Akazoo: Διένειμε μουσική, ψεύτικα τιμολόγια και ήθελε… πνευματικά δικαιώματα

Akazoo: Διένειμε μουσική, ψεύτικα τιμολόγια και ήθελε… πνευματικά δικαιώματα

Σκάνδαλο αλά Folli Follie και με την Akazoo - Πώς η διοίκηση προσπάθησε να πλουτίσει σε βάρος των μετόχων

ZERVOS
Μπορεί μια εταιρεία που δηλώνει ψεύτικες πωλήσεις να εισαχθεί στο Αμερικανικό χρηματιστήριο του Nasdaq και να αντλήσει 55 εκατ. δολάρια; Η απάντηση απο χθες είναι ναι, και δυστυχώς για την χώρα, δίνονται λάβες για να πληγεί διεθνώς η ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η υπόθεση που άρχισε να ξετυλίγεται απο χθες διαθέτει το μισό κώδικα του οικονομικού εγκλήματος: παραποιήσεις οικονομικών στοιχείων, παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων και πιθανό ξέπλυμα χρήματος. Με νέα έκθεση του το Αμερικανικό fund, Quintessential Capital Management «ξετίναξε» κυριολεκτικά μια εταιρεία διανομής μουσικής, την Αkazoo, η οποία κατάφερε να εισαχθεί στο Nasdaq μέσω μιας εξαγοράς, όπως θα δούμε.

Όπως συνέβη και με τις ελληνικές Folli-Follie, Globo, Velti και την Ιταλική ΒΙΟ-ΟΝ, o πρώην αλεξιπτωτιστής των ειδικών ισραηλινών δυνάμεων και Ceo της QCM Gabriel Grego, εντοπίζει τα «αδύνατα» σημεία στους ισολογισμούς εταιρειών που παραποιούν τα στοιχεία τους (σ.σ λέγεται ότι διαθέτει και πληροφόρηση από τρίτους ενδιαφερόμενους όπως στην περίπτωση της Folli- Follie) και στην συνέχεια ξεκινά επιτόπια έρευνα στα γραφεία και τα σημεία πώλησης των εταιρειών. Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι, πολλά στελέχη εταιρειών που κατηγορούνται ήδη για απάτη (Globo, Velti) ενεπλάκησαν λόγω εμπειρίας προφανώς και στο νέο σχήμα.

Την περασμένη Κυριακή, λοιπόν, ένα μήνυμα της QCM στο Twitter προκάλεσε πανικό διότι ενημέρωνε ότι τη Δευτέρα του Πάσχα το μεσημέρι θα αποκαλύψει έκθεση για εταιρεία από την Ελλάδα. Δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή αγορά ήταν κλειστή, ξεκίνησε η φημολογία, αλλά γρήγορα διαλύθηκε καθώς αποκαλύφθηκε πως μια ακόμα εταιρεία «τεχνολογίας» φούσκωνε τις πωλήσεις με τιμολόγια προς εταιρείες – κελύφη, τις οποίες έλεγχε η διοίκηση της Akazoo.

Ο Απόστολος Ζερβός της Akazoo

zervos13


Tο σχήμα σχεδιάστηκε από την διοίκηση για να πλουτίσουν σε βάρος των μετόχων

Κλείσιμο
Το QCM επισημαίνει πως η Akazoo, με γραφεία στο Λονδίνο και στο Λουξεμβούργο, είναι ένας «χάρτινος πύργος», ένα «σχήμα που σχεδιάστηκε από τη διοίκηση για να πλουτίσουν, σε βάρος των μετόχων». Αναφέρει, επίσης, πως «η Akazoo υποστηρίζει πως είναι μια επιτυχημένη πολυεθνική στον τομέα της μετάδοσης μουσικής, με μέγεθος σε επίπεδο εσόδων, κερδών και χρηστών, που ανταγωνίζεται κολοσσούς του κλάδου όπως η Pandora και η Tidal». Κατά την QCM, όμως, τα στοιχεία που συνέλεξε «δείχνουν πως η Akazoo είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία με βάση την Ελλάδα με ελάχιστους χρήστες και έσοδα».

Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι πως «οι λογιστικές καταστάσεις της Akazoo, που ελέγχονται από ελεγκτική εταιρεία δεύτερης γραμμής (σ.σ. δηλαδή όχι από μια εκ των μεγάλων διεθνών ελεγκτικών ομίλων) μπορεί να κρύβουν σοβαρές παραλείψεις ή κάτι χειρότερο». Η Akazoo απασχολεί «μόλις 26 εργαζόμενους, σημαντικό ποσοστό των οποίων εργάστηκαν πρόσφατα σε άλλες αποδεδειγμένες απάτες (π.χ. Globo) ή πιθανές απάτες (Velti)». Η έκθεση καταλήγει πως «έχουμε επίσης σοβαρές υποψίες για πιθανές παραβάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων, πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων». Η Akazoo εισήχθη στο NASDAQ μέσω αντίστροφης εξαγοράς (reverse merger) τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ στο παρελθόν ήταν τμήμα της ελληνικής εταιρείας InternetQ. Η τελευταία ήταν εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά (ΑΙΜ) του Λονδίνου μέχρι τις αρχές του 2016 όταν και βγήκε από το χρηματιστήριο εν μέσω έντονης συζήτησης για τα οικονομικά της μεγέθη.

Η διοίκηση της Akazoo υποστηρίζει πως έχει 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, από τα οποία τα 5,5 εκατομμύρια πληρώνουν συνδρομή και πως τα έσοδά της φτάνουν τα 140 εκατ. δολάρια ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται κατά μέσο όρο 24,3% ετησίως. Υποστηρίζει, επίσης, με βάση τα δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία, πως δραστηριοποιείται σε 25 χώρες του κόσμου. Στην έκθεση της QCM επισημαίνεται πως τα στοιχεία από τα σχόλια, τα «κατεβάσματα» (downloads), τις αναζητήσεις, κ.α. της εφαρμογής της Akazoo δεν συνηγορούν με τα μεγέθη που εμφανίζει η διοίκηση της εταιρείας. Για παράδειγμα, επικαλείται στοιχεία του Mobile Action σύμφωνα με τα οποία η εφαρμογή της Akazoo είχε μόνο 40 downloads το μήνα (στοιχεία Δεκεμβρίου 2019). Η QCM επισκέφτηκε, μάλιστα, τα κεντρικά γραφεία της Akazoo στο Λονδίνο για να διαπιστώσει πως είναι κλειστά από τις αρχές του 2019, με την έκθεση να αναφέρει πως η εταιρεία έχει κλείσει όλα τα γραφεία της εκτός Ελλάδας. Αλλά και στη διεύθυνση του Λουξεμβούργου «δεν βρήκαμε ίχνη της Akazoo» αναφέρεται στην έκθεση στην οποία γίνεται η υπόθεση πως ενδεχομένως είναι η διεύθυνση των νομικών συμβούλων της εταιρείας. Η QCM υποστηρίζει πως τελικά εντόπισε γραφεία της Akazoo εντός των κεντρικών γραφείων της πρώην μητρικής εταιρείας InternetQ στην Λεωφόρο Κηφισίας στην Αθήνα. Σε σχέση με τη διεθνή παρουσία της Akazoo, στην έκθεση αναφέρεται πως μόνο σε πέντε χώρες κατάφεραν να ανοίξουν λογαριασμό χρήστη. Για παράδειγμα, δεν κατάφεραν να ανοίξουν λογαριασμό χρήστη της Akazoo σε Ρωσία και Βραζιλία, δύο από τις μεγαλύτερες αγορές της ελληνικής εταιρείας σύμφωνα με τις επίσημες παρουσιάσεις.

QCM: Πώς στήθηκε το κόλπο με εταιρείες – κελύφη και εξαγορές

«Πρακτικά σε κάθε απάτη που αποκαλύφθηκε απο το QCM στο παρελθόν (Folli – Follie Ελλάδα, Bio- on Ιταλία, Globo Ελλάδα) παρατηρήσαμε δυο συνεχη στοιχεία: την έλλειψη παραγωγής μετρητών και τους λίγους ή καθόλου φόρους». Aυτό γράφει μεταξύ άλλων στην έκθεση του για την Αkazoo, το fund Quintessential Capital Management και εξηγεί η έκθεση: Τυπικά οι εταιρείες απάτης φουσκώνουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους, εκδίδοντας ψεύτικα τιμολόγια προς σε εταιρείες- κέλυφη, οι οποίες ελέγχονται μυστικά απο τις διοικήσεις. Αυτή η δραστηριότητα δημιουργεί πλασματικά λογιστικά κέρδη, αλλά από τότε που οι ψεύτικες πωλήσεις δεν μπορούν να παράγουν μετρητά, πρέπει να αντισταθμίζονται από ισόποσα πλασματικά έξοδα ή επενδύσεις (Capex, αυλα assets, ή εξαγορές και συγχωνεύσεις).

Χρηματοδότηση από NBGI της Εθνικής και το Diorama του κ. Δασκαλόπουλου

Η προηγούμενη εταιρική μορφή της Akazoo, η InternetQ – χρηματοδοτήθηκε το 2005 απο το Nbgi της Εθνικής και το 2015 απο το Diorama (στο οποίο συμμετείχε ο κ. Δασκαλόπουλος). Τελικώς, τόσο η Εθνικής αλλά και το Diorama αποχώρησαν. Τo Diorama μάλιστα αποχώρησε με κέρδη από την InternetQ μέσω της προωθούμενης συγχώνευσης της Akazoo, θυγατρικής της πρώτης, με την αμερικανική εταιρεία Modern Media

Τι δήλωνε ο Α. Ζερβός τον Δεκέμβριο του 2019 – Είσοδος στα πνευματικά δικαιώματα;

Στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο κ. Απόστολος Ζερβός, ο 40χρονος διευθύνων σύμβουλος της Αkazoo, εταιρείας μετάδοσης μουσικής δήλωνε με στόμφο στην Καθημερινή ότι «Δεν θεωρώ ότι η επίγεια διανομή στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση έχει μέλλον». Με σπουδές φιλοσοφίας και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Yale, ο Ζερβός ήταν υπεύθυνος των υπηρεσιών τηλεπληροφόρησης στην Internet Q και αργότερα ανέλαβε την Akazoo, μετά την συγχώνευση.

Μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο κάποια δελτία τύπου μας ενημέρωναν ότι, μια ελληνική πολυεθνική εταιρεία, η AKAZOO, βγαίνει «κόντρα» στον επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη, καθώς αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης (ΑΟΔ) Πνευματικών Δικαιωμάτων με τεχνολογίες αιχμής. Επι της ουσίας ο επικεφαλής της ΑΚΑΖΟΟ, εισηγμένη στον αμερικάνικο δείκτη NASDAQ με κεφαλαιοποίηση (market cap) 259 εκατ. δολάρια, θέλει να δημιουργήσει μια εταιρία με στόχο να αντικαταστήσει την ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) που χρεοκόπησε. Υπενθυμίζεται οτι και ο Δημήτρης Μάρης δημιούργησε μια αντίστοιχη εταιρεία με αποτέλεσμα να υπάρξουν, σφοδρές αντιδράσεις από τους καλλιτέχνες.

Τελικώς, μετά την έκθεση της QCM, η μετοχή κατέρρευσε. Θα ακολουθήσουν δικαστήρια και αγωγές, και οι υπεύθυνοι της Akazoo πρέπει να εξηγήσουν στους μετόχους και την αμερικανική δικαιοσύνη που κατευθύνονταν τα χρήματα και εάν σημειώθηκε και ξέπλυμα χρήματος.

Ειδήσεις σήμερα:

Με «τριχίλιαρα» στα άδεια ταμεία 100.000 επιχειρήσεων ζεσταίνεται πριν το άνοιγμα η αγορά

Τμηματικά η πληρωμή των συντάξεων από την Τετάρτη

Καταβαράθρωση της Wall Steet στον απόηχο του χάους με το αμερικανικό αργό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης