απόστολος Ζερβός κινείται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της έδρας της εταιρείας του στην Ελλάδα. Λίγο πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου, προσλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, καινούργιους συνεργάτες ενώ αναζητά, μέσω αγγελιών, 18 ακόμη άτομα προκειμένου να στελεχώσει νέες θέσεις εργασίας.

Πνευματικά Δικαιώματα

Εκτός όλων των άλλων δραστηριοτήτων του ο πολυπράγμων Απόστολος Ζερβός έκανε μία προσπάθεια να εισέλθει δυναμικά και στον ταλαιπωρημένο και ακυβέρνητο τα τελευταία χρόνια, μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ και της συνακόλουθης αναστολής άδειας λειτουργίας της, χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων.

Στα τέλη Ιανουαρίου, την περίοδο που οι Έλληνες δημιουργοί περίμεναν εναγωνίως από το υπουργείο Πολιτισμού την άδεια λειτουργίας του νέου δικού τους αυτοδιαχειριζόμενου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), της ΕΔΕΜ, ο CEO της Akazoo ανακοίνωνε πως έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία μιας νέας Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης (ΑΟΔ) Πνευματικών Δικαιωμάτων η οποία θα του εξασφάλιζε την δυνατότητα να διαχειρίζεται πνευματικά δικαιώματα είτε μετά από ανάθεση ενός ΟΣΔ είτε απευθείας από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.

Τότε μάλιστα ο ίδιος δήλωνε με νόημα και περισσή αυτοπεποίθηση: «Θεωρούμε πως η πολυετής μας ενασχόληση με τις νέες μουσικές τεχνολογίες σε παγκόσμιο επίπεδο, μάς καθιστά τους πλέον κατάλληλους για να δώσουμε λύσεις στα μακροχρόνια ζητήματα γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα. Είναι για εμάς πολύ σημαντικό να υποστηρίξουμε τους δημιουργούς με πιο άμεση και διαφανή απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία νέων έργων»

Σκάνδαλο Akazoo: Ποιος είναι ο Απόστολος Ζερβός που έστησε την κομπίνα για να πλουτίσει σε βάρος των μετόχων


Να θυμίσουμε εδώ πως λίγες ημέρες νωρίτερα ένας άλλος επιχειρηματίας, ο Δημήτρης Μάρης, είχε λάβει την απαραίτητη διαπιστωτική πράξη από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), αρμόδιο όργανο του υπουργείου Πολιτισμού, για την δημιουργία αντίστοιχης ΑΟΔ. Τότε μάλιστα είχε γίνει λόγος για σκληρό επιχειρηματικό πόλεμο,

Σύμφωνα, πάντως, με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Θέματος», ο Απόστολος Ζερβός είχε επιχειρήσει να προσεγγίσει, εκείνη την περίοδο, και τους ίδιους τους δημιουργούς προκειμένου να τους πείσει πως ήταν ο πλέον κατάλληλος και έμπιστος άνθρωπος για να διαχειριστεί τα πνευματικά τους δικαιώματα. Τούς είχε, μάλιστα, ζητήσει να κάνουν κι ένα ραντεβού το οποίο οι δημιουργοί ανέβαλαν, σκοπίμως, για αργότερα και με την προϋπόθεση πως θα χορηγηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού η άδεια λειτουργίας στον νέο αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό τους.

Τελικά το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε την άδεια στην ΕΔΕΜ με αποτέλεσμα ο Απόστολος Ζερβός να διακόψει τις ενέργειες που είχε ξεκινήσει για την δημιουργία δικής του ΑΟΔ. Παρόλα αυτά συνέχισε να πολιορκεί τους Έλληνες δημιουργούς εμφανιζόμενος ως ο νέος αυτόκλητος σωτήρας τους, διαμηνύοντάς τους, ακόμα και μέσω γραπτής επιστολής που τούς απέστειλε πριν λίγο καιρό, πως ενδιαφέρεται να συνεργαστεί μαζί τους και να τους βοηθήσει με την τεχνογνωσία του.

Οι περισσότεροι δημιουργοί, βέβαια, δεν έβλεπαν με καλό μάτι μια τέτοια συνεργασία, καθώς, όπως αποκαλύπτουν, κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό φήμες πως η δραστηριότητα του εν λόγω επιχειρηματία καλυπτόταν από βαριές σκιές οι οποίες βεβαίως δεν είχαν ποτέ επιβεβαιωθεί, μέχρι προσφάτως τουλάχιστον, με επίσημα στοιχεία.

Η συνεργασία με τις ελληνικές δισκογραφικές εταιρίες

Η εταιρεία streaming Akazoo συνεργαζόταν, μεταξύ άλλων, και με όλες τις μεγάλες ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες, διανέμοντας ψηφιακά τα τραγούδια τους, εντός κι εκτός Ελλάδας, έναντι προσυμφωνημένης αμοιβής.

Όπως αποκαλύπτει, ωστόσο, στο protothema.gr υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης δισκογραφικής εταιρείας η συνεργασία αυτή δεν γινόταν απευθείας με την Akazoo αλλά μέσω μιας γαλλικής εταιρείας η οποία έκανε τις πληρωμές, πάντα στην ώρα της, και έστελνε τα ενημερωτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, όμως, τα νούμερα των downloads που αντιστοιχούσαν στα τραγούδια ακόμη και των πιο δημοφιλών Ελλήνων καλλιτεχνών της συγκεκριμένη εταιρείας ήταν εξαιρετικά χαμηλά γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τα επίσημα στοιχεία της Akazoo που κάνουν λόγο για 44 εκατ. χρήστες και πολύ υψηλά έσοδα! Αυτό ήταν, εξάλλου, κι ένα από τα βασικά δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε η έρευνα της QCM.

Συνεχίζουν να εργάζονται οι υπάλληλοι – Η διαδικτυακή απάντηση της εταιρείας

Παρά τους έντονους τριγμούς που έχει υποστεί τις τελευταίες ημέρες η Akazoo οι περίπου 30 εργαζόμενοί της, σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά από τα σπίτια τους. Αυτό συνέβαινε βεβαίως και προ κορωνοϊού καθώς η φύση της εργασίας των περισσότερων δεν απαιτούσε την παρουσία τους στα γραφεία της εταιρείας τα οποία συστεγάζονται με αυτά της InternetQ, σε κτίριο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Κηφισιάς, στο Νέο Ψυχικό.

Από την περασμένη Δευτέρα, πάντως, που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση-κόλαφος της επενδυτικής εταιρείας QCM για την Akazoo ο Απόστολος Ζερβός παραμένει άφαντος παρά το γεγονός ότι είναι πολλοί αυτοί που τον αναζητούν εναγωνίως.

Η μοναδική επίσημη αναφορά της εταιρείας στο επίμαχο θέμα είναι μία ανακοίνωση που αναρτήθηκε, την περασμένη Τετάρτη, στην επίσημη ιστοσελίδα της, σύμφωνα με την οποία συστάθηκε ειδική επιτροπή για να ερευνήσει τις καταγγελίες υπό την εποπτεία της νομικής εταιρείας Latham & Watkins LLP που αναλαμβάνει, παράλληλα, και χρέη νομικού συμβούλου. Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως «στόχος της αναφοράς ήταν να πλήξει τη μετοχή της Akazoo και τους μετόχους της». Όλα αυτά, βέβαια, δεν φαίνονται να πείθουν όσους έχουν επενδύσει στην εταιρεία κάποιοι από τους οποίους, μάλιστα, έχουν ήδη κινήσει τις διαδικασίες για να κινηθούν νομικά εναντίον της.

Ειδήσεις σήμερα

Στις 11 Μαΐου η «πρεμιέρα» για τα Λύκεια - Από τις 25 Μαΐου τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Επιστροφή στην κανονικότητα: Ποιοι υπουργοί θα «αποκωδικοποιήσουν» τα μέτρα - Τι ανοίγει και πότε

Τα μυστικά της μάσκας: Οι 5 κανόνες για την σωστή (και υποχρεωτική) χρήση της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης