Καμεράτα: Κάνει ποδαρικό με μια live streaming συναυλία

Δείτε πού και πότε μπορείτε να την απολαύσετε

Kamerata
Με ένα από τα σημαντικότερα εορταστικά έργα του 18ου αιώνα, τη Μουσική των Νερών του Georg Friederich Händel, υποδέχεται η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής τη νέα χρονιά. Αύριο, Τετάρτη, στις 8.30 το βράδυ θα δώσει μια συναυλία, υπό την διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  η οποία θα μεταδοθεί μέσω live streaming

Η Μουσική των Νερών γράφτηκε το 1717 για να συνοδεύσει τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄ και μέλη της αυλής του σε μια εκκεντρική πολύωρη «βαρκάδα» στον ποταμό Τάμεση του Λονδίνου, παρουσία του ίδιου του Händel. Περισσότεροι από 50 μουσικοί επάνω σε μια πλωτή εξέδρα έπαιξαν το έργο τρεις φορές μετά από την ενθουσιώδη αντίδραση του βασιλιά, ενώ πολλοί Λονδρέζοι είχαν συρρεύσει στις όχθες του ποταμού για να παρακολουθήσουν αυτή την τόσο ιδιαίτερη συναυλία. Το έργο, το οποίο αρχικώς είχε ενορχηστρωθεί για μεγάλο σύνολο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της παρουσίασης σε ανοιχτό χώρο, εκδόθηκε στη συνέχεια και σε εκδοχή για μικρότερο σύνολο, κατάλληλη για παρουσίαση σε κλειστό χώρο. Σύμφωνα με τον θρύλο που περιβάλλει το διάσημο αυτό έργο, ο Händel προέβη στη σύνθεσή του προκειμένου να ξανακερδίσει την εύνοια του Βασιλιά Γεωργίου Α΄. Ο Γεώργιος του είχε αναθέσει πολλές παραγγελίες μουσικών έργων όταν ήταν Εκλέκτορας του Ανόβερου, δηλαδή πριν από την άνοδό του στον βρετανικό θρόνο, και φαίνεται ότι, όταν ο Händel κλήθηκε να μετεγκατασταθεί στο Λονδίνο επί Βασίλισσας Άννας, δεν είχε πλέον την εύνοιά του.
Οι Μουσικοί της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (γνωστοί διεθνώς με το όνομα Armonia Atenea) θεωρούνται ως ένα από τα κορυφαία σύνολα με ειδίκευση στις ιστορικά ενημερωμένες ερμηνείες, με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική του Händel. Το αθηναϊκό σύνολο έχει αποσπάσει τις υψηλότερες διακρίσεις του διεθνούς Τύπου για τις δισκογραφικές του ερμηνείες και εμφανίζεται τακτικά στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ ανά την Ευρώπη.

Ο Γιώργος Πέτρου, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες διευθυντές ορχήστρας, ακολουθεί μια λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία, με τακτικές εμφανίσεις σε σπουδαία θέατρα και αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσμο. Συνεργάζεται συχνά με διάσημες ορχήστρες, ενώ μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του στρέφεται στην όπερα. Παράλληλα, ασχολείται με τη σκηνοθεσία και έχει υπογράψει επιτυχημένες παραγωγές όπερας και μουσικού θεάτρου. Έχει τιμηθεί με το βραβείο ECHO KLASSIK, ενώ ήταν υποψήφιος στα βραβεία Grammy 2018. Η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του «Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών», ενώ η Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου τον τιμητικό τίτλο "Associate" (ARAM). Η «Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής» του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής για το 2018. Το 2021 αναλαμβάνει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ιστορικό Διεθνές Φεστιβάλ Händel, στο Göttingen της Γερμανίας. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Royal College of Music και τη Royal Academy of Music του Λονδίνου με υποτροφίες της ίδιας της Βασιλικής Ακαδημίας και του Ιδρύματος Ωνάση.

Παρακολουθήστε τη συναυλία ζωντανά ΕΔΩ 

Ειδήσεις σήμερα: 

Στο ΣτΕ προσφεύγει η Εκκλησία για τα Θεοφάνεια!

Υπουργείο Παιδείας: Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Ποια μέτρα θα ισχύσουν

Γεωργιάδης: Την Πέμπτη οι αποφάσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης