Οι Τούρκοι έβαλαν -ξανά- για πούλημα την αρχαία Βαργυλία έναντι 2 εκατ. δολαρίων

Οι Τούρκοι έβαλαν -ξανά- για πούλημα την αρχαία Βαργυλία έναντι 2 εκατ. δολαρίων

Τα 330 στρέμματα περιλαμβάνουν την ακρόπολη της πόλης, ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο, ακόμη και το νεκροταφείο της - Οι ιδιοκτήτες θέλουν να την... προφυλάξουν από τους αρχαιοκάπηλους

vargilia_arthro
Η πρώτη προσπάθεια πώλησης έγινε το 2015. Τότε, δεν βρέθηκε αγοραστής, ενώ ακολούθησαν και τα γεγονότα με το στρατιωτικό πραξικόπημα και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, γεγονός που «πάγωσε» κάθε ενέργεια στη γειτονική χώρα. Τρία χρόνια μετά, οι Τούρκοι επανέρχονται πιο δυναμικά, βάζοντας εκ νέου προς πώληση της αρχαία ελληνική πόλη Βαργύλια, έναντι μόλις 2 εκατ. δολαρίων!

Πώς γίνεται να πωλείται μία ολόκληρη αρχαία πόλη; Γίνεται, όταν ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος ανέθεσε σε μεσιτικό γραφείο να βρει αγοραστή, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Χουριέτ. Όπως πωλούνται τα... καταστήματα και τα... διαμερίσματα, ο συγκεκριμένος Τούρκος «ιδιοκτήτης» έβαλε προς πώληση μία την πόλη-κληρονομιά του ελληνικού πολιτισμού, η οποία άκμασε περίπου το 500 π.Χ. και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την Αλικαρνασσό.



Ο λόγος που επικαλείται για την πώληση της πόλης του (!!!), είναι η... προστασία της! Ο Τούρκος «ιδιοκτήτης» Huseyin Ucpinar επικαλείται τον κίνδυνο των αρχαιοκάπηλων, λέγοντας πως πρόσφατα αφαιρέθηκε από την πόλη ένα ολόκληρο και ανεκτίμητης αξίας μωσαϊκό.

Τα 330 στρέμματα περιλαμβάνουν την ακρόπολη της πόλης, ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο, ακόμη και το νεκροταφείο της και κοστολογούνται ως αξία στα 8,3 εκατ. δολάρια. Τιμή, ωστόσο, που δεν κατέστη δυνατόν να προσελκύσει κάποιον αγοραστή πριν από τρία χρόνια.

Κλείσιμο


Η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να αξιοποιήσει τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο, καθώς η έκταση αποτελεί ιδιωτική περιουσία και οι ιδιοκτήτες δεν δέχονται να την παραχωρήσουν. Η αιτία είναι προφανής. Θέλουν να πουλήσουν και να γίνουν πλούσιοι. Το πώς περιήλθε στην κατοχή τους η αρχαία ελληνική πόλη, είναι ένα μυστήριο. Οι ιδιοκτήτες πάντως έχουν παρουσιάσει τίτλους κατοχής της έκτασης, η οποία περιελάμβανε και την αρχαία ελληνική πόλη Βαργύλια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης