Με τη δύναμη της προσφυγιάς

Με τη δύναμη της προσφυγιάς

Την ιστορία της Κλειώς Χατζηαλέξη -εργάτριας στην κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη εξιστορεί η θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς εστιάζοντας στην εργατική προσφυγιά της Ελευθερούπολης Αττικής

dymani-prosfigias
«Η Ανώνυμος Υφαντουργική Εταιρεία Μουταλάσκη ιδρύθηκε στις 22.9.1927 στη Νέα Ιωνία από τους Αλέξανδρο (πατέρα), Γεώργιο και Συμεών (υιοί) Σινιόσογλου και Ιακώβ Τσαλίκογλου (και οι δύο οικογένειες είχαν ήδη δραστηριοποιηθεί στην υφαντουργία: η οικογένεια Ι. Τσαλίκογλου από το 1923 με αργαλειούς που είχε φέρει μαζί της από τη Μικρά Ασία, οι Αφοί Σινιόσογλου από το 1926). Την περίοδο 1930-1950, καθιερώθηκε στην αγορά με το υψηλής ποιότητας κάμποτ που παρήγαγε και σύντομα αναδείχθηκε ως μία από τις σημαντικότερες κλωστοϋφαντουργικές μονάδες της Ελλάδας».
dymani-prosfigias-1


Σε μια μικρή έρευνα προς την αναζήτηση περισσότερων στοιχείων για την κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη, βρήκα τα παραπάνω στοιχεία από το αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.

Με βάση το αρχειακό υλικό του Ιστορικού του Αρχείου, το ΠΙΟΠ, παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση-ντοκουμέντο για την εργατική προσφυγιά της Ελευθερούπολης Αττικής σε παράλληλη πορεία με την κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη.

Η ηθοποιός Νένα Μεντή πρωταγωνιστεί σε μια παράσταση, η οποία θα «φωτίσει τον αγώνα επιβίωσης μίας εργάτριας στη Μουταλάσκη, της Κλειώς Χατζηαλέξη, μίας από τις πολλές, πραγματικές και άγνωστες ηρωίδες του Μεσοπολέμου».
Κλείσιμο
dymani-prosfigias-2


Στην ιστοσελίδα του ΠΙΟΠ διαβάζουμε μερικά από τα ιστορικά στοιχεία της παράστασης: «Γυναίκες της Μικράς Ασίας, που με βαθιά χαραγμένα τα σημάδια του βίαιου ξεριζωμού από την πατρίδα και το σπίτι, έζησαν με την ανέχεια και τη βαριά φτώχεια του Μεσοπολέμου, άντεξαν όρθιες την ωμότητα της γερμανικής κατοχής, δούλεψαν σκληρά και πάλεψαν για τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα».

Η «Οδός 19, αριθμός 15 - Η προσφυγική Ελευθερούπολη και η περίπτωση Μουταλάσκη» θα παιχτεί για 4 ημέρες, -στις 28, 29, 30 Σεπτεμβρίου και τη 1 Οκτωβρίου- στον υπαίθριο χώρο του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος, στον Ταύρο, σε κείμενο-σκηνοθεσία της Παρασκευής Καλογεράκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης