Το περιβόλι της Νικολέττας

Το περιβόλι της Νικολέττας

Παραδοσιακή κυκλαδίτικη μαγειρική στο περιβόλι της Νικολέττας Δελατόλα- Φωσκόλου στο νησί της Τήνου που κρύβει εκπλήξεις σε κάθε βήμα του επισκέπτη.

perivoli_arthroos
«Πάμε στη Νικολέττα», μου είπε και με έβαλε μέσα στο αυτοκίνητο. «Πρέπει να δεις τι κάνει στο περιβόλι και το σπίτι της. Ήταν η πρώτη που έδωσε ουσιαστική σημασία στην παραδοσιακή μαγειρική των Κυκλάδων και στην εντοπιότητα των συνταγών της Τήνου», συνέχισε η Μάγια Τσόκλη που πέρα από ταξιδιωτική δημοσιογράφος, αγαπάει την Τήνο περισσότερο κι από πατρίδα της.

Στρίψαμε απέναντι από το παραδοσιακό Τυροκομείο του Συνεταιρισμού Τήνου και μπήκαμε σε ένα ολάνθιστο περιβόλι, όπου δέσποζε ένα χαρακτηριστικό τηνιακό σπίτι. Η Νικολέττα βγήκε με μια πιατέλα γλυκά τυροπιτάκια, τα παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά της Τήνου, που έφτιαξε μόλις έμαθε ότι πάμε. «Δεν έχω ξαναδεί άλλον να ετοιμάζει τόσο γρήγορα γεύμα για πολλούς. Και μάλιστα τόσο μερακλίδικο και αυθεντικό. Χωρίς τίποτα έτοιμο!» μου είχε διηγηθεί η φίλη και καθηγήτρια γαστρονομίας Γιάννα Μπαλαφούτη και μου είχε εξάψει την περιέργεια.

perivoli1
perivoli2


Η Νικολέττα Δελατόλα-Φωσκόλου είναι γέννημα-θρέμμα τηνιακή. Είναι μία από τις τελευταίες Ουρσουλίνες που φοίτησαν στη Μονή-Σχολή Ουρσουλινών, στα λουτρά της Τήνου. Μαγείρισσα, λαογράφος και συγγραφέας της Κυκλαδίτικης γαστρονομίας. «Μια συγκλονιστική τηνιακή οικοδέσποινα. Η Τήνος ολόκληρη», όπως γράφει η Γιάννα στο blog της https://www.metomati.gr για τον παράδεισο της Νικολέττας.

Από το 1994 άρχισε να αναρωτιέται για τις παραδοσιακές συνταγές της Τήνου. «Με αφορμή τα παιδιά μου -έχει τρία παιδιά- προσπαθούσα να ανακαλέσω στη μνήμη μου πώς έφτιαχνε η γιαγιά μου από το Σκαλάδο της Τήνου τα σεσκουλοπιτάκια», άρχισε να μου διηγείται μόλις κάτσαμε στο ωραίο πετρόχτιστο μπαλκόνι της αγναντεύοντας τη θάλασσα και το περιβόλι. «Να θυμηθώ τις γεύσεις από τη Σχολή Ουρσουλίνων… Κι έτσι άρχισα να ψάχνω. Να ταξιδεύω στις Κυκλάδες και να αναζητώ παραδοσιακές συνταγές, ομοιότητες με τις παιδικές μου γεύσεις και διαφορές», συνεχίζει την ώρα που ξεφυλλίζω τις «Παραδοσιακές Συνταγές από την Τήνο» και το «Κυκλάδων Γεύσεις», τα δύο της βιβλία με συνταγές και ενδιαφέρουσα λαογραφία.

Κλείσιμο
perivoli4
perivoli3


Το σπίτι και το περιβόλι της μοιάζουν με ζωντανό μουσείο. Κεντίδια, παραδοσιακά σκεύη όπως το πετροτύρι και μια πανδαισία αγαθών της φύσης στα κλαδιά και στα… βαζάκια. Η Νικολέττα φτιάχνει ό,τι βγάζει ο κήπος της: άγρια τηνιακή αγκινάρα σε λάδι, μαρμελάδες, σάλτσες, λιαστές ντομάτες... Αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρον έχει η μαγειρική της.

Αφού μαγείρεψε ως προσκεκλημένη κυκλαδίτικα φαγητά στη μεταπτυχιακή σχολή μαγείρων του Culinary Institute of America at Greystone στην Καλιφόρνια, στον Κύκλο των Οινοφίλων ΟΙΝΕΑ, στη ΜΙΛΗΤΟ στη Θεσσαλονίκη, στον Πολιτιστικό Κύκλο των Φιλελλήνων της Βασιλείας στην Ελβετία και σε τηλεοπτικές και εκπομπές, άρχισε να μαγειρεύει σπίτι της! Γιατί άλλωστε το φαγητό δεν είναι μόνο οι συνταγές, είναι η παρέα και οι άνθρωποι. Οι σχέσεις και το δέσιμο. Είναι οι συζητήσεις και οι κοινές αναμνήσεις που γεννιούνται γύρω από ένα τραπέζι.

Έβγαλε τη δική της λούζα από το ψυγείο, μάζεψε αυγά από τις κότες, έφτιαξε τηνιακή φρουτάλια (ή και φουρτάλια), έκοψε σαλάτα με ζαρζαβατικά και φρούτα από τον κήπο, έφερε τη μαϊντανοσαλάτα, άνοιξε βαζάκι αγκινάρες, κι έπλασε πέτρωμα, το παραδοσιακό μαλακό τυρί της Τήνου που «εμφανίζεται» πάντα σε χρωματιστά μπαλάκια, το τραπέζι ήταν έτοιμο από το τίποτα. Δίκιο είχαν η Μάγια και η Γιάννα τελικά.
Δείτε περισσότερα για τα προϊόντα και τα μαθήματα μαγειρικής στο Περιβόλι της Νικολέττας στη σελίδα στο fb https://www.facebook.com/nikoletadelatolafoskolou/.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης