Έντονο πολιτικό χρώμα στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαθανασίου

Έντονο πολιτικό χρώμα στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαθανασίου

Καταχειροκροτήθηκε ο Κώστας Καραμανλής παρουσία πλήθους πολιτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, της περιόδου 2004 - 2009 μέχρι και σήμερα

Έντονο πολιτικό χρώμα στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαθανασίου
«Σείστηκε» από το χειροκρότημα των παρισταμένων ο 6ος όροφος του κτιρίου του ΕΒΕΑ χθες το απόγευμα μόλις εμφανίστηκε στο χώρο ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για να παραστεί ως καλεσμένος στην παρουσίαση του βιβλίου «8 μήνες» του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου.

Το βιβλίο που περιγράφεται από τον συγγραφέα ως μια προσπάθεια «να απαντηθούν κατηγορίες και ψεύδη» για το επίμαχο 2009 δίνει συνέχεια σε μια έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον ίδιο και στον διάδοχό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τα λάθη που οδήγησαν στη χώρα στο μνημόνιο το 2010.

Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έναν απολογισμό της θητείας του κ. Παπαθανασίου στο υπουργείο Οικονομικών (8 Ιανουαρίου ως 4 Οκτωβρίου 2009) αλλά και άγνωστους διαλόγους με τον τότε Πρωθυπουργό όπως αυτός που περιγράφεται στη σελίδα 204. 

Κλείσιμο
Στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ο Καραμανλής αναφέρεται στις αρνητικές για τη Νέα Δημοκρατία δημοσκοπήσεις και ζητάει την άποψη του κ. Παπαθανασίου για το τι θα πρέπει να κάνουν την επόμενη μέρα των εκλογών «στην περίπτωση που είχαμε μια μεγάλη ανατροπή» και η ΝΔ κέρδιζε:

«”Πρόεδρε, σε αυτή την περίπτωση σας πειράζει να μην επανεκλεγείτε και για τέταρτη φορά στις μεθεπόμενες εκλογές;” τον ρώτησα. Μου απάντησε: “‘Οχι”. “Ούτε κι εμένα” ανταπάντησα. “Το μόνο που χρειάζεται, αφού θα είχαμε και την έγκριση του λαού, είναι άλλοι πέντε έξι που να μη σκέφτονται την επανεκλογή τους”».

Στη χθεσινή παρουσίαση ήταν παρόντα στελέχη, πρώην Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ όπως οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Ευριπίδης Στυλιανίδης,  Μαριέτα Γιαννάκου, Φάνη Πάλλη Πετραλία, Ευάγγελος Αντώναρος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Βλάχος, Πέτρος Δούκας, Λευτέρης Ζαγορίτης, Γιάνης Ανδριανός, Χρήστος Φώλιας, Ζέτα Μακρή, Βύρων Πολύδωρας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Μανώλης Κόνσολας, Νίκος Καραχάλιος, Γιώργος Καλαντζής κ.ά..

Παρόντες ήταν επίσης στενοί συνεργάτες του νυν προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη όπως ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης και ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Κώστας Τσιάρας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης,  ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρώην Υπουργός Μάκης Βορίδης, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Γιώργος Μουρούτης, και πλήθος προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής και της οικονομίας.

Για το βιβλίο θα μίλησαν ο πρώην Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, ο πρώην Διοικητής Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς. Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου στην παρουσίαση δεν μπόρεσαν να παραστούν παρότι θα ήθελαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης (που με τη σύζυγό του απέκτησαν χθες το βράδυ το πρώτο τους παιδί), η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη (που μιλούσε στην παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Λυκούδη), και ο πρώην Υπουργός Γιώργος Σουφλιάς που ένα μικρό πρόβλημα υγείας τον κράτησε στο σπίτι.

Στην κουβέντα που έγινε χθες το απόγευμα συζητήθηκαν τα γεγονότα του 2009, η οικονομική πολιτική της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό του ελλείμματος, οι προειδοποιήσεις που απηύθυναν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομίας, η στάση της αντιπολίτευσης πριν τις εκλογές και τα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στην προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.

«Καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση. Κάθε λογικός άνθρωπος όμως αναγνωρίζει πως η περιπέτεια που ζούμε τα τελευταία 8 χρόνια θα μπορούσε κατά πάσα βεβαιότητα να έχει αποφευχθεί, αν ο Καραμανλής είχε βρει ανταπόκριση στην έκκληση για συναίνεση στα αυτονόητα που απηύθυνε το Μάρτιο του 2009. Ακόμη και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους υπήρχε χρόνος να σωθεί η παρτίδα, αν η κυβέρνηση που ανέλαβε άκουγε αυτά που έλεγε από τότε ο συγγραφέας του βιβλίου Γιάννης Παπαθανασίου για την κρισιμότητα της στιγμής και αντιλαμβανόταν τις ευθύνες της» τόνισε ο κ. Δένδιας. 

Από την πλευρά του ο κ. Προβόπουλος διατύπωσε την άποψη πως δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να ψέξει τον Γιάννη Παπαθανασίου ότι δεν απέτρεψε το επερχόμενο «τσουνάμι» σε μόλις 8 μήνες. «Ωστόσο, θα μπορούσε κάποιος να τον επικρίνει γιατί δεν προχώρησε σε πολύ πιο τολμηρά και γενναία μέτρα από αυτά που τότε υιοθετήθηκαν».

«Διαβάζοντας το βιβλίο του Παπαθανασίου, μου προκλήθηκε και μια μελαγχολία. Υπάρχουν στιγμές που είναι χαμένες ευκαιρίες» σημείωσε ο κ. Παπαχελάς και θυμήθηκε ότι το 2009 ο κ. Καραμανλής είχε καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά ως αποτέλεσμα ήρθε το περιβόητο εκλογές τώρα. Ο κ. Παπαχελάς τόνισε ότι θα ήθελε περισσότερη αυτοκριτική από τον συγγραφέα αλλά από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι εκείνη την περίοδο έγιναν λάθη και αναπτύχθηκαν θεωρίες συνωμοσίας που τις έχουν πληρώσει άδικα άνθρωποι, όπως ο Θοδωρής Ρουσόπουλος

Στην ομιλία του ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι στόχος του βιβλίου είναι «να απαντηθούν κατηγορίες και ψεύδη, που, ελλείψει αντιλόγου, πέρασαν στην κοινωνία» και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα βρέθηκε στη δίνη της παγκόσμιας  οικονομικής θύελλας  χωρίς τα περιθώρια, που είχαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  για δημοσιονομική χαλάρωση. Και αυτό κυρίως εξαιτίας της βαριάς κληρονομιάς του δημόσιου χρέους το οποίο από το ’80 έως το 2004 είχε τριπλασιαστεί. Η ευθύνη όλων μας και κυρίως η δική μου ήταν να μην μετατραπεί η κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού. Ήταν η πρώτη φορά, από την μεταπολίτευση και μετά, που μια κυβέρνηση ελάμβανε σε προεκλογική χρονιά, περιοριστικά μέτρα. Η κυβέρνηση έλεγε την αλήθεια, λάμβανε περιοριστικά μέτρα, αναζητούσε την εθνική συνεννόηση την ίδια ώρα όπου οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις μας ζητούσαν να κάνουμε παροχές και η πλειοψηφία των ΜΜΕ μας καλούσαν να δώσουμε εξηγήσεις για δήθεν σκάνδαλα. Η κυβέρνηση Καραμανλή πήγε σε εκλογές ζητώντας την ψήφο των συμπολιτών μας για να λάβει ακόμα πιο πολλά περιοριστικά μέτρα .Για να μην μετατραπεί η κρίση ελλείμματος σε κρίση δανεισμού , για να αποφύγουμε τη μέγγενη της επιτήρησης και των μνημονίων. Οι άφρονες χειρισμοί, οι αμετροεπείς δημόσιες δηλώσεις τους, η άρνησή τους να λάβουν μέτρα, οδήγησαν στην εκτόξευση των spreads, στην κρίση δανεισμού. Ένας από τους λόγους που έγραψα αυτό το βιβλίο είναι για να κλείσω το κεφάλαιο του χθες. Και να εστιάσω αποκλειστικά στο τώρα και το αύριο. Η επανεκκίνηση της οικονομίας προϋποθέτει την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός φιλόδοξου αλλά και εφαρμόσιμου σχεδίου μεταρρυθμίσεων, που θα θέτει ως πρώτο στόχο του την έκρηξη των ιδιωτικών επενδύσεων.η Παράταξή μας ενωμένη διαθέτει το σχέδιο που έχει ανάγκη  η χώρα για να βγει οριστικά από την κρίση. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη βούληση να το εφαρμόσει».

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος ο οποίος υπογράμμισε τα εξής: «Το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή είπε την αλήθεια, έλαβε περιοριστικά μέτρα, ζήτησε την ψήφο των Ελλήνων για να λάβει δύσκολες αποφάσεις που θα απέτρεπαν τα χειρότερα. Δυστυχώς ο λαϊκισμός και η σκανδαλολογία κέρδισαν για μια ακόμα φορά. Το 2009 όμως απέδειξε ότι ο λαϊκισμός  έχει κοντά ποδάρια. Μπορεί κάποιος να κερδίσει την εξουσία δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις, είναι όμως σχεδόν αδύνατο να την διατηρήσει.  Ιδιαίτερα όταν αυτές οι υποσχέσεις γίνονται σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει φέρει στην επιφάνεια όλες τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.  Δεν μπορεί κανείς να κτίζει στην άμμο παλάτια. Η Ελλάδα έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα και δεν έλαβε. Η συνέχεια είναι γνωστή»...

Το βιβλίο του Γιάννη Παπαθανασίου «8 Μήνες» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης