Γιώργος Αβυσσινός: Έφυγε από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους παραδοσιακούς μουσικούς της Κρήτης

Γιώργος Αβυσσινός: Έφυγε από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους παραδοσιακούς μουσικούς της Κρήτης

Το πραγματικό όνομά του ήταν Γιώργος Σφακιανάκης, και έγινε γνωστός ως «Αβυσσινός», από παρατσούκλι που του είχε δώσει ο δάσκαλός του επειδή ήταν μελαχρινός

«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 84 χρονών, ένας από τους κορυφαίους βιολάτορες της Κρήτης, ο Γιώργος Αβυσσινός. Το πραγματικό όνομά του ήταν Γιώργος Σφακιανάκης, και έγινε γνωστός ως «Αβυσσινός», από παρατσούκλι που του είχε δώσει ο δάσκαλός του επειδή ήταν μελαχρινός.

Ο Γιώργος Αβυσσινός γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1931 και ασχολήθηκε με τη μουσική από πολύ μικρός - ενώ σε ηλικία 15 ετών έπαιζε στο καφενείο του πατέρα του στο Σκαλάνι του Ηρακλείου. Μετά το στρατό άνοιξε κρητικό κέντρο στο Σκαλάνι το 1970 και το 1974 στα Σπήλια Ηρακλείου, ενώ ως Κρητικός καλλιτέχνης, εκτός από τις εμφανίσεις του σε εκδηλώσεις και πανηγύρια στο νησί αλλά και την υπόλοιπη χώρα, έκανε και περιοδείες στην Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά.

Υπηρέτησε με πάθος την κρητική μουσική για μισό περίπου αιώνα, καταγράφοντας μοναδικές επιτυχίες. Παράλληλα, ηχογράφησε αρκετούς δίσκους μεταξύ των οποίων είναι οι: "Νυχτοξημερώματα", "Κοντυλιές και τραγούδια της Κρήτης με τον Αβυσσινό» κ.ά.. Τιμήθηκε για την προσφορά του στην κρητική μουσική από τους δήμους Ηρακλείου, Χανίων και Ρεθύμνης, από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής και από πολλούς συλλόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Σκαλάνι.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kamerata

Κωμική όπερα σε συναυλιακή μορφή, σε όργανα εποχής από τους Μουσικούς της Καμεράτας Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής και τον Γιώργο Πέτρου - Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στις 20:30 στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης