Λάδι με μυθικό όνομα

maron01

Ένα φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τους αρχαίους ελαιώνες της Μαρώνειας στη Ροδόπη συναντά τη φήμη του βασιλέα και ιερέα των Κικόνων Μάρωνα που αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια

Η ιστορία, ο τόπος, το λάδι. Ένας συνδυασμός που φαίνεται πως υπηρετείται με πολύ πίστη και σεβασμό από τον Γιώργο Βολουδάκη, ένα μικρό παραγωγό ελαιολάδου με πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα (τουρισμός, λιανεμπόριο).

Αλλά, ας αρχίσουμε από το τρίπτυχο:

Ιστορία: Η Μαρώνεια κρύβει μέσα της έναν από του αρχαιότερους ελαιώνες της Ελλάδας. Αιωνόβια ελαιόδεντρα οριοθετούν την ιστορική συνέχεια ενός πανάρχαιου προϊόντος σε ένα χώρο γεμάτο ιστορία, παράδοση και αρώματα. Ο ελαιώνας μας βρίσκεται μέσα στον παραδοσιακό ελαιώνα της Μαρώνειας. Τα 1200 δένδρα βρίσκονται σε έξι ελαιώνες και έχουν μέση ηλικία 200 ετών με το παλαιότερο να αγγίζει τα 500. Δεν έχεις να κάνεις με μια απλή δενδροκομική καλλιέργεια αλλά με μνημεία της ίδιας της φύσης.

Τόπος: Η Μαρώνεια βρίσκεται στους ΝΔ πρόποδες του Ισμάρου. Η αρχαία χώρα της Μαρώνειας εκτεινόταν στη περιφέρεια του ορεινού όγκου του Ισμάρου. Ο Ίσμαρος αναφέρεται στην Οδύσσεια ως η πόλη και η χώρα των Θρακικού φύλου των Κικόνων που προστατευόταν από τον Απόλλωνα, ο ιερέας του οποίου Μάρων κατοικούσε στο άλσος του Θεού. Σήμερα ο τόπος αυτός συνεχίζει να παράγει τα δύο προϊόντα που έκαναν την πόλη ονομαστή στην αρχαιότητα: το κρασί και το ελαιόλαδο.

Λάδι: Στους Ελαιώνες της Μαρώνειας παράγουμε υψηλής ποιότητας αγνό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αποκλειστικά και μόνο από την ποικιλία της Μαρώνειας. Η καλλιέργεια των δένδρων γίνεται χωρίς άρδευση. Η παραγωγή λοιπόν, εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες. Η πολυετής παράδοση των οικογενειακών ελαιώνων μας έχει προσφέρει την τεχνογνωσία της καλλιέργειας, συγκομιδής και επεξεργασίας που δίνουν το καλύτερο δυνατό τελικό προϊόν χωρίς χρήση χημικών ή άλλων επιβλαβών παραγόντων.

Ο Γιώργος Βολουδάκης είναι ένας μικρός παραγωγός ελαιολάδου. Παράγει ετησίως μερικούς τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αποκλειστικά από ελιές Μαρώνειας και αποκλειστικά στον παραδοσιακό ελαιώνα με βιολογική καλλιέργεια. Όπως διαβάζουμε στο site maron.gr «σήμερα η μικρή αλλά εξαιρετική παραγωγή έρχεται να παραδώσει ένα προϊόν μοναδικό και σπάνιο σε μοναδικούς ανθρώπους. Μεγαλώνοντας μέσα στους παλιούς μύλους με τις τεράστιες μυλόπετρες και την μυρωδιά της πατημένης ελιάς αποκτάς μόνιμες εμπειρίες που τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει. Και αυτό από μόνο του παραπέμπει σε ένα και μοναδικό αυτοσκοπό τη διάσωση και διάδοση της παράδοσης. Ακολουθώντας μια παράδοση δεκαετιών, σήμερα η τρίτη γενιά παραγωγού συσκευάζει το εξαιρετικό αυτό προϊόν και το εξάγει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
maron-1

Το λάδι Μαρών είναι διαθέσιμο σε δύο επιλογές, Η πρώτη, ένα φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μαρώνεια παραγωγής Δεκεμβρίου 2018 σε γυάλινη φιάλη 250 ml, κατάλληλη για τρόφιμα, άμεσα διαθέσιμο στην τιμή των 12 ευρώ. Παράγεται αποκλειστικά από ελιές ποικιλίας Μαρώνειας με ψυχρή έκθλιψη. Η συσκευασία αυτή αναδεικνύει όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού αυτού προϊόντος και είναι για περιορισμένη χρήση μερικών μηνών. Το προϊόν δεν φιλτράρεται.

Η δεύτερη επιλογή αφορά ένα φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μαρώνειας παραγωγής Δεκεμβρίου 2018 σε φιάλη 500ml στη τιμή των 25 ευρώ. Παράγεται αποκλειστικά από ελιές ποικιλίας Μαρώνειας με ψυχρή έκθλιψη. Συσκευάζεται σε αλουμινένια φιάλη 500 ml κατάλληλη για τρόφιμα με επικάλυψη χωρίς BPA που παράγεται σε εργοστάσιο των ΗΠΑ. Η συσκευασία αυτή προστατεύει όλα τα χημικά και φυσικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού αυτού προϊόντος. Το προϊόν δεν φιλτράρεται.

Τέλος, ας μάθουμε τα μυστικά του παραγωγού όπως μας τα δίνει εκείνος μέσα από το site των προϊόντων: «Στους Ελαιώνες της Μαρώνειας παράγουμε υψηλής ποιότητας αγνό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αποκλειστικά και μόνο από την ποικιλία της Μαρώνειας.
- Η καλλιέργεια των δένδρων γίνεται χωρίς άρδευση.
- Η παραγωγή εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.
- Η συλλογή γίνεται με τα χέρια και σε όσο επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες πρώιμο χρόνο.
- Η περιορισμένη παραγωγή σε συνδυασμό με την άμεση αποστολή του στο ελαιοτριβείο έχουν ως αποτέλεσμα εκτός από την άριστη ποιότητα και τα χαρακτηριστικά και τα μοναδικά γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά.
- Στο ελαιοτριβείο οι ελιές εκθλίβονται με ψυχρή έκθλιψη. Η διαδικασία αυτή δίνει υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα που δεν ξεπερνά τους 0,4 - 0,5 βαθμούς.
- Στη συνέχεια το ελαιόλαδο μεταφέρεται στις δεξαμενές της επιχείρησης όπου και φυλάσσεται μέχρι την εμφιάλωσή του, η οποία γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο της φυσικής μετάγγισης από τη δεξαμενή στις φιάλες.
- Παραδίδουμε έτσι ένα φυσικό προϊόν χωρίς επεξεργασία, φιλτράρισμα και έκθεση σε φως ή αέρα».

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Anesths

Το λαδι της Μαρωνειας ειναι καλο αλλα δεν αποτελει πρωτες επιλογες.. Η τιμη ειναι αστεια.. Ακομη και εξαγωγη να κανει σιγα την επιτυχια που θα εχει.. η συσκευασια ειναι ωραια αλλα πιστευω πως αποτελει τελειως ασχετη επιλογη σε οτι αφορα ενα παραδοσιακο προϊόν. Γενικως , βρωμαει απο παντου....

Κόντρας

Η οικογένεια Βολουδάκη είναι υπόδειγμα αξιοσύνης, αξιοπρέπειας και πρωτοπορείας στην Μαρώνεια και την Θράκη. Ασχολήθηκαν με ό,τι καινοτόμο και προοδευτικό μόλις τους δόθηκε η ευκαιρία. Και τα κατάφεραν στο κάθετί. Γιώργο είμαι υπερήφανος που είμασταν φίλοι και συνάδελφοι στο Πανεπιστήμιο και σου εύχομαι επιτυχία σε κάθε προσπάθειά σου. Φαντάζομαι την κυρία Ρωξάνη να διαβάζει το άρθρο και τον πατέρα με τον αδελφό σου από ψηλά να χαμογελούν από ευχαρίστηση. Μακάρι οι οικογένειες των Ελλήνων να ήταν σαν την δική σας. Νομίζω πως θα ήμασταν όλοι πολύ καλύτερα.

Λυσιμαχος

Δεν μας λεει ο συντροφος τι οξυτητα εχει και σε ποιο ιδρυμα(παν/μιο) η' οργανισμο την μετρησε.Τα 500 ml κοστιζουν 25 Ευρω!...Μαλλον προκειται περι τρελλας.Τετοιες τιμες ουτε στην Νεα Υορκη δεν υπαρχουν.Η ιδια ποσοτητα και ποιοτητα αντε να στοιχιζουν 10$.Της Καλιφορνιας το παρθενο λαδι( 2 γραμμες δηλ.0,2) ~ 750 ml και σε γυαλινο πρασινο μπουκαλι κοστιζει~ 15 $.Μαλλον, προοριζεται για δικια του οικιακη χρηση.

Προοδευτικός Υδραυλικός Τέχνης

Υπέροχο το design του μπουκαλιού αλλά ρε παιδιά, δεν ταιριάζει τόσο με το προϊόν. Το λάδι, είναι πιο παραδοσιακό προϊόν και στα ακριβότερα του θα μπορούσες να το πεις και χαϊ-κλασσάτο προϊόν. Το μεταλλικό, υπερ-μοντέρνο σχέδιο του μπουκαλιού ταιριάζει περισσότερο σε vodka ή κάποιο άλλο sexy ποτό. Ίσως ακόμα και για άρωμα. -- - --΄Σταματήστε να κοιτάτε μόνο προς Τουρκίας πλευρά. Καλά τα survivor και τα τσιφτετέλια αλλά δεν έχετε και τίποτα καλύτερο να μάθετε από τους Τούρκους. Γιατί δεν κοιτάτε και λίγο τι γίνεται στην Ιταλία. Ναι αυτούς που πριν την μεταπολίτευση τους λέγαμε ξαδέλφια μας και γείτονες. Ναι αυτούς που μετά την μεταπολίτευση, τους αντικαταστήσαμε με τους γείτονες και αδελφούς, Τούρκους...

Γιώργος Βολουδάκης

Προφανώς δεν γνωρίζετε ότι η επιλογή του μπουκαλιού έχει να κάνει με την καλύτερη διατήρηση του προϊόντος. Το αμερικανικής κατασκευής μπουκάλι με πιστοποίηση για χρήση σε τρόφιμα είναι κορυφαίο και καλύπτει πολύ περισσότερους παράγοντες έναντι των γυάλινων. Τώρα αν όλο αυτό σας θυμίζει Τουρκία μάλλον έχετε πρόβλημα αντίληψης και αισθητικής.

itio

Ενταξει ,καλο μπορει να ειναι αυτο το λαδι ,αλλα η Ελλαδα μας παραγει σε ολη την επικρατεια πολυ καλα λαδια. Εξ αλλου αν θε λαμε να αγορασουμε ελληνικο χρυσο θα πηγαιναμε στις Σκουριες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

synthesi01

Το Κράτος ως Λερναία Ύδρα, όπως «λέει» και ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Δερτιλή – ένα δοκίμιο που περιγράφει επτά μορφές με τις οποίες μπορούμε σήμερα πλέον να σκεφτούμε το κράτος.

1
tombazis01

Ένα ιστορικός ελαιώνας στην παραθαλάσσια περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας στην Βορειοανατολική Πελοπόνησσο απέναντι απο το όμορφο νησί του Πόρου φτιαγμένος από τον ναύαρχο της Επανάστασης  Εμμανουήλ Τομπάζη μας δίνει σήμερα ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

lev01

Η κα Βάσω Βούζα-Κυρατζή συνάντησε στη πόλη των Γρεβενών τον σχεδιαστή Στέλιο Παπαλαμπρόπουλο και καρπός αυτής της συνάντησης η δημιουργική δουλειά που συνοδεύει μια παραγωγική προσπάθεια με επίκεντρο μια φάρμα λεβάντας.

1
barber0

Ποιόν εν τέλει εμπιστεύεται ένας κουρέας για να αφεθεί να δεχθεί τις υπηρεσίες ενός συναδέλφου του; Ένα ενδιαφέρον θέμα…με καλοκαιρινή διάθεση.

1
60147391_2214446438624038_8701900897598308352_n

Το εστιατόριο των αδελφών Κομπογιαννίτη στη περιοχή του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Καλαμάτας είναι ένας συνδυασμός γεύσεων που έρχεται από την τοπική παράδοση με την απαραίτητη τσαχπινιά της σύγχρονης δημιουργίας.

tsas

Ο Άγγελος Φωκιανός είναι ένας νέος Αθηναίος, επιχειρηματίας της γενιάς των 20plus αλλά και ένας επιχειρηματίας της «μιας ιδέας» -αρκεί εκείνη να βρει ανταπόκριση και να «δέσει» το ακροατήριο και πάνω σε αυτό να «χτίσει» την επιτυχία της.

jghmvew

Το Park your Cinema επιστρέφει στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με αφιέρωμα σε κλασικές κωμωδίες και αγαπημένες παιδικές ταινίες