Μια ξεχωριστή συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στην ψηφιακή σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μια ξεχωριστή συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στην ψηφιακή σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Ερμηνεύει το έργο του Περικλή Κούκου «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα»

Μαρια_Φαραντουρη
Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά από την πλούσια ιστορία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών αναβιώνει στην ψηφιακή σκηνή του Οργανισμού Μegaron Online η οποία γεννήθηκε μέσα από την επιτακτική ανάγκη της περιόδου της καραντίνας για επαφή με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Πρόκειται για την μουσική παράσταση με τίτλο «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» για άλτο, κόντρα τενόρο, αφηγήτρια, σεξτέτο τζαζ-ροκ και συμφωνικό σύνολο, που παρουσιάστρια σε Α' εκτέλεση τον Νοέμβριο του 1996, με βασική ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη.

Το έργο – σκηνική καντάτα, γράφτηκε, κατά παραγγελία, από το καταξιωμένο συνθέτη Περικλή Κούκο ειδικά για την φωνή της σημαντικής ερμηνεύτριας. Η σύνθεση βασίζεται σε λιμπρέτο του σημαντικού σκηνοθέτη και λογοτέχνη Χριστόφορου Χριστοφή, ο οποίος είχε αναλάβει επίσης τη σκηνοθετική επιμέλεια της μουσικής παράστασης. Το λιμπρέτο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο του «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» που κυκλοφόρησε το 1993, με κείμενα περιπλάνησης, νοσταλγίας και στοχασμού. Καλύπτει μια χρονική περίοδο από το 1974 ως το 1992 και διατηρεί όλη την ποιητική διάθεση που υπήρχε στο βιβλίο.

Η μουσική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Περικλής Κούκος παντρεύει τη λόγια παράδοση του 20ού αιώνα με στοιχεία της τζαζ και της ροκ. Όπως λέει η Μαρία Φαραντούρη: «Είναι ευτυχία για έναν καλλιτέχνη-ερμηνευτή να συναντιέται με την έμπνευση της δημιουργίας, και μάλιστα σε μια εποχή που λείπουν οι μεγάλες ανατάσεις στην τέχνη, και ειδικότερα στο τραγούδι»

Συμμετέχουν επίσης η Φιλαρέτη Κομνηνού, στον ρόλο της αφηγήτριας, ο κόντρα τενόρος Άγγελος Φωτιάδης, το Φωνητικό Κουαρτέτο της Χορωδίας Fons Musicalis αλλά και η ορχήστρα δωματίου «Οι Σολίστ της Πάτρας» και το τζαζ-ροκ σεξτέτο του Γιώργου Φακανά (ηλεκτρικό μπάσο), στο οποίο συμμετέχουν ο Θανάσης Αποστολόπουλος (πιάνο), ο Αχιλλέας Γουάστωρ (πλήκτρα), ο Νίκος Καπηλίδης (ντραμς), ο Αντώνης Λαδόπουλος (σαξόφωνο) και ο Απόστολος Τουρκογιώργης (ηλεκτρική κιθάρα). Τα μουσικά σύνολα και τους σολίστ διευθύνει ο διακεκριμένος μαέστρος Νίκος Τσούχλος. Η μαγνητοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1996.

Δείτε τη Μαρία Φαραντούρη στο «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» (διάρκεια: 114 λεπτά), το πρόγραμμα και τους συντελεστές της συναυλίας εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης