Εγκαινιάστηκε η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάστηκε η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου -Αισιόδοξη, καλαίσθητη, φωτεινή η φετινή ΔΕΒΘ

ekthesi-vivliou-thess-xr
Με πλήθος κόσμου, αναφορές στο ρόλο και το μέλλον του βιβλίου, στον επετειακό χαρακτήρα της έκθεσης και το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και συμμετοχών, τον ενισχυμένο επαγγελματικό της προσανατολισμό, αλλά και την τιμώμενη Σάρτζα, την πνευματική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

20-diethnis-ekthesi-vivliou__4_


«Είμαστε υπερήφανοι για την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία όμως δέκα χρόνια υπήρχε μία πολύ σημαντική ανορθογραφία από την πλευρά της Πολιτείας. Δεν υπήρχε ένας ενιαίος φορέας για το βιβλίο. Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα πέρασε έναν νόμο για την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού και μάλιστα είμαστε πολύ περήφανοι, γιατί έχουμε συγκεντρώσει στον νέο φορέα το σύνολο των αρμοδιοτήτων για το βιβλίο που θα ασχοληθεί με τη χάραξη πολιτικών, υλοποίηση δράσεων, με τα προγράμματα, τις εκδηλώσεις και εκστρατείες φιλαναγνωσίας που θέλουμε να δούμε ακόμα περισσότερο στη χώρα μας και βεβαίως διασφαλίζουμε για πρώτη φορά με τον νόμο που ψηφίσαμε, ότι όλες οι επαγγελματικές ομάδες θα συμμετάσχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να μιλάμε για μία ενιαία στρατηγική στο χώρο του βιβλίου». Tα παραπάνω τόνισε εγκαινιάζοντας στη Θεσσαλονίκη την 20ή ΔΕΒΘ ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.

Κλείσιμο
Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Sharjah Book Authority, Α.E. Sheikha Bodour Al Qasimi είπε: «Είπατε ότι 4659 χιλιόμετρα χωρίζουν τη Θεσσαλονίκη από την Σάρτζα. Και συμφωνώ μαζί σας απολύτως, ότι τα βιβλία μπορούν να μας συνδέσουν. Συνδέουν πολιτισμούς, ανθρώπους, κοινωνίες. Τα βιβλία θεωρώ ότι είναι τα καλύτερα εργαλεία για την πολιτιστική διπλωματία. Εμείς θέλουμε να δομήσουμε περισσότερες γέφυρες με τη Σάρτζα, με τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

20-diethnis-ekthesi-vivliou__6_


Τέλος, ζήτησε από όλους να στηρίξουν τον νέο φορέα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «Οι επόμενες εκθέσεις θα μας βρουν όλους ενωμένους όσον αφορά την πολιτική του βιβλίου και τον νέο φορέα για το βιβλίο με ακόμα μεγαλύτερες και σημαντικότερες δράσεις» και κάλεσε τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκο Κούκη να εγκαινιάσουν μαζί την 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, αφού ευχαρίστησε τόσο τον ίδιο όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού διότι, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, κατέβαλαν πολύ μεγάλη προσπάθεια να καλύψουν το κενό που υπήρχε στην υλοποίηση μιας κοινής πολιτικής για το βιβλίο με συγκεκριμένους στόχους.

Ο Πρόεδρος της HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Θεσσαλονίκη σε συνέχεια του ιστορικού της ρόλου οργανώνει μία πολύ σημαντική Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, η οποία έχει μπει στον διεθνή χάρτη των εκθέσεων πολιτισμού και βιβλίου. Είναι η αγαπημένη όλων μας. Είμαι πολύ περήφανος ως Θεσσαλονικιός και ως Πρόεδρος της ΔΕΘ – HELEXPO που φιλοξενούμε την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης».

«Κάθε φορά που ανοίγουμε ένα βιβλίο ανοίγεται ολόκληρος ο κόσμος μπροστά μας. Ανοίγει ο νους μας, αλλά κυρίως ανοίγουν οι καρδιές μας. Γιατί μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από την ανάγνωση ενός βιβλίου να αντιληφθούμε την ποιότητα της ζωής», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος και πρόσθεσε: «Σε εποχές όπως είναι η σημερινή που οι άνθρωποι όλο και λιγότερο διαβάζουμε και μένουμε σε τίτλους και σε σλόγκαν, η παρούσα έκθεση σηματοδοτεί κι αυτήν τη δυνατότητα που μας προσφέρεται, ώστε να κάνουμε μία νέα αρχή και να ξεκινήσουμε και πάλι να διαβάζουμε βιβλία. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε, είναι κάτι που είναι απαραίτητο και είναι κάτι που η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης μπορεί να μας προσφέρει».

20-diethnis-ekthesi-vivliou__3_


Ο Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ ως εκπρόσωπος των Ελλήνων Εκδοτών ανέφερε: «Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι ένα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τον κόσμο του βιβλίου. Δίνει την ευκαιρία στους εκδότες να παρουσιάσουν την παραγωγή τους, δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να συναντήσουν το κοινό τους, φέρνει σε επαφή την ελληνική με την ξένη εκδοτική παραγωγή». Αναφορικά με την ίδρυση του νέου φορέα, του ΕΛΙΒΙΠ επισήμανε: «Η κύρια αποστολή ενός τέτοιου φορέα πρέπει να είναι να συντονίσει τα αρμόδια υπουργεία, να χαράξει στρατηγική, να δώσει κίνητρα και να επινοήσει τρόπους για να κάνει το βιβλίο και την ανάγνωση υπόθεση ελκυστική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σύσσωμοι οι φορείς των εκδοτών βιβλίου πάλεψαν για την επανίδρυση αυτού του φορέα μετά την αδικαιολόγητη κατάργηση του ΕΚΕΒΙ το 2012». Ο κ. Μπαρμπουνάκης ζήτησε επίσης από την Πολιτεία να ακούει τους εκδότες, να προχωρήσει σε μέτρα ευνοϊκά, να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των εκδοτών στο φορέα και τόνισε τη σημασία του να είναι όλοι ενωμένοι.

Ο Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης έκανε μία σύντομη αναδρομή στο έργο του ΕΙΠ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του και ευχαρίστησε τους «συνοδοιπόρους του που όλοι μαζί εκπλήρωσαν στο ακέραιο το πατριωτικό τους καθήκον, δηλαδή να παραδώσουν καλύτερο και ακμαιότερο αυτό που παρέλαβαν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

20-diethnis-ekthesi-vivliou__1_


Για την 20ή επετειακή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης επισήμανε: «Στη φετινή αισιόδοξη, καλαίσθητη, φωτεινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που ετοιμάστηκε από μία αξιέπαινη ομάδα έργου υπό τον συντονισμό της Νόπης Χατζηγεωργίου, φιλοξενούμε περισσότερους από 850 εκθέτες, περισσότερους από 1500 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ομιλητές και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες, περισσότερες από 500 εκδηλώσεις σε 14 αίθουσες ενός χώρου 16.000 τετραγωνικών μέτρων. Στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είμαστε υπερήφανοι για τη διοργάνωση της 20ής επετειακής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, εξασφαλίζοντάς της έναν εξαιρετικό δυναμισμό και ανοίγοντας – για το καλό της βιβλιοπαραγωγής και της φιλαναγνωσίας – νέους φιλόδοξους δρόμους, με την πολύτιμη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Helexpo, των εκδοτών, των συγγραφέων και ομιλητών και την αγαστή συνεργασία των δυναμικών πολιτιστικών φορέων της πόλης». Ο κ. Κούκης έκανε έναν σύντομο απολογισμό του έργου του ΕΙΠ τα τελευταία χρόνια, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της 5ης φάσης του μεταφραστικού προγράμματος GreekLit και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την επόμενη 6η φάση, αλλά και στην ολοκλήρωση, σε λίγες μέρες, της πλήρους αναβάθμισης της βάσης Βιβλιονετ και τόνισε ότι συμφωνεί με τον εκπρόσωπο των εκδοτών για την ανάγκη ενότητας, κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται από τη συμμετοχή των 850 εκδοτών εκθετών στην ΔΕΒΘ.

H Πρέσβειρα Επαγγελματικού προγράμματος, κα Petra Hardt, αφού ευχαρίστησε την ΔΕΒΘ για την πρόσκληση τόσο της ίδιας όσο και των 30 επαγγελματιών-υποτρόφων από 22 χώρες, αναφέρθηκε στη σημασία και την αξία των επαγγελματικών προγραμμάτων στις Εκθέσεις Βιβλίων και έκανε μία ιστορική αναδρομή. «Τα 20 χρόνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης και τα 2 χρόνια του Επαγγελματικού Προγράμματος της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι μια σαφής δήλωση προς τη διεθνή αγορά βιβλίων. Και έτσι, ως πρεσβευτής του φετινού Επαγγελματικού Προγράμματος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και τις υποστηρικτικές οργανώσεις, ειδικά εκ μέρους των 30 Υποτρόφων από 22 χώρες, για τη γενναιόδωρη πρόσκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

20-diethnis-ekthesi-vivliou__2_


Επίσης τόνισε ότι «Οι εκθέσεις βιβλίου αναλαμβάνουν ένα τόσο δαπανηρό και χρονοβόρο πρόγραμμα, επειδή υποστηρίζουν το ρόλο του εκδότη, του συγγραφέα, του αντιπροσώπου και του υπεύθυνου δικαιωμάτων ως πλοηγού στην παγκόσμια πολιτιστική ανταλλαγή με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς».

«Έχετε κατορθώσει να μετατρέψετε την πόλη της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο σε μια κοιτίδα πολιτισμού για την Ελλάδα, αλλά και σε ένα σημείο αναφοράς για τον κλάδο του βιβλίου στη χώρα σας» υπογράμμισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της η Karine Pansa, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών. Και συνέχισε: «Το θέμα σας για τη φετινή χρονιά είναι ‘Μοιραζόμαστε βιβλία & ιδέες’. Είμαστε τόσο τυχεροί που λαμβάνουμε κι εμείς μέρος σε αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία, που έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε αυτό το εξαιρετικής σημασίας πολιτιστικό γεγονός, να συναντάμε ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο από ολόκληρο τον κόσμο, να εμπνεόμαστε από καινούριες ιστορίες και να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες. Η λέξη «ιδέα», η σπουδαία αυτή αρχαία ελληνική λέξη που έχει επιβιώσει ανά τους αιώνες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η πιο σημαντική αξία που φέρνουμε στις κοινωνίες μας είναι ακριβώς η δυνατότητά μας να μοιραζόμαστε ιδέες με τους αναγνώστες μας, να βοηθάμε τα παιδιά να καταλάβουν τα συναισθήματά τους ή τους ενήλικες να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους: όλα αυτά συντελούνται μέσα από τις ιδέες που διακινούνται από τα βιβλία της εκάστοτε κοινωνίας. Η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (IPA) δουλεύει σκληρά για να ενισχύσει δύο κεντρικούς πυλώνες στο χώρο των εκδόσεων, ώστε ο κάθε εκδότης να μπορεί να εστιάσει μόνο στο να εκδίδει σπουδαία βιβλία. Αυτοί οι δύο πυλώνες είναι ο χώρος των πνευματικών δικαιωμάτων και η ελευθερία του λόγου στις εκδόσεις».

20-diethnis-ekthesi-vivliou__7_


Η Ανττιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (ΙΡΑ), Gvantsa Jobava, στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «20 χρόνια βιβλίων και ιδεών εδώ στη Θεσσαλονίκη. Τι υπέροχο ορόσημο. Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία για να μοιραστώ τι είναι ένας ζωτικής σημασίας εκδοτικός τομέας, τι τον κάνει τόσο εκπληκτικό και γιατί θα ήθελα να σας ενθαρρύνω όλους να εργαστείτε μαζί για 20 ακόμη χρόνια βιβλίων και ιδεών. Τα βιβλία είναι ένας ζωτικός τρόπος ανταλλαγής ιδεών εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Μερικά βιβλία προέβαλαν ιδέες τόσο επαναστατικές που απαγορεύτηκαν και οι συγγραφείς φυλακίστηκαν. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει ακόμα και σήμερα. Η IPA ιδρύθηκε το 1896 με βάση τους πυλώνες της προώθησης των πνευματικών δικαιωμάτων και της προστασίας της ελευθερίας της δημοσίευσης. Τα πνευματικά δικαιώματα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού που κάνουμε ως εκδότες. Διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των συγγραφέων και των εικονογράφων να μπορούν να δημοσιεύουν έργα, να τους βοηθούμε να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες και να φέρνουν ξένους συγγραφείς σε νέους αναγνώστες σε νέα μέρη». Κλείνοντας η κα Jobava προέτρεψε την Πολιτεία να ακούσει τους εκδότες και επισήμανε την ανάγκη, παρότι υπάρχουν πολλά σωματεία, να είναι ενωμένα.

H Πρόεδρος της Sharjah Book Authority, Α.E. Sheikha Bodour Al Qasimi στον χαιρετισμό της τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ, εκπροσωπώντας το Εμιράτο της Σάρτζα, το κέντρο του Αραβικού πολιτισμού και των βιβλίων. Το Εμιράτο μας μοιράζεται την ίδια αγάπη για τα βιβλία, την κουλτούρα και την ιστορία μαζί με την Ελλάδα. Βρισκόμαστε εδώ, στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και δεν εκπροσωπούμε τα Έθνη μας αλλά προστατεύουμε την ανθρώπινη κοινή ιστορία».


Η ίδια προσέθεσε: «Εμείς, ως κληρονόμοι της αρχαίας κληρονομιάς αγκαλιάζουμε την γνώση που μας έδωσαν και η Ελλάδα και ο Αραβικός κόσμος. Είναι αρχαίοι πολιτισμοί που επηρεάζουν επί αιώνες τον κόσμο και είμαστε γέφυρες που μεταφράζουν και ανταλλάσουν το έργο της μιας χώρας με την άλλη. Οι απόγονοί μας μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις θα συνεχίσουν να διατηρούν αυτήν την πολύτιμη κληρονομιά και να δημιουργούν γέφυρες φιλίας και γνώσης, όπως έκαναν αιώνες πριν. Στην Σάρτζα πιστεύουμε στην αποστολή των προγόνων μας και έχουμε ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι που καθοδηγείται από το πνεύμα τους. Θέλουμε να προωθήσουμε τα βιβλία, είναι μέρος της αποστολής μας. Και να ενισχύσουμε την αγάπη για τη μάθηση και να δώσουμε την δυνατότητα στα άτομα να συμμετέχουν στην κοινωνία και να αναπτυχθούν προσωπικά. Θέλουμε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ένα δυναμικό οικοσύστημα που γιορτάζει τον γραπτό λόγο και ενισχύει τον πολιτισμικό διάλογο με τον υπόλοιπο κόσμο. Ας σκεφτούμε κάτι συναρπαστικό. Η απόσταση μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Σάρτζα είναι 4.659 χιλιόμετρα. Ενώ αυτή η απόσταση μπορεί να μοιάζει πολύ μεγάλη υπάρχει μία όμορφη αλήθεια να σκεφτούμε. Γνωρίζετε ότι μπορείτε να ταξιδέψετε αυτήν την μεγάλη απόσταση μόλις σε δύο λεπτά; Θέλετε να μάθετε πώς; Δεν είναι μέσα από μία χρονομηχανή ή με μαγικά μέσα, αλλά μέσα από την απλή πράξη της ανάγνωσης. Μια σελίδα την ημέρα. Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ένα ενήλικας να διαβάσει μία σελίδα την ημέρα είναι δύο λεπτά. Αν λοιπόν διαβάζουμε ο ένας για τον πολιτισμό του άλλου, κάθε μέρα από μία σελίδα τότε θα δημιουργήσουμε αυτήν τη γέφυρα φιλίας και πολιτισμού».

«Για ακόμη μία χρονιά η καρδιά του βιβλίου χτυπά στη Θεσσαλονίκη με την επετειακή, 2ήη πλέον, Διεθνή Έκθεση Βιβλίου να φέρνει την πόλη μας στο επίκεντρο του πανευρωπαϊκού και όχι μόνο ενδιαφέροντος», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. Αναφερόμενος στην τιμώμενη Σάρτζα πρότεινε να αδελφοποιηθεί με την Θεσσαλονίκη καθώς, όπως είπε «Έχει ανοίξει ένας νέος δίαυλος επικοινωνίας και γίνεται πιο προσιτή στο αναγνωστικό κοινό της χώρας μας η επαφή με τα δημιουργήματα της αραβικής λογοτεχνίας και ποίησης».

20-diethnis-ekthesi-vivliou__5_


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Μήττας αφού συνεχάρη τους συμμετέχοντες ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στέκεται έμπρακτα δίπλα στον θεσμό και θα συνεχίσει να στηρίζει πρωτοβουλίες που κρατάνε ψηλά το πνευματικό επίπεδο των συμπολιτών μας».

Μετά το τέλος της τελετής εγκαινίων ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Δήμας αντάλλαξε δώρα με την πρόεδρο της Sharjah Book Authority, Sheikha Bodour Al Qasimi και ξεναγήθηκαν στα περίπτερα της Έκθεσης.

Η ΔΕΒΘ θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριό της είναι: Πέμπτη 16 Μαΐου 15:00-21:00, Παρασκευή 17 Μαΐου και Σάββατο 18 Μαΐου 10:00-22:00 και Κυριακή 19 Μαΐου 10:00-21:00. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: https://www.thessalonikibookfair.gr/. Φωτογραφίες από συμμετέχοντες στην έκθεση θα βρείτε ΕΔΩ.

Επίσης θα βρίσκετε καθημερινά φωτογραφίες από εκδηλώσεις της ΔΕΒΘ στην πλατφόρμα της Motionteam, όπου θα βρείτε και φωτογραφίες των εγκαινίων.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.
Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης