Αμφίπολη: Στην Ελλάδα θα γίνει η ανάλυση του σκελετού;

Αμφίπολη: Στην Ελλάδα θα γίνει η ανάλυση του σκελετού;

Προτιμήθηκε η λύση αυτή προκειμένου να καταπονηθεί το δυνατόν λιγότερο το πολύτιμο εύρημα - Αγωνία για τις έρευνες των γεωλόγων

Αμφίπολη: Στην Ελλάδα θα γίνει η ανάλυση του σκελετού;
Σε κάποιο από τα εν Ελλάδι ειδικά εργαστήρια αρχαιομετρίας είναι πολύ πιθανόν να ανατεθεί η ανάλυση του σκελετού της Αμφίπολης. Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η σχετική απόφαση της κας Κατερίνας Περιστέρη, της επικεφαλής αρχαιολόγου στη διερεύνηση του Τύμβου Καστά. Ενδεχομένως ο υπουργός Πολιτισμού, κος Κώστας Τασούλας, στη συνέντευξη τύπου που θα δώσει στο Μουσείο της Αμφίπολης το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, εκτός των άλλων, θα αποκαλύψει και τον ελληνικό πανεπιστημιακό φορέα που θα αναλάβει να λύσει το μυστήριο του σκελετού.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στο protothema.gr από πανεπιστημιακούς κύκλους, λένε ότι κατ' αρχήν η πρόθεση της κας Περιστέρη είναι να αποφευχθεί η μεταφορά των οστών σε εργαστήριο του εξωτερικού. Αυτό δεν έχει να κάνει με «πατριωτικά» αισθήματα, όσο με την πρόνοια για την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση του πιο ευαίσθητου και κρίσιμου ευρήματος από την ανασκαφή της Αμφίπολης. Η κα Περιστέρη θα νιώθει απείρως πιο ασφαλής εάν βρίσκεται σε διαρκή και άμεση επικοινωνία με το εργαστήριο που θα μελετά, πιθανότατα για ένα διάστημα 6-8 μηνών τον σκελετό, παρά εάν τον στείλει σε ένα έγκριτο μεν, πλην εκτός ελληνικών συνόρων ερευνητικό ίδρυμα. Και μολονότι στην περίπτωση των συγκεκριμένων οστών θα ίσχυε μια διαδικασία «fast track» για την άδεια εξαγωγής του, στην περίπτωση που παραμείνει στην Ελλάδα, η όποια γραφειοκρατία απλώς εκμηδενίζεται.

Ταυτόχρονα με την επικείμενη ανθρωπολογική μελέτη του σκελετού, προχωρά και η γεωφυσική διασκόπηση του Τύμβου Καστά, σε σημείο πολύ κοντά στο ήδη αποκεκαλυμμένο ταφικό μνημείο. Μολονότι καμία πληροφορία δεν διαρρέει από την ομάδα του καθηγητή εφαρμοσμένης γεωλογίας του ΑΠΘ, κου Γρηγόρη Τσόκα ο οποίος διευθύνει την επιχείρηση τομογραφίας του λόφου, εικάζεται ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα. Τα οποία σαφώς ενισχύουν την αισιοδοξία όσων επιθυμούν την συνέχιση της ανασκαφής εντός του περιβόλου του Τύμβου. Επιβεβαιώνεται έτσι η διαίσθηση ότι το μεγαλοπρεπές και αλλόκοτο μνημείο της Αμφίπολης ήταν μόνο η αρχή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης