Λάδι με μυθικό όνομα

maron01

Ένα φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τους αρχαίους ελαιώνες της Μαρώνειας στη Ροδόπη συναντά τη φήμη του βασιλέα και ιερέα των Κικόνων Μάρωνα που αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια

Η ιστορία, ο τόπος, το λάδι. Ένας συνδυασμός που φαίνεται πως υπηρετείται με πολύ πίστη και σεβασμό από τον Γιώργο Βολουδάκη, ένα μικρό παραγωγό ελαιολάδου με πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα (τουρισμός, λιανεμπόριο).

Αλλά, ας αρχίσουμε από το τρίπτυχο:

Ιστορία: Η Μαρώνεια κρύβει μέσα της έναν από του αρχαιότερους ελαιώνες της Ελλάδας. Αιωνόβια ελαιόδεντρα οριοθετούν την ιστορική συνέχεια ενός πανάρχαιου προϊόντος σε ένα χώρο γεμάτο ιστορία, παράδοση και αρώματα. Ο ελαιώνας μας βρίσκεται μέσα στον παραδοσιακό ελαιώνα της Μαρώνειας. Τα 1200 δένδρα βρίσκονται σε έξι ελαιώνες και έχουν μέση ηλικία 200 ετών με το παλαιότερο να αγγίζει τα 500. Δεν έχεις να κάνεις με μια απλή δενδροκομική καλλιέργεια αλλά με μνημεία της ίδιας της φύσης.

Τόπος: Η Μαρώνεια βρίσκεται στους ΝΔ πρόποδες του Ισμάρου. Η αρχαία χώρα της Μαρώνειας εκτεινόταν στη περιφέρεια του ορεινού όγκου του Ισμάρου. Ο Ίσμαρος αναφέρεται στην Οδύσσεια ως η πόλη και η χώρα των Θρακικού φύλου των Κικόνων που προστατευόταν από τον Απόλλωνα, ο ιερέας του οποίου Μάρων κατοικούσε στο άλσος του Θεού. Σήμερα ο τόπος αυτός συνεχίζει να παράγει τα δύο προϊόντα που έκαναν την πόλη ονομαστή στην αρχαιότητα: το κρασί και το ελαιόλαδο.

Λάδι: Στους Ελαιώνες της Μαρώνειας παράγουμε υψηλής ποιότητας αγνό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αποκλειστικά και μόνο από την ποικιλία της Μαρώνειας. Η καλλιέργεια των δένδρων γίνεται χωρίς άρδευση. Η παραγωγή λοιπόν, εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες. Η πολυετής παράδοση των οικογενειακών ελαιώνων μας έχει προσφέρει την τεχνογνωσία της καλλιέργειας, συγκομιδής και επεξεργασίας που δίνουν το καλύτερο δυνατό τελικό προϊόν χωρίς χρήση χημικών ή άλλων επιβλαβών παραγόντων.

Ο Γιώργος Βολουδάκης είναι ένας μικρός παραγωγός ελαιολάδου. Παράγει ετησίως μερικούς τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αποκλειστικά από ελιές Μαρώνειας και αποκλειστικά στον παραδοσιακό ελαιώνα με βιολογική καλλιέργεια. Όπως διαβάζουμε στο site maron.gr «σήμερα η μικρή αλλά εξαιρετική παραγωγή έρχεται να παραδώσει ένα προϊόν μοναδικό και σπάνιο σε μοναδικούς ανθρώπους. Μεγαλώνοντας μέσα στους παλιούς μύλους με τις τεράστιες μυλόπετρες και την μυρωδιά της πατημένης ελιάς αποκτάς μόνιμες εμπειρίες που τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει. Και αυτό από μόνο του παραπέμπει σε ένα και μοναδικό αυτοσκοπό τη διάσωση και διάδοση της παράδοσης. Ακολουθώντας μια παράδοση δεκαετιών, σήμερα η τρίτη γενιά παραγωγού συσκευάζει το εξαιρετικό αυτό προϊόν και το εξάγει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
maron-1

Το λάδι Μαρών είναι διαθέσιμο σε δύο επιλογές, Η πρώτη, ένα φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μαρώνεια παραγωγής Δεκεμβρίου 2018 σε γυάλινη φιάλη 250 ml, κατάλληλη για τρόφιμα, άμεσα διαθέσιμο στην τιμή των 12 ευρώ. Παράγεται αποκλειστικά από ελιές ποικιλίας Μαρώνειας με ψυχρή έκθλιψη. Η συσκευασία αυτή αναδεικνύει όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού αυτού προϊόντος και είναι για περιορισμένη χρήση μερικών μηνών. Το προϊόν δεν φιλτράρεται.

Η δεύτερη επιλογή αφορά ένα φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μαρώνειας παραγωγής Δεκεμβρίου 2018 σε φιάλη 500ml στη τιμή των 25 ευρώ. Παράγεται αποκλειστικά από ελιές ποικιλίας Μαρώνειας με ψυχρή έκθλιψη. Συσκευάζεται σε αλουμινένια φιάλη 500 ml κατάλληλη για τρόφιμα με επικάλυψη χωρίς BPA που παράγεται σε εργοστάσιο των ΗΠΑ. Η συσκευασία αυτή προστατεύει όλα τα χημικά και φυσικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικού αυτού προϊόντος. Το προϊόν δεν φιλτράρεται.

Τέλος, ας μάθουμε τα μυστικά του παραγωγού όπως μας τα δίνει εκείνος μέσα από το site των προϊόντων: «Στους Ελαιώνες της Μαρώνειας παράγουμε υψηλής ποιότητας αγνό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αποκλειστικά και μόνο από την ποικιλία της Μαρώνειας.
- Η καλλιέργεια των δένδρων γίνεται χωρίς άρδευση.
- Η παραγωγή εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.
- Η συλλογή γίνεται με τα χέρια και σε όσο επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες πρώιμο χρόνο.
- Η περιορισμένη παραγωγή σε συνδυασμό με την άμεση αποστολή του στο ελαιοτριβείο έχουν ως αποτέλεσμα εκτός από την άριστη ποιότητα και τα χαρακτηριστικά και τα μοναδικά γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά.
- Στο ελαιοτριβείο οι ελιές εκθλίβονται με ψυχρή έκθλιψη. Η διαδικασία αυτή δίνει υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα που δεν ξεπερνά τους 0,4 - 0,5 βαθμούς.
- Στη συνέχεια το ελαιόλαδο μεταφέρεται στις δεξαμενές της επιχείρησης όπου και φυλάσσεται μέχρι την εμφιάλωσή του, η οποία γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο της φυσικής μετάγγισης από τη δεξαμενή στις φιάλες.
- Παραδίδουμε έτσι ένα φυσικό προϊόν χωρίς επεξεργασία, φιλτράρισμα και έκθεση σε φως ή αέρα».

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Anesths

Το λαδι της Μαρωνειας ειναι καλο αλλα δεν αποτελει πρωτες επιλογες.. Η τιμη ειναι αστεια.. Ακομη και εξαγωγη να κανει σιγα την επιτυχια που θα εχει.. η συσκευασια ειναι ωραια αλλα πιστευω πως αποτελει τελειως ασχετη επιλογη σε οτι αφορα ενα παραδοσιακο προϊόν. Γενικως , βρωμαει απο παντου....

Κόντρας

Η οικογένεια Βολουδάκη είναι υπόδειγμα αξιοσύνης, αξιοπρέπειας και πρωτοπορείας στην Μαρώνεια και την Θράκη. Ασχολήθηκαν με ό,τι καινοτόμο και προοδευτικό μόλις τους δόθηκε η ευκαιρία. Και τα κατάφεραν στο κάθετί. Γιώργο είμαι υπερήφανος που είμασταν φίλοι και συνάδελφοι στο Πανεπιστήμιο και σου εύχομαι επιτυχία σε κάθε προσπάθειά σου. Φαντάζομαι την κυρία Ρωξάνη να διαβάζει το άρθρο και τον πατέρα με τον αδελφό σου από ψηλά να χαμογελούν από ευχαρίστηση. Μακάρι οι οικογένειες των Ελλήνων να ήταν σαν την δική σας. Νομίζω πως θα ήμασταν όλοι πολύ καλύτερα.

Λυσιμαχος

Δεν μας λεει ο συντροφος τι οξυτητα εχει και σε ποιο ιδρυμα(παν/μιο) η' οργανισμο την μετρησε.Τα 500 ml κοστιζουν 25 Ευρω!...Μαλλον προκειται περι τρελλας.Τετοιες τιμες ουτε στην Νεα Υορκη δεν υπαρχουν.Η ιδια ποσοτητα και ποιοτητα αντε να στοιχιζουν 10$.Της Καλιφορνιας το παρθενο λαδι( 2 γραμμες δηλ.0,2) ~ 750 ml και σε γυαλινο πρασινο μπουκαλι κοστιζει~ 15 $.Μαλλον, προοριζεται για δικια του οικιακη χρηση.

Προοδευτικός Υδραυλικός Τέχνης

Υπέροχο το design του μπουκαλιού αλλά ρε παιδιά, δεν ταιριάζει τόσο με το προϊόν. Το λάδι, είναι πιο παραδοσιακό προϊόν και στα ακριβότερα του θα μπορούσες να το πεις και χαϊ-κλασσάτο προϊόν. Το μεταλλικό, υπερ-μοντέρνο σχέδιο του μπουκαλιού ταιριάζει περισσότερο σε vodka ή κάποιο άλλο sexy ποτό. Ίσως ακόμα και για άρωμα. -- - --΄Σταματήστε να κοιτάτε μόνο προς Τουρκίας πλευρά. Καλά τα survivor και τα τσιφτετέλια αλλά δεν έχετε και τίποτα καλύτερο να μάθετε από τους Τούρκους. Γιατί δεν κοιτάτε και λίγο τι γίνεται στην Ιταλία. Ναι αυτούς που πριν την μεταπολίτευση τους λέγαμε ξαδέλφια μας και γείτονες. Ναι αυτούς που μετά την μεταπολίτευση, τους αντικαταστήσαμε με τους γείτονες και αδελφούς, Τούρκους...

itio

Ενταξει ,καλο μπορει να ειναι αυτο το λαδι ,αλλα η Ελλαδα μας παραγει σε ολη την επικρατεια πολυ καλα λαδια. Εξ αλλου αν θε λαμε να αγορασουμε ελληνικο χρυσο θα πηγαιναμε στις Σκουριες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

jinandjazz

Μια σαββατιάτικη βραδιά με gin & jazz σε ένα all day στέκι στο κέντρο της Χαλκίδας όπου μεταξύ των μουσικών της μπάντας υπάρχει και μια ιδιαίτερα ξεχωριστή παρουσία

vincent-river

Ένα έργο – Vincent του Philip Ridley- που έχει στο πυρήνα του το φαινόμενο της ομοφοβίας παίζεται στο Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ με τη Μαρία Σκουλά και τον Δημήτρη Φουρλή

babounis

«Το Σάββατο του Παραγωγού», μια πρωτοβουλία με στόχο την ανάδειξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων, την ενημέρωση για τις ιδιαιτερότητες της γεωργικής παραγωγής και την προβολή της Μεσογειακής ∆ιατροφής ως σύγχρονου τρόπου υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, συνεχίζεται και το 2019, για 4η χρονιά στο φιλόξενο σπίτι της Ελληνικής Εταιρείας στη Πλάκα!

kalyma

Οι διοργανωτές παρουσίασαν τα poster του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τα οποία σχεδίασε η Ιφιγένεια Βασιλείου με τους συνεργάτες της Αφροδίτη Σπυροπούλου και Ευτυχία Βλάχου

maltezos

Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας το εξαντλημένο βιβλίο του Πέτρου Στ. Mακρή-Στάϊκου για τη στυγερή δολοφονία του Κίτσου Μαλτέζου από τους πρώην συντρόφους του στην κατοχική Αθήνα

cocoowa

Ο φωτογράφος & Chocolatier Γιώργος Ζαρζώνης με την Cocoowa Wild Chocolate από την Θεσσαλονίκη φτιάχνει με τα χειροποίητα προϊόντα του εξ αρχής μια δική του καινούργια αγορά αποκλειστικά και μόνο για συλλέκτες σοκολατένιας ηδονής