Φραγκόσυκα από τη Μεσσηνία

Φραγκόσυκα από τη Μεσσηνία

Η οικογένεια Τσουκαλά και η ανερχόμενη υπερτροφή από το Βρωμονέρι

fragosyka
Έφτασα στο απάνεμο λιμανάκι της Τριφυλίας περνώντας ανάμεσα από συστάδες πικροδάφνης. Στα στενά δρομάκια έμπαιναν κι έβγαιναν φορτηγά Αύγουστο μήνα και εύλογα αναρωτήθηκα τι εργασίες να γίνονται τέτοια εποχή -που εδώ αμπέλια δεν έχει- που έχουν τέτοια…κίνηση. Ήταν η «έξοδος» στις αγορές της ανερχόμενης και ολοένα αυξανόμενης παραγωγής … «φραγκόσυκων Μεσσηνίας». Μέχρι που μπήκα στο κτήμα της οικογένειας Τσουκαλά, δεν γνώριζα ότι υπάρχουν τόσα πολλά χρώματα και ποικιλίες…
fragosyka-1


Μπορεί να είναι τα νερά της ιαματικής πηγής που καθιέρωσε το όνομα «Βρωμονέρι» στον -κατά τα άλλα- πεντακάθαρο όρμο. Μπορεί και να οφείλεται στην «ευκολία» της παραγωγής φραγκόσυκου σε εδάφη «ξηροθερμικά» όπως της Μεσσηνίας. Σε κάθε περίπτωση, πρώτη φορά γεύτηκα τέτοια φραγκόσυκα. «Πολλοί τα αποφεύγουν εξαιτίας των αγκαθιών, αλλά δεν γνωρίζουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες», παραδέχεται η Αλεξάνδρα Τσουκαλά, η οποία με τον πατέρα της Γιώργο ξεκίνησαν πριν αρκετά χρόνια τη μελέτη του τόπου τους από μεράκι, αλλά και σε αναζήτηση μιας νέας αγοράς.
fragosyka-4


Κλείσιμο
Ο Γιώργος Τσουκαλάς με εμπειρία και καριέρα στο χώρο των πωλήσεων, έχει χρηματίσει Γενικός Διευθυντής μεγάλων εταιρειών. Η Αλεξάνδρα είναι οικονομολόγος με επαγγελματική εμπειρία στον τραπεζικό τομέα. Μαζί τους ο Κωνσταντίνος Λαμπίρης, αγρότης με μεγάλη εμπειρία στην καλλιέργεια της μεσσηνιακής γης. Και οι τρεις Μεσσήνιοι. «Μελετήσαμε τις συνθήκες και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές της καλλιέργειας, παραγωγής και διάθεσης του Φραγκόσυκου στην Μεσόγειο και την Λατινική Αμερική», εξηγεί ο Γιώργος. «Επιλέξαμε τις πλέον κατάλληλες και καινοτόμες μεθόδους και διαδικασίες για την ανάπτυξη μιας παραγωγής με κεντρικό άξονα τον σεβασμό στον καταναλωτή. Δεν κάνουμε χρήση χημικών, έχουμε καταφέρει με καινοτόμα μηχανήματα πλήρη αποχνούδωση των καρπών και ως αποτέλεσμα, διαθέτουμε στην αγορά άριστης ποιότητας φραγκόσυκα και νεαρά βρώσιμα φύλλα φραγκοσυκιάς (nopalitos) και πολλαπλασιαστικού υλικού», συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος.
fragosyka-2


«Το όνειρό μου είναι να εκμεταλλευτώ ολόκληρο τον καρπό», εξομολογείται η Αλεξάνδρα. «Τα φραγκόσυκα είναι από τις ισχυρότερες υπερτροφές στη γη. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, με ισχυρή αντιγηραντική δράση, αυξάνουν τη σωματική αντοχή κι έχουν αντιπαχυντικές ιδιότητες, ενεργούν θεραπευτικά σε πολλές ασθένειες κι ενισχύουν το ανοσοποιητικό, τρέφουν δέρμα, νύχια και μαλλιά και χαρίζουν πνευματική διαύγεια! Και κάτι άλλο: το δέντρο της φραγκοσυκιάς μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο».

Έψαξα, γυρνώντας σπίτι, στο διαδίκτυο και βρήκα εκατοντάδες συνταγές: μαρμελάδες, γλυκά, λικέρ και άλλα οινοπνευματώδη [θυμάμαι είχα βρει φραγκοσυκόμελο στην Αμοργό]. Αλλά εντυπωσιάστηκα από τις σάλτσες και τις συνταγές με φύλλα φραγκοσυκιάς. Δείτε περισσότερα στη σελίδα fragosikamessinias.gr και τη σελίδα facebook.com/fragosikamessinias/.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης