Ιωάννα Γκίκα: Η ελληνικής καταγωγής τραγουδίστρια του σόου του Dior που κάνει θραύση στις ΗΠΑ με τη μουσική και το στυλ της

Ιωάννα Γκίκα: Η ελληνικής καταγωγής τραγουδίστρια του σόου του Dior που κάνει θραύση στις ΗΠΑ με τη μουσική και το στυλ της

Γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον από Έλληνες γονείς, μεγάλωσε στην Ασία και βρήκε την έμπνευση στην Ελλάδα όπου επέστρεψε μετά από χρόνια για να πει το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο της πατέρα

Ioanna_Gika_5
Ήταν εκείνη που άνοιξε το πολυαναμενόμενο σόου του οίκου Dior, πριν από μία εβδομάδα στο Καλλιμάρμαρο. Ντυμένη με ένα περίτεχνο λευκό φόρεμα και με τα μακριά ξανθά μαλλιά της να αγκαλιάζουν το σώμα της κατέβηκε αργά και μυσταγωγικά τα σκαλιά του Παναθηναϊκού Σταδίου, περπάτησε μέχρι τη σκηνή που βρισκόταν η πολυμελής ορχήστρα, στάθηκε μπροστά στο μικρόφωνο, σήκωσε τα χέρια ψηλά κι άρχισε να τραγουδά «Φοβάμαι μια άδεια ακτή/ Μου μιλάς θάλασσα ...». Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν αν το κορίτσι αυτό, που παρέπεμπε άλλοτε σε αρχαία Ελληνίδα θεά κι άλλοτε πάλι σε παραμυθένιο ξωτικό ήταν μοντέλο, τραγουδίστρια, ηθοποιός ή κάτι άλλο...Δικαίως καθώς η Ιωάννα Γκίκα συνδυάζει στοιχεία απ' όλες τις παραπάνω ιδιότητες και είναι αυτή η καλλιτεχνική της πολυπλοκότητα που την έχει τοποθετήσει ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες νέες μουσικές δυνάμεις των ΗΠΑ όπου ζει πλέον μόνιμα.
Ioanna_Gika_Kallimarmaro


Όπως μαρτυρά το όνομά της οι ρίζες της είναι ελληνικές καθώς και οι δύο γονείς της είναι Έλληνες. Η ίδια μάλιστα είχε την ευκαιρία να ζήσει ένα μικρό χρονικό διάστημα στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Ουάσινγκτον και μεγάλωσε σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτή η έμφυτη ελληνικότητα έχει επηρεάσει βαθιά τόσο τη μουσική όσο και την εμφάνισή της. Η Ιωάννα Γκίκα είναι ένα κορίτσι του κόσμου με ελληνική αύρα επισημαίνουν τα ξένα μέσα που παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τη δουλειά της μέσα από πολυσέλιδα αφιερώματα.
Ioanna_Gika_4

Κλείσιμο
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι τα τραγούδια του πιο δημοφιλούς άλπμουμ της με τίτλο «Thalassa» τα εμπνεύστηκε και τα έγραψε στην Ελλάδα. Ένα τραγικό περιστατικό, ο θάνατος του αγαπημένου της πατέρα, την έφερε πίσω στον τόπο των προγόνων της όπου διέμεινε για αρκετό καιρό κάνοντας μια εσωτερική αλλά και καλλιτεχνική ενδοσκόπηση η οποία απέφερε καρπούς: «Μια σειρά από θανάτους με οδήγησαν πίσω στην Ελλάδα, στον τόπο των παιδικών μου χρόνων. Είπα «αντίο» και πένθησα για εκείνους που δεν είχα καταφέρει να αποχαιρετήσω» είχε εξομολογηθεί η ίδια προσθέτοντας«Το «Thalassa» γράφτηκε σε μια εποχή γεμάτη ανεξήγητα γεγονότα, ειδικά γύρω από τον θάνατο του πατέρα μου. Όταν ο πατέρας μου αρρώστησε και οι γιατροί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τι συνέβαινε, πρώτα έχασε την ικανότητ έχασε την ικανότητα να μιλάει ελληνικά. Το τελευταίο πράγμα που μπορούσε να κάνει πριν από το θάνατό του ήταν να τραγουδάει. Η ζωή είναι ό,τι απομένει εκεί όπου η γλώσσα αποτυγχάνει». Πράγματι τα κομμάτια αυτού του άλμπουμ περιστρέφονται γύρω τις έννοιες της προσωρινότητας και της προσαρμογής στην αλλαγή.
Ioanna_Gika_2

Η Ιωάννα βέβαια είχε επιλέξει τη μουσική ως τρόπο έκφρασης από πολύ μικρή ηλικία. Αρχικά συμμετέχοντας στις σχολικές γιορτές, έπειτα παίζοντας σε διάφορ< μιούζικαλ και στην συνέχεια σχηματίζοντας το δικό της συγκρότημα, τους «Io Echo», μέσα από το οποίο κατέθεσε το πολυπολιτισμικό μουσικό στίγμα της. «Η μουσική της έχει κάτι το μαγικό και το υπερφυσικό που συναρπάζει το κοινό της», «Εμπεριέχει κάτι το παραδοσιακό που το συνδυάζει με techno ήχους, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που ισορροπεί ανάμεσα στην οργή και το διαλογισμό» είναι κάποιες από τις διθυραμβικές κριτικές που έχουν γραφτεί για εκείνη σε ξένα, μουσικά κατά κύριο λόγο, μέσα.

Παράλληλα με την μουσική όμως η Ιωάννα Γκίκα ανέπτυξε μια ιδιαίτερη και πολύ προσωπική σχέση με τη μόδα ενσωματώνοντας στο ιδιαίτερο προσωπικό ενδυματολογικό της στυλ στοιχεία από διάφορες χώρες στις οποίες έχει ζήσει. Τα μακριά αρχαιοελληνικά φορέματα, τα πολύχρωμα κινέζικα κιμονό, οι έθνικ επιλογές αλλά και οι αμερικανικές ροκ πινελιές είναι ανάμεσα σε αυτές. «Συνδυάζει το στυλ με την τέχνη και την μουσική» έγραφε για εκείνη η αμερικανική «Vogue» το Φθινώπορο του 2013 υπογραμμίζοντας τις πολλές και διαφορές πολιτισμικές επιρροές που συνυπάρχουν στο ντύσιμό της.
Ioanna_Gika__Vogue

Αυτό το ιδιαίτερο στυλ της εξάλλου είναι που την έχει κάνει περιζήτητη και στον χώρο της μόδας. Ο Dior άλλωστε δεν είναι ο πρώτος οίκος με τον οποίο συνεργάστηκε. Παλαιότερα ο οίκος Chanel είχε συμπεριλάβει το κομμάτι της «One Thing Leads To Another» στο σάουντρακ της παρουσίασης μιας συλλογής του. Τα δε περιοδικά μόδας αντικρύζουν σε εκείνη ένα ιδανικό cover girl.

Ειδήσεις σήμερα:

Στον εισαγγελέα ο ιερέας που έριξε βιτριόλι σε μητροπολίτες

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Δεν με άφηναν ούτε να φτιάχνω τα νύχια μου και τα μαλλιά μου για ένα χρόνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης