LIVE

Κορωνοϊός

«Αγαπητέ κ. πρωθυπουργέ»

agapite-k-prothipourge

Οι επιστολές του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον Σουηδό πρωθυπουργό Tage Erlander

Στις αρχές του 1968 ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφυλακίζεται από το δικτατορικό καθεστώς υπό την πίεση των διαμαρτυριών της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Την ίδια εποχή ο σοσιαλδημοκράτης Tage Erlander στη Σουηδία έχει διανύσει μία διαδρομή 22 χρόνων στο τιμόνι της χώρας του και έχει βάλει τις βάσεις του αποκαλούμενου «σουηδικού μοντέλου», ενός οικονομικο-πολιτικού συνδυασμού ελεύθερης αγοράς και κοινωνικού κράτους. Η Σουηδία συγκαταλέγεται ήδη στις δέκα ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη και μία από τις πρώτες ως προς τον βαθμό ενσωμάτωσης και εμπέδωσης των δημοκρατικών αρχών. Υπό αυτές τις ιδιότητες της προσφέρει σημαντική υποστήριξη στον ελληνικό αντιδικτατορικό αγώνα, καταγγέλλοντας παράλληλα το καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967 στους διεθνείς οργανισμούς. Γράφει σχετικά ο Α. Παπανδρέου:
agapite-k-prothipourge-2

«Είναι δύσκολο να περιγράψω με λέξεις την ευγνωμοσύνη μου προς εσάς προσωπικά, για την πλέον σημαντική πολιτική σας ενέργεια να ανακοινώσετε δημόσια την απόφαση σας υπό την ιδιότητα σας ως Αρχηγός του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού κόμματος της Σουηδίας, να στηρίξετε το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα τόσο ηθικά, όσο και υλικά. Αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο στο εσωτερικό της Ελλάδας, καθώς ενίσχυσε το αίσθημα ελπίδας των Ελλήνων και υπονόμευσε με αποφασιστικό τρόπο τα σχέδια των συνταγματαρχών για ουδετερότητα του δυτικού κόσμου έναντι του ελλείμματος ελευθερίας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η σουηδική στάση λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν, ανοίξατε τον δρόμο για νέες εξελίξεις, όπως οι διακηρύξεις κατά της χούντας και υπέρ των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ελλάδα των Robert Kennedy και και Eugene McCarthy». (30 Απριλίου 1968)

Τον Σεπτέμβριο του 1968 οι Συνταγματάρχες διοργανώνουν δημοψήφισμα για νέο «σύνταγμα». Ο Παπανδρέου απευθύνεται στους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, στον Erlander ιδιαιτέρως, ζητώντας βοήθεια προκειμένου «οι διαμορφωτές πολιτικής σε Ευρώπη και Αμερική να στρέψουν την προσοχή τους στις επιπτώσεις της επιβολής ενός συνταγματαρχικού συντάγματος».
agapite-k-prothipourge-1
Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τα παιδιά του στη Σουηδία την περίοδο της δικτατορίας (Αρχείο Α. Παπαπανδρέου)

To «σύνταγμα» που προωθείται είναι ολοκληρωτικό, κατοχυρώνει την παρουσία του στρατού στην πολιτική ζωή, αναθέτει τη νομοθεσία στο υπουργικό συμβούλιο, ευνουχίζει τις βασικές ελευθερίες των πολιτών και αποτελεί ένα «νομικό πλαίσιο μόνιμης δουλείας» αναφέρει ο Παπανδρέου. «Οι Έλληνες πολίτες θα πάνε στις κάλπες υπό συνθήκες στρατιωτικού νόμου, εκτεταμένου κύματος συλλήψεων, φυλακίσεων, εξοριών, βασανιστηρίων και γενικού εκφοβισμού στο πλαίσιο ενός αστυνομοκρατούμενου κράτους. Το δημοψήφισμα είναι μία παρωδία της δημοκρατικής διαδικασίας, μία διακωμώδηση των παραδόσεων της δυτικής δημοκρατίας».
agapite-k-prothipourge-3
Στιγμιότυπο από επίσκεψη του Α. Παπανδρέου τη δεκαετία του '80 στη Σουηδία. Εδώ με τον πρωθυπουργό της χώρας (Αρχείο Α. Παπανδρέου)

«Από τη στιγμή που αυτό το σύνταγμα θα επιβληθεί στους Έλληνες πολίτες (…) οι συνταγματάρχες θα επιδιώξουν να πάνε σε εκλογές (…) Μπορεί με βεβαιότητα να προβλεφθεί ότι ορισμένοι συντηρητικοί θα επιλέξουν να αποδεχτούν το σύνταγμα στο πλαίσιο σύστασης κομμάτων, υποβολής υποψηφιοτήτων και συμμετοχής στη νέα βουλή. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης δεν μπορούν να αγνοηθούν(…) μία μειονότητα του εκλογικού σώματος θα έχει φωνή υπό το νέο σύνταγμα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει στερηθεί το δικαίωμα έκφρασης. Είναι ξεκάθαρο ότι η μοναδική επιλογή για την πλειοψηφία υπό τέτοιες συνθήκες είναι η επαναστατική οδός. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι σε τέτοια περίπτωση η σύγκρουση θα πάρει διαστάσεις εμφυλίου πολέμου».

Δύο στοιχεία/παρατηρήσεις που προκύπτουν από τα προαναφερθέντα αποσπάσματα και που ενδεχομένως έχουν σύγχρονο ενδιαφέρον: πρώτον, η επίδραση της Ευρώπης και η παρουσία της είτε ως παραστάτη είτε ως αντισταθμιστή στην αμερικανική γεωπολιτική, και δεύτερον, οι επιπτώσεις σε πολιτικά ήθη από τον ευτελισμό του συντάγματος.

Πηγή:
Labour movement Archives and Library
Αρχείο Ανδρέα Γ. Παπανδρέου (φωτογραφικό υλικό)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Αντρέας και ξερό ψωμί

Αντρέας - ακόμα και μουχλιασμένο- ψωμί. Εδώ και τώρα .. here and now ..

Καρεκλοριχτης

Α ρε λαμόγιο νοσταλγε της ξαπλας με δανεικά.

Μανιάτης

Κι αντί για ευχαριστώ, πήδαγε την γυναίκα του Πάλμε!!! Αδίστακτος τυχοδιώκτης.

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Εβραίοι ήταν και οι δυο. Ο Πάλμε πήγαινε συχνά στην συναγωγή, ο δε Ανδρέας Παπανδρέου -Μινείκο ήταν Πολωνοεβραιος. Παππούς του ήταν ο Σιγμούδος Μινέϊκο, που μετακόμισε στην Ελλάδα και παντρεύτηκε την Περσεφόνη Μάναρη. youtube.com/watch?v=TfxtQTZh6u4

Αντιδραστικό Στοιχείο

Τεράστιος Ανδρέας! Μακράν ο Μεγαλύτερος Πολιτικός Άνδρας που γέννησε η Ελλάδα από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου! Αποκατέστησε την πληγωμένη Δημοκρατία στη Χώρα, αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση δίνοντας το δικαίωμα επιστροφής και σύνταξης σε χιλιάδες κυνηγημένους, έδωσε φαΐ στον πεινασμένο Λαό μετά από δεκαετίες και έβαλε τις βάσεις για να γνωρίσει η Ελλάδα το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο της ιστορίας της (επί Κώστα Σημίτη). Το έργο του το συνεχίζουν άξια σήμερα (παρά τις όποιες παλινδρομήσεις) οι Δημοκρατικές και Προοδευτικές Δυνάμεις της Χώρας. Άξιος και Αθάνατος Ανδρέα Παπανδρέου! (ΥΓ: στην τελευταία φωτό διακρίνεται επίσης ο τιτανοτεράστιος πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, τότε Υπουργός Εξωτερικών).

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Ι.Κάλφα, καταστρέψατε την Ελλάδα ζητάτε και τα ρέστα. Όσο και να πιστεύεις ότι ο αρχηγός σου ήταν ηγέτης, ακόμα και τα πουλιά που ΤΟΥ ΧΕΖΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ έχουν αντίθετη γνώμη

ΡΕ

ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΕ ΚΑΙ ΝΥΝ ΣΥΡΙΖΟΛΑΜΟΓΙΟ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ CIA ΕΛΕΥΘΕΡΟ. ΕΙΔΑΜΕ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ,ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ, ΤΟΝ ΑΣΥΔΩΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ. ΑΝΤΕ ΣΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΣΟΥ ΤΩΡΑ !!!!

khan

“Μου γράφεις να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα. Τι να κάνω εγώ σε μία χώρα που κατοικείται από 8 εκατομμύρια καγκουρό;” Ανδρέας Γ. Παπανδρέου (από επιστολή του στον κουμπάρο του Αδαμάντιο Πεπελάση το 1957). Σήμερα δικαιώνεται, όσον αφορά τα καγκουρό. 48% των καγκουρό, τον ψήφισε το 1981. Η αρχή του τέλους. Το τέλος ήρθε από το υπόλοιπο 52% των καγκουρό που είτε ψήφισε τους τυχάρπαστους απατεώνες εθνοπροδότες που μας κυβερνάνε σήμερα είτε παρακολουθεί αποχαυνωμένο και μπουκωμένο από το σανό που το ταΐζουν και δεν αντιδρά. 62 χρόνια μετά και το μόνο που άλλαξε είναι ότι τα 8 εκατομμύρια καγκουρό έγιναν 11.

Mπάμπης Μπαμπίδης

Περισσότερα απο 3.000.000 είναι όλες οι φυλές του πρώην ανατολοκού μπλόκ που έχουν αγοράσει ταξιδιωτικά έγγραφα με ελληνικά ονόματα (τα πάντα πωλούνται στις ελληνικές προξενικές αρχές) , αλβανοί, γεωργιανοί, αρμένιοι, άραβες και λαθρομετανάστες απο αφρική, ασία και λατινική αμερική. Αυτοί είναι και η δεξαμενή των ψηφοφόρων των συμμοριτών.

Μετανάστης στη Ρουμανία

Παπανδρέου και Καραμανλής κατέστρεψαν την Ελλάδα.. Θέλει συλληση των τάφων τους και διοργάνωση αγώνα bowling με τα κρανία τους... Σιχαμενοι... Pasok-New Democrscy Airlines... Αυτοί μας έστειλαν στην ξενιτιά... +ο επισκοπος Βλαχομπογδανιας και έξαρχος Ρότερνταμ Δημήτριος Υψηλαντοπουλος κατά κόσμον Χρήστος Γατος

Για σκεψου

αν αυτα που γινονται καθε μερα στην Ελλαδα, αρχης γενομενης απο τους καταπτυστους πολιτικους (αξια τεκνα των Ελληνων), μεχρι την εγκληματικοτητα, την ανυπαρξία του κρατους, την ανοχη σε καταστροφη του κοινωνικου ιστου, την διαφθορα, αν λοιπον αυτα και πολλα αλλα γινονταν στην Σουηδια τι θα συνεβαινε. Παντου υπαρχουν μαυρα προβατα αλλα στην Ελλαδα ψαχνουμε με το κιάλι να βρουμε ενα ασπρο.

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Στη φωτογραφία δεν είναι ο ο σοσιαλδημοκράτης Tage Erlander αλλά ο πρώην σοσιαΛΗΣΤΗΣ πρωθυπουργός της Σουηδίας από 7 Οκτοβρίου 1994 έως 22 Μαρτίου 1996 Ingvar Carlsson. Ο καταραμένος ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέστρεψε την Ελλάδα, αντιγράφοντας την σοσιαλιστική διαφθορά του σουηδικού σοσιαλιστικού μοντέλου, και την εφάρμοσε στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα. Ο Τσιπρας εφαρμόζει και αυτός την ίδια πολιτική του σουηδικού σοσιαλιστικού μοντέλου, αντιγράφοντας τα πάντα

Αν ηξερες

ποσο δικιο εχεις φιλτατε! Προσυπογραφω αυτα που λες. Ο σπορος της καταστροφης, οχι μονο οικονομικης αλλα και κοινωνικης μπηκε απο τα εργαλεια του καταστροφεα της Ελλαδας, τους μουσατους πρασινοφρουρους. Μενω και γω εξω και οταν βλεπω τις ελληνικες ειδησεις και διαβαζω τις εφημεριδες σκεπτομαι πως αναγκαστικα με τετοια μυαλα η Ελλαδα βρισκεται σε μακροχρονια περιοδο παρακμης. Οι εκαστοτε κυβερνησεις ειναι βεβαια υπευθυνες. Αλλα χωρις τον 'σοφο' λαο δεν θα ειχαν βγει στην εξουσια. Καλη μερα!

Καμμια ελπιδα

Τουλαχιστον αυτοι οι σοσιαληστες που αναφερεις σου διασφαλησαν δουλεια,εκπαιδευση και για σενα και για την οικογενεια σου,επιδοματα στα παιδια σου,δωρεαν περιθαλψη(διοτι 200 κορωνες νοειται σαν δωρεαν εαν συγκρινεις με την ληστεια που γινεται στην Ελλαδα με την μορφη φακελακιου),στεγη,εναν αξιοπρεπεστατο μισθο αναλογο των προσοντων σου,και συντομα θα σου παρασχουν και μια συνταξη αναλογη των χρηματων που πληρωσες σε εισφορες ολα αυτα τα χρονια που εργαστηκες στην χωρα τους( Κουβαρνταλικια δεν εχει στην Σουηδια). Δυστυχως στην Ελλαδα η αντιγραφη του μοντελου που ισχυριζεσαι ηταν μονο ενα κακεκτυπο διοτι μην ξεχνας οτι το σουηδικο μοντελο δημιουργηθηκε σε μια χωρα που οι πολιτες της διακτεχοντουσαν απο οτισμενες αρετες που δυστυχως δεν διακτεχοταν η συντριπτικη πλειοψηφια στην Ελλαδα. Μην ξεχνας επισης οτι το μοντελο αυτο καταστραφηκε απο την στιγμη που στην χωρα εισερευσαν οικονομικοι μεταναστες οι οποιοι μολις πηραν χαμπαρι οτι στην χωρα μοιραζουν επιδοματα χωρις να το ψαχνουν ιδιαιτερα το εκμεταλευτηκαν στο επακρο .Μην ξεχνας ποσοι συμπατριωτες μας βγηκαν στην συνταξη πριν την ωρα τους εκμεταλευομενοι τα πλαστα πιστοποιητικα που τους διασφαλιζε Ελληνας γιατρος εγαζομενος στον κρατικο ασφαλιστικο φορεα. Να σου θυμισω την κακοδιαχειριση και την κατασπαταληση του χρηματος που γινοταν στην Ελλαδα? Δεν μπαινω στον κοπο διοτι ειναι χιλιοειπωμενο, εχουμε αλλωστε και απτη αποδειξη του αποτελεσματος αυτης της κακοδιαχειρισης. Αυτα τα ολιγα για σημερα και θα σου δωσω και μια συμβουλη. Χαλαρωσε και απολαυσε!!

George Keris

Εξυπνάκια, αφού είναι τόσο ληστές, γιατί δεν μετακομίζεις σε άλλη χώρα; μα, γιατί τρως καλά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης