Ναυάγιο Αντικυθήρων: Ξεκόλλησαν οι έρευνες - Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα ευρήματα

eyrymata-vythos-arthro

Δείτε τι ανέσυραν οι επιστήμονες - Ξεκινάει άμεσα η προετοιμασία για το νέο πενταετές πρόγραμμα, από τον Μάιο του 2020 - Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με τη συνδρομή του πλοίου «Typhoοn»

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την αρχαιολογική έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων που ενεργοποιήθηκε εκ νέου τον Οκτώβριο του 2019 έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού.

Η επιχείρηση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τον περιορισμένο χρόνο διάρκειας του σωστικού χαρακτήρα της έρευνας. Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με τη συνδρομή του πλοίου «Typhoοn», το οποίο παραχωρήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη για το διάστημα των ερευνών επί του πεδίου.

Αρχικά έγινε εντοπισμός εκ νέου του χώρου του ναυαγίου και νέα οριοθέτηση μετά από την τελευταία έρευνα του Σεπτεμβρίου 2017. Ανελκύστηκαν πέντε σάκοι με άμμο, που είχαν αφεθεί στον βυθό από την προηγούμενη ανασκαφική περίοδο, τα προϊόντα των οποίων κοσκινίστηκαν με μεγάλη προσοχή από εξειδικευμένη συντηρήτρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και παρουσία δύο αρχαιολόγων. Κατά τη διαδικασία του διαχωρισμού συλλέχθηκαν οστά, τα οποία πρέπει να αναλυθούν, πυρήνες κατά πάσα πιθανότητα ελιάς, χάλκινα καρφιά από το πλοίο καθώς και ένας μπρούτζινος δακτύλιος άγνωστης προς το παρόν χρήσης.

Επιπρόσθετα ανελκύστηκε πλαστικός κάλαθος διαστάσεων 110x110x45 εκατοστών, γεμάτος με τμήματα αμφορέων, βάσεις, λαιμούς και σώματα σωζόμενα από την κοιλία του αγγείου ως τη βάση.

eyrymata-vythos__1_
Κεραμική από το φορτίο του ναυαγίου των Αντικυθήρων. Aνελκύστηκε στο κατάστρωμα του ερευνητικού πλοίου "ΤΥΦΩΝΑΣ" με την καθοδήγηση της διευθύντριας της έρευνας Δρ Αγγελικής Γ. Σίμωσι.
eyrymata-vythos__2_
Άνδρες της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος επιχειρούν σε βάθος μεγαλύτερο των 50μ με συσκευές κατάδυσης μικτών αερίων νέας τεχνολογίας.
eyrymata-vythos__3_
Ανελκύσεις φορτίου κεραμικής από το ναυάγιο των Αντικυθήρων, συμμετέχει το ερευνητικό πλοίο "ΤΥΦΩΝΑΣ" το οποίο διέθεσε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και εικοσαμελής ερευνητική ομάδα, υπό την διεύθυνση της Δρ Αγγελικής Γ. Σίμωσι.
eyrymata-vythos__10_
Η διευθύντρια της έρευνας Δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι εξετάζει αρχαιότητες στον βυθό των Αντικυθήρων κατά την έρευνα Οκτωβρίου 2019.


Ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκε ένα σιδερένιο στέλεχος με κυκλική απόληξη .

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μεταξύ των βάσεων των αμφορέων, που προέρχονται από την νήσο Κω, εντοπίστηκε και ένας τύπος διαφορετικός, η προέλευση του οποίου δεν είναι ακόμη γνωστή και απαιτείται η ταύτισή του.

Επιφανειακά επί του βυθού από τον χώρο του ναυαγίου ανελκύστηκαν τρεις λαιμοί αμφορέων, δύο του τύπου Laboglia 2 από την Κάτω Ιταλία και ενός Κώου, καθώς και ένας ακέραιος Κώος αμφορέας ελλιπής ως προς τη μία λαβή.

Εντυπωσιακό εύρημα αποτελεί ένα τμήμα ξύλου πιθανώς στατικό στοιχείο του ναυαγίου που φέρει 4 χάλκινα καρφιά. Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για συντήρηση.

Με την παρούσα έρευνα συμπληρώθηκε με την μέθοδο της φωτογραμμετρίας η σχεδιαστική αποτύπωση του χώρου του ναυαγίου, η οποία παρέμενε ημιτελής.

eyrymata-vythos__4_
Ανέλκυση σάκου με άμμο από την ανασκαφή στο ναυάγιο των Αντικυθήρων από το ερευνητικό πλοίο "ΤΥΦΩΝΑΣ", διακρίνονται η διευθύντρια της έρευνας Δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι και ο επιχειρησιακά υπεύθυνος αρχιπλοίαρχος (ε.α.) Αλέξανδρος Παλατιανός.
eyrymata-vythos__5_
Ανέλκυση σάκου με άμμο από την ανασκαφή στο ναυάγιο των Αντικυθήρων από το ερευνητικό πλοίο "ΤΥΦΩΝΑΣ", διακρίνονται η διευθύντρια της έρευνας Δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι και ο επιχειρησιακά υπεύθυνος αρχιπλοίαρχος (ε.α.) Αλέξανδρος Παλατιανός
eyrymata-vythos__6_
Αμφορέας από το φορτίο του ναυαγίου των Αντικυθήρων στο κατάστρωμα του ερευνητικού πλοίου "ΤΥΦΩΝΑΣ" δέχεται την φροντίδα της προϊσταμένης του τμήματος συντήρησης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Χρύσας Φουσέκη και του Δρ Γεώργιου Κουτσουφλάκη


Ξεκινά νέο πενταετές πρόγραμμα

Με την επιστημονική αυτή αποστολή του Οκτωβρίου 2019 ολοκληρώθηκε το πρώτο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα. Βάσει των αποτελεσμάτων της τελευταίας έρευνας ξεκινάει άμεσα η προετοιμασία για το νέο πενταετές πρόγραμμα, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2020, με την συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας σε διάφορους χώρους του ναυαγίου, όπου υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι θα έρθουν στο φως νέα εντυπωσιακά ευρήματα.

Ύστερα από την κατάθεση της πρώτης ανασκαφικής έκθεσης των πέντε χρόνων έρευνας επίκειται η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του συνολικού ερευνητικού προγράμματος της πρώτης πενταετίας.

Ποιοι συνέβαλαν στην έρευνα

Από πλευράς Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων συμμετείχαν ο Δρ Γεώργιος Κουτσουφλάκης ως επιστημονικός υπεύθυνος, Τμηματάρχης, η Αικατερίνη Ταγωνίδου, καταδυόμενη αρχιτέκτων, και η Χρύσα Φουσέκη, καταδυόμενη συντηρήτρια, των οποίων η παρουσία συνετέλεσε τα μέγιστα στην επιτυχία της αποστολής και τους οποίους η Διευθύντρια της έρευνας ευχαριστεί θερμά.

Στην υποβρύχια έρευνα έλαβαν μέρος επίσης για πρώτη φορά τέσσερις δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος: οι Δημήτριος Σταμούλης, Γεώργιος Λυτρίβης, Δημήτριος Χατζηασλάν και Αθανάσιος Κειτζής, οι τεχνικοί βυθού Αλέξανδρος Σωτηρίου, Νίκος Γιαννουλάκης και Αθανάσιος Χρονόπουλος, καθώς και δύο ενάλιοι αρχαιολόγοι, οι Ορέστης Μανούσος και Αχιλλέας Διονυσόπουλος.

Όλες οι εργασίες της έρευνας καλύφθηκαν από τον εικονολήπτη Μιχαήλ Τσιμπερόπουλο.

Επιχειρησιακά υπεύθυνος της έρευνας ήταν ο Αλέξανδρος Παλατιανός, Αρχιπλοίαρχος (ε.α.) του Πολεμικού Ναυτικού.

eyrymata-vythos__7_
Το ερευνητικό πλοίο "ΤΥΦΩΝΑΣ" στον χώρο του ναυαγίου των Αντικυθήρων σε λειτουργία αυτόματης διατήρησης θέσης δίχως αγκυροβόλιο (Dynamic Positioning) κατά τη διάρκεια της έρευνας.
eyrymata-vythos__8_
Ο επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας Δρ Γεώργιος Κουτσουφλάκης και η προϊσταμένη του τμήματος συντήρησης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Χρύσα Φουσέκη εξετάζουν ξύλινο τμήμα πλοίου με χάλκινα καρφιά που ανελκύστηκε από το ναυάγιο των Αντικυθήρων.
eyrymata-vythos__9_


Η Διευθύντρια της έρευνας, καταδυόμενη αρχαιολόγος Δρ Αγγελική Γ. Σίμωσι, καταδύθηκε και παρέμεινε στο πεδίο καθόλη τη διάρκεια των ερευνών της εικοσαμελούς αποστολής, το μέγεθος της οποίας θεωρείται για πρώτη φορά τόσο εντυπωσιακό, αφού πέραν των συμμετεχόντων, που διέθεταν άρτια εκπαίδευση αλλά και καταδυτική εμπειρία στα βάθη του ναυαγίου, υπήρξε υποστήριξη των επιχειρήσεων από το σκάφος «Τyphoon». Το μοναδικό στο Αιγαίο αυτό σκάφος είναι μήκους 72 και πλάτους 16 μέτρων, και είναι εξοπλισμένο με υπερσύγχρονα μέσα ναυτικής πλοήγησης. Στην επιχειρησιακή πλατφόρμα του φιλοξενούνται πέντε μεγάλα φουσκωτά, σε επιφυλακή ανά πάσα στιγμή για τις απαιτούμενες ανελκύσεις.

Ευχαριστίες οφείλονται στους χορηγούς της έρευνας, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, την ελβετική ωρολογοποιία Hublot και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη, στον Δήμαρχο Κυθήρων Αντικυθήρων Ευστράτιο Χαρχαλάκη, καθώς και στους κατοίκους του νησιού, που στηρίζουν εδώ και χρόνια την έρευνα, για τους οποίους τα μέλη της αποστολής πραγματοποίησαν ειδική εκδήλωση ενημέρωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (15)

FREDY

Οι υπεύθυνοι για την παρουσίαση του ρεπορτάζ,να προσέχουν τίς περιγραφές κάτω απο τις φοτογραφίες γιατί είναι άλλα αντ΄άλλων...και μην την πνίξετε την παρατήρησή μου.

Nik

Αν κάνετε έρευνα, θα διαβάσετε ότι ότι εκτός από τον χάλκινο "εφηβο" και μια χάλκινη "κεφαλή φιλοσόφου", μοναδικά έργα που κοσμουν το Εθνικό Αρχ. μουσείο στην Αθήνα, υπάρχουν στα εργαστήρια και τμήματα (χέρια, πόδια) και από άλλα 7-8 τουλάχιστον χάλκινα αγάλματα. Αυτά ψάχνουν να βρούν οι αρχαιολόγοι. Αλλά προσωπική μου άποψη είναι ότι τσάμπα ψαχνουν. Το πολύ πολύ να βρουν κανα καρφί, άντε και κανένα άλλο τμήμα αγάλματος που ξέφυγε από τους ανιχνευτές των αρχαιοκάπηλων. Πιο καλό θα ήταν να ψαξουν αν ταιριάζουν τα "ορφανα" μέλη του μουσείου με κάποιο από τα χάλκινα αγάλματα που τα 30-40 τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν σε διάφορα μουσεία του κόσμου, ΗΠΑ, Ιταλία κ.α. και να τα διεκδικήσουν.

Σταματης Στρατος

Μα καλα ποσο πολυ εχει απογειωθει η Μοναδα Υποβρυχιων Αποστολων τα τελευταια χρονια. Πραγματικα οποια πετρα και αν σηκωσεις ειναι απο κατω. Η προσφορα τους ειναι απιστευτη. Συγχαρητηρια στους Αξιωματικους και ειδικα στον Δημητρη Μπαλτακο! Ολοι ξερουμε το αοκνο εργο του!

Κάπηλος ο μερακλής

Μπράβο που ξεκίνησαν ξανά, αλλά ο Κουστώ έχει αρπάξει από κει τη μάνα του και τον πατέρα του. Κι όχι μόνο ο Κουστώ, κατά παραγγελία δεκαετίες τώρα πέφτουν κάπηλοι και έχει γιομίσει η γη ευρήματα απ το ναυάγιο. Καταχείμωνο με βαροτραύματα και νόσο δύτες ευρωπαίους του Δεκέμβρη αναψυχάρηδες ξεβράζει η θάλασσα και τους τρέχουν σε θαλάμους αποπίεσης για θεραπείες... Τόσο χάλια. Και να μην ξεχάσουμε την έρμη την ΑΜΦΙΠΟΛΗ που λεηλατήθηκε βάναυσα και σταμάτησαν και οι ανασκαφές.,,, για να μη βρούμε τι;; άραγε; Δεν είμαι ρομπότ, περάστε το.

Ασχετος

Η Αμφιπολη εχει αστυνομικη φυλαξη. Ο,τι εγινε συνεβη πριν απο χρονια.

Elli

Πολύ γκόμενος ο Κουτσουφλακης.

SASA

Συμφωνώ απολύτως...😉

ποσο καιρο εχει να...;

λυσσαρα

τσ

Φοβερό εύρημα στην φωτογραφία. Οι αρχαίοι είχαν και καφάσι πλαστικό. Υπήρχε η τεχνολογία του πλαστικού στα ελληνιστικά χρόνια και μας την έκρυβαν εντέχνως.

Κόναν

@ τς είσαι η ντροπή της μαμάς σου ακόμα και όσον αφορά το χιούμορ ! Αμόρφωτος και κοπανατζής υποθέτω σε όλα τα σχολικά μαθήματα , περνούσες με μέσον !!!

Ευχαριστούμε

Μπράβο στο Ίδρυμα Λασκαρίδη για το σκάφος. Άντε κανένας ακόμη πλούσιος να δώσει κανα φραγκάκι να γίνει γρηγορότερα και καλύτερα η ανέλκυση από το διάσημο ναυάγιο. Τόσα και τόσα σκορπάνε στην Μύκονο, ας δώσουν και κάτι για καλό σκοπό (για να πω την αλήθεια δεν το βλέπω, αλλά η ελπίδα ως γνωστόν πεθαίνει τελευταία...)

ΜΑΤΖΑΦΛΑΡΑΣ

Λογικό μου φαίνεται. 5 χρόνια Σύριζα όλα "κολλημένα" ήταν....

Τι λες βρε κακομοίρη

Είναι τουλάχιστον 4-5 χρόνια που γίνονται συνεχώς οι έρευνες στο ναυάγιο, ακόμη και με ειδικό αυτόνομο σκάφανδρο! Πριν γράψετε τη διατεταγμένη προπαγάνδα σας εναντίον όσων δεν είναι ΝΔ, ξεστραβωθείτε πρώτα. Αντε, γαλάζιοι κακομοίρηδες υποκριτές!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης