Η παραλία θησαυρός του Πηλίου: Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό και τα ερείπια του ναού της Αρτέμιδας

4531298

Πρόκειται για την παραλία της Θεοτόκου που οφείλει το όνομά της στο ξωκλήσι της Θεοτόκου, που χτίστηκε στα 1807 - Τα λείψανα του ψηφιδωτού δαπέδου πιθανολογείται πως ήταν μέρος του ναού της Αρτέμιδας

Ενα εντυπωσιακό αρχαίο ψηφιδωτό δαπέδου αντικρίζει ο κάθε επισκέπτης στην παραλία της Θεοτόκου, στο νότιο Πήλιο. Πρόκειται για έναν πανέμορφο κολπίσκο με χοντρή άμμο και μεγάλα βότσαλα, που εκτείνεται στα βόρεια του επιβλητικού όγκου του ακρωτηρίου της Σηπιάδος.

Η παραλία οφείλει το όνομά της στο ξωκλήσι της Θεοτόκου, που χτίστηκε στα 1807.

Λίγα μέτρα από το εκκλησάκι, μέσα σ’ έναν υποτυπωδώς περιφραγμένο χώρο, βρίσκεται ό,τι απέμεινε από μια παλιά ανασκαφική προσπάθεια, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ: ένα τμήμα ψηφιδωτού (το υπόλοιπο είναι καλυμμένο), είσοδος και δάπεδο με λαξευτές πέτρες, μια ολόλευκη μαρμάρινη κολώνα, από τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που υψωνόταν σ’ αυτόν τον χώρο.

Το ξωκλήσι χτίστηκε πάνω στα ερείπια του ναού της Αρτέμιδος, ενώ τα λείψανα του ψηφιδωτού δαπέδου πιθανολογείται πως ήταν μέρος του ναού, πριν χτιστεί επάνω του παλαιοχριστιανική εκκλησία.

Η τοποθεσία έχει προταθεί από αρχαιολόγους να ταυτιστεί με την θέση της αρχαίας πόλης της Σηπιάδας, η θέση της οποίας ήταν αποκομμένη από το εσωτερικό της Μαγνησίας και η μόνη της επικοινωνία ήταν μέσω θαλάσσης.

4531248
4531246
4531250
4531280
4531300

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ARKAS

Εδώ, δεν γλίτωσε ούτε ο Παρθενώνας, (Παναγία Αθηνιώτισσα), από τους χριστιανοταλιμπάν, θα γλίτωναν οι μικρότεροι ναοί ?

Και η παλαιοχριστιανική ερείπια είναι...

Το θέμα είναι πόσοι παγανιστικοί ναοί γκρεμίστηκαν με σκοπό να κτιστούν χριστιανικοί ή πόσοι χριστιανικοί κτίστηκαν πάνω σε προϋπάρχοντα ειδωλολατρικά ΕΡΕΙΠΙΑ (εξαιτίας φυσικών καταστροφών, της φθοράς του χρόνου, επιδρομών κλπ).Ο πολύς κόσμος είτε λόγω της αντίχριστης προπαγάνδας,είτε λόγω αφέλειας ,είτε λόγω αμορφωσιάς, νομίζει ότι συνέβη το πρώτο, ενώ στην πραγματικότητα συνέβη το δεύτερο.Τέλος, η συνήθεια να κτίζονται ναοί σε ιερούς τόπους προηγούμενων εποχών ,πάει πολύ πίσω στο χρόνο και δεν έχει να κάνει μόνο με τους Χριστιανούς.

Ερειπιος

«ΕΡΕΙΠΙΑ» Από φυσικές καταστροφές.... χαχαχαααααα χριστιανοταλιμπανούλα μπουμπου... σε μόνο μοναστήρι μονάζεις να έρθουμε να μας τα ευλογίσεις... ο δούλος σου από το ποιμνιο του γιαχβε... πάνω από εκατό εκατομμύρια Έλληνες χαθήκανε από ...,φυσικές καταστροφές... διάβασε βασίλικουλα, νικολουλα, κλπ...

@ερειπιος

Σε ένα εύλογο ερώτημα και ένα ωραίο σχόλιο έχεις να αντιτάξεις μόνο βρισίδι και ειρωνία. Χαρακτηρίστικό γνώρισμα των αμόρφωτων καί αξεστων άθεων που κυκλοφορουν στην Ελλάδα σήμερα. Είσαστε ένα καμένο χαρτί και τίποτα παραπάνω. Γί´ αυτό και είσαστε πάντα ανώνυμοι, τσάμπα μάγκες και επιστήμονες του πληκτρολογίου.

SIAP4

Πόσοι ναοί του εβραιοχριστιανισμού έχουν χτιστεί από και πάνω σε αρχαίους ελληνικούς ναούς! Και πόσα αρχαία δεν έχουν καταστραφεί από τους ισλαμοφασίστες!

mm

χριστιανοφασίστες ήθελες να πεις να φανταστώ. Αλλά ευτυχώς ο Χριστιανισμός εξελίχθηκε και έκανε μεγάλο δρόμο. Το πρόβλημα ειναι το ισλάμ.

θεσπρωτος

χριστιανοταλιμπαν ......... για να μην μαλωνετε .

jiannis

και ποσες βιλες επωνύμων

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oscars

Η μετάδοση όλων των βραβείων θα γίνει κανονικά - Η Ακαδημία  είχε αποφασίσει να  μην μεταδοθούν τηλεοπτικά τα Όσκαρ Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μακιγιάζ και Κομμώσεων, καθώς και Live Action Μικρού Μήκους