Η «Νήσος» των Κυκλάδων

niss-mesa

Μια συνάντηση στη μικροζυθοποιία Τήνου με τον Αλέξανδρο Κουρή και τη Μάγια Τσόκλη

Έφτασα στη Βαγιά της Τήνου και πέτυχα τον Αλέξανδρο να κουβαλάει κούτες, να σκουπίζει, να απαντάει σε ερωτήματα πρακτικής φύσεως των συνεργατών του και όλα αυτά ταυτόχρονα. «Φέρε μου μια έκπληξη», είπε στη Γεωργία, καθώς αυτή έφευγε για την πόλη. «Περιμένουμε φοιτητές μαγειρικής στη ζυθοποιία», μου είπε αλαφιασμένος και συνάμα ενθουσιασμένος που η «Νήσος» δεν είναι μόνο ένα επιτυχημένο προϊόν ελληνικής παραγωγής και παράδειγμα περιφερειακής παραγωγικής επένδυσης, αλλά πλέον και τουριστικός προορισμός που εξελίσσεται παράλληλα με την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού αυτού του ιδιαίτερου νησιού των Κυκλάδων.

nis02


Τήνος και γαστρονομία

Η μπύρα «Νήσος» είναι από τις μια – δύο μεγαλύτερες «μικρές» μπύρα της ελληνικής αγοράς και είναι «προϊόν» που προέκυψε από δύο αγάπες: την αγάπη για το νησί και την αγάπη του Αλέξανδρου και της Μάγιας.

Η εμπειρία του Αλέξανδρου Κουρή στο στρατηγικό marketing και της Μάγιας Τσόκλη στην Επικοινωνία και τον τουρισμό και το συναπάντημα αυτών των δύο «γέννησε» τη μπύρα «Νήσος», δημιουργώντας ένα συνδετικό κρίκο της τοπικής παραγωγής, της εμπορικής διάθεσης και προώθησης του προϊόντος με την διεύρυνση της εικόνας της Τήνου ως τουριστικού προορισμού γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

«Η γεύση, η φύση και η τέχνη είναι τα τρία στοιχεία που συνθέτουν την αυθεντικότητα της Τήνου», πιστεύει η Μάγια, που είναι η μαγιά της «Νήσος». Με τη μεγαλύτερη κοινότητα followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η «Νήσος» μιλάει περισσότερο για την Τήνο, παρά για τη μπύρα.
Για του λόγου το αληθές, δείτε εδώ https://www.facebook.com/nissosbeer/.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η διοργάνωση Tinos Foodpaths που αναδεικνύει τα τελευταία χρόνια τις ιδιαίτερες γεύσεις και προϊόντα του νησιού, η ξεχωριστή αρχιτεκτονική και οι τέχνες όπως η μαρμαρογλυπτική με επίκεντρο τον Πύργο, τα εργαστήρια και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, καθώς και η φύση που αποκαλύπτεται μέσα από τα μονοπάτια του δικτύου Tinos Trails είναι αξιόλογα δείγματα της ανερχόμενης τηνιακής τουριστικής ταυτότητας.

Ζυθογευσία-ζυθογνωσία

«Την αληθινή μπύρα δεν μπορείς να την απολαύσεις σε παγωμένο ποτήρι», μου είπε και μου διέλυσε το συννεφάκι που «κουβαλώ» πάντοτε νοερά μαζί μου: μιας παγωμένης μπύρας που χύνεται σε ένα κρυσταλλωμένο ποτήρι αφρίζοντας και προκαλώντας συσπάσεις στους σιελογόνους αδένες. «Είναι ένα διαφημιστικό τρικ που έχει καθιερώσει η παγκόσμια αγορά της βιομηχανικής μπύρας για να ξεγελάσει τους καταναλωτές. Να αντικαταστήσει την απόλαυση της γεύσης με αυτή του μυαλού», συνέχισε ο Αλέξανδρος, μόλις έκατσα στο μεγάλο μοναστηριακό τραπέζι και περιμένοντας να απολαύσω μια Nissos all-day για αρχή.

«Η Nissos all-day είναι αποτέλεσμα της ζήτησης των τηνιακών μαγείρων. Ζήτησαν μια ελαφριά, για όλη μέρα στην παραλία, που να ταιριάζει με το φαγητό και με αυτά που τσιμπάμε στις διακοπές στο νησί». Είναι λιγότερο αρωματική και αντιστοιχεί στη βιομηχανική lager. «Ο τρόπος παραγωγής είναι τελείως διαφορετικός από τις βιομηχανικές μπύρες. Πρωτίστως, η παραγωγική μονάδα εδώ έχει «ψυχή». Χρησιμοποιούμε τη σύγχρονη τεχνολογία για να εξασφαλίσουμε τις προδιαγραφές υγιεινής, αλλά κατά τα άλλα παράγουμε μπύρα όπως παραγόταν τον 19ο αιώνα με ωρίμανση από 1-3 μήνες», εξηγεί ο Αλέξανδρος. «Και δωρίζουμε και το βυνοϋπόλειμμα για ζωοτροφή στους κτηνοτρόφους ή φτιάχνουμε μπάρες δημητριακών και πίτσες με αυτό, καθώς είναι εξαιρετικά θρεπτικό και γευστικό!».

nis01


Συνεχίζοντας τη δοκιμή με τα κατάλληλα συνοδευτικά, μαθαίνω ότι η «Nissos Pilsner» κέρδισε το αργυρό βραβείο European Beer Star το 2014, που αποτελεί μεγάλη διάκριση για μια ελληνική μπύρα. Ανακαλύπτω ότι η «Θολή» μυρίζει ελληνικά αρώματα από εσπεριδοειδή και επιβεβαιώνω ότι η «7 μποφώρ» δεν είναι μια απλή μπύρα. Είναι ποτό. «Δοκίμασέ την με μια σοκολάτα ή ένα σφηνάκι ουίσκι. Δοκίμασέ την στη μαγειρική, σε κρέας στη γάστρα», πρότεινε ο Αλέξανδρος, την ώρα που τη δοκίμαζα σκέτη σε ποτήρι του κρασιού, όπως πρέπει, «στους 8-10 βαθμούς». Για το τέλος, ο Αλέξανδρος και η Μάγια μου φύλαξαν το καλύτερο. Στο τραπέζι τυρί κατσικίσιο για συνοδεία της νέας μοναστηριακής κόκκινης «Αποκάλυψης».

«Πώς εξηγείς ότι αν συγκρίνεις γευσιγνωσία κρασιών με δοκιμή μπύρας, στα ζυθοποιεία είναι όλοι πιο χαρούμενοι;», τους ρώτησα, καθώς μου περιέγραφαν την τροπή που είχε πάρει ένα bachelor πάρτι στο ζυθοποιείο μια χρονιά. «Είναι η ίδια η μπύρα που το προκαλεί αυτό. Είναι ταυτισμένη στο μυαλό μας με πάρτι και χαρές. Στη στενοχώρια… δεν πίνεις μπύρες!», συμφωνήσαμε. «Στις χαρές λοιπόν», τσουγκρίσαμε και σε όλα τα καλοκαιρινά μεσημέρια και τις δροσερές σκιές που θα ζήσουμε και φέτος το καλοκαίρι.

Η Ελένη Φωτίου είναι ταξιδιωτική συντάκτης και δημιουργός της πλατφόρμας ταξιδιωτικών συμβούλων για οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα mamakita.gr. Για να σχεδιάσετε μια ιδιωτική ή ομαδική επίσκεψη και γευσιγνωσία με παιδιά στη μικροζυθοποιία των Κυκλάδων, αποστείλετε μήνυμα στο mommylook@mamakita.gr.


nis03

ΣΧΟΛΙΑ

OM

Me afta kai alla, katastrefetai, ena nisi pou eixe tin isixia tou...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες