Ένα μουσείο για όλη την οικογένεια

Ένα μουσείο για όλη την οικογένεια

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη μεταμορφώνεται σε ένα «στέκι τεχνών» και για παιδιά

theocharakis
Γιατί να πάει ένα παιδί, και μάλιστα προσχολικής ηλικίας σε ένα μουσείο;

Και γιατί ένα μουσείο θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένο για να υποδέχεται και παιδιά;

Την απάντηση τη δίνουν καλύτερα οι μουσειοπαιδαγωγοί, που υποστηρίζουν ότι η απόκτηση γνώσεων είναι απλώς «το κερασάκι στην τούρτα».

Στην πραγματικότητα, τα οφέλη επίσκεψης σε ένα μουσείο είναι πολύ περισσότερα: είναι η σχέση του παιδιού με το παρελθόν του, την ιστορία, η αύξηση της παρατηρητικότητας και η κριτική σκέψη, η συμμετοχή του στον πολιτισμό και η ανάπτυξη μιας συμπεριφοράς ανάλογης του χώρου τέχνης που θα καλλιεργήσει ενεργούς και «πολιτισμένους» πολίτες στο μέλλον… Πολύ περισσότερα δε, είναι τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που εκτός από τα παιδαγωγικά οφέλη, καθιστά την επίσκεψη στο μουσείο ελκυστική και διασκεδαστική.
theocharakis-2


Κλείσιμο
Το Ίδρυμα Θεοχαράκη, με το φετινό του πρόγραμμα, μπαίνει δυναμικά στο χώρο της εκπαίδευσης και γίνεται ένας τόπος συνάντησης στο κέντρο της Αθήνας για όλη την οικογένεια, πολλαπλασιάζοντας αισθητά τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, τα οποία δεν περιορίζονται στα «παραδοσιακά» εικαστικά, αλλά αγγίζουν όλες τις μορφές τέχνης, έως και τις πλέον σύγχρονες. Ψηφιδωτά, σκηνοθεσία, ποίηση, ανακύκλωση, φωτογραφία, virtual reality, avatar, graffiti, ξενάγηση στη γειτονιά, ιστορικοί περίπατοι, ακόμα και νευροεπιστήμη για παιδιά έχει το πρόγραμμα.

Πέραν των εικαστικών εργαστηρίων που απευθύνονται σε παιδιά νηπιακής ηλικίας και τους γονείς τους και σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, φέτος το Ίδρυμα Θεοχαράκη μας προτείνει βιωματικά εργαστήρια που θα εισάγουν τα παιδιά στην τέχνη του ψηφιδωτού, στη σκηνοθεσία και τη φωτογραφία, στη νευροεπιστήμη, την ποίηση της Γενιάς του ’30 και άλλα πολλά, αυξάνοντας τα ερεθίσματα και τα πεδία ενδιαφέροντος με τρόπο πραγματικά αφοπλιστικό!
theocharakis-1


Παιδιά Δημοτικού θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ένα εσωτερικό ταξίδι στην τέχνη και θα δημιουργήσουν τη δική τους χρωματική παλέτα συναισθημάτων σε δύο βιωματικά προγράμματα με τη μουσειοπαιδαγωγό Κάτια Παπασπηλιοπούλου για να μπορέσουν να διαχειριστούν ερωτήματα όπως «Από πού ερχόμαστε; Τι είμαστε; Που πάμε; Τι αισθανόμαστε και γιατί;». Δείτε εδώ και εδώ.

Ένας νέος κύκλος εργαστηρίων δραματοθεραπείας για παιδιά 8-12 ετών ξεκινά, όπου το παιχνίδι παίρνει μια συμβολική διάσταση και μέσα από τη δημιουργία εικόνων, παιχνίδια φανταστικών ρόλων, και την χρήση των εικαστικών μέσων, δημιουργείται ένας ασφαλής χώρος όπου το παιδί μπορεί να εκφράσει, να δώσει νέο νόημα και να προσεγγίσει με πιο λειτουργικό τρόπο την πραγματικότητα γύρω του και μέσα του.

Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα νέα προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και γονείς, όπως το βιωματικό εργαστήριο για τη «γειτονιά μας» με την καθοδήγηση της αρχιτέκτονα Χαρίκλειας Χάρη που θα πραγματοποιηθεί εντός και εκτός του κτιρίου. Δείτε περισσότερα http://thf.gr/el/class/h-geitonia-mas/?wcs_timestamp=1551610800. Παράλληλα, στα «χρώματα της φωνής» με ζωντανή εκτέλεση, αλλά και ηχογραφήσεις, η σοπράνο Κάτια Πάσχου, επιλέγει άριες όπερας, τραγούδια ροκ, χιπ χοπ, ελληνικά και η μουσειοπαδαγωγός Κάτια Παπασπηλιοπούλου προβάλει εικαστικά έργα της κλασικής, μοντέρνας και σύγχρονης ζωγραφικής. Δείτε εδώ.

Στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος ανεβαίνει μία νέα παράσταση για παιδιά από 4 ετών, όπου «Η Αλίκη συναντά τη χώρα των θαυμάτων». Ένα παραμύθι-όπερα που προσκαλεί τα παιδιά στον κόσμο της κλασικής μουσικής μέσα από το λυρικό θέατρο, τη ζωντανή μουσική, τη διήγηση, τη διάδραση, το παιχνίδι και τη φαντασία. Δείτε περισσότερα εδώ.

Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά, οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση που φιλοξενεί το Ίδρυμα. Αυτήν την περίοδο και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, το Ίδρυμα φιλοξενεί μια συλλογή έργων από την Εθνική Πινακοθήκη και το Ίδρυμα Ε. Κουτλίδη, που αποτυπώνει την εικόνα της γυναίκας στη νεοελληνική ζωγραφική του 19ου και του 20ου αιώνα. Η έκθεση «Άρωμα Γυναίκας» περιλαμβάνει έργα των Λύτρα, Γύζη, Ροϊλού, Ράλλη, Παρθένη, Μπουζιάνη, Τσαρούχη, Μόραλη, Σόρογκα, Φασιανού, Ρόρρη, κ.ά.

Αλλά κι ένας καφές με φίλους στο καφέ “Merlin” του Μουσείου δεν είναι κακή ιδέα….

Info
Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής στο τηλέφωνο: 210-3611206, (εσωτ. 1042) 10:00-17:00.

Για μια βόλτα στο Κολωνάκι και έως το Λυκαβηττό με παιδιά, επισκεφτείτε mamakita.gr, ενώ για περισσότερες ιδέες για το τι μπορείτε να κάνετε με παιδιά στην Αθήνα, αλλά και εκτός, ακολουθήστε τη σελίδα Μαμά Κοίτα www.mamakita.gr, καθώς και τη σελίδα στο Facebook.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης