Ένα κατάστημα για παραστάσεις!

Ένα κατάστημα για παραστάσεις!

Η Λία Χαράκη, από τις πιο σημαντικές και δραστήριες καλλιτεχνικές φωνές της Κύπρου, παρουσιάζει το «The Performance Shop», ένα περιστασιακό (pop-up) κατάστημα το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε κάθε περαστικό-θεατή να παρακολουθήσει ή να συμμετάσχει σε παραστάσεις διαφόρων τεχνοτροπιών –στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

the-performance-shop
Η Λία Χαράκη γεννήθηκε στη Λεμεσό και είναι χορογράφος και περφόρμερ.

Σπούδασε στο Laban Centre (BA dance theatre) και στο City University του Λονδίνου και από το 2003 το χορογραφικό της έργο περιλαμβάνει παραστάσεις διαφόρων μορφών και θεματικών εστιάζοντας κυρίως στις site specific παραστάσεις και στις εξειδικευμένες περφόρμανς χορού στο πλαίσιο μιας δημιουργικής δομής.

Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε Ευρωπαϊκά φεστιβάλ στο Λονδίνο (Aerowaves Festival London), στη Δρέσδη (Kleines Haus Dresden) αλλά και στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και έχει αποσπάσει διακρίσεις –Πλατφόρμα Χορού Κύπρου 2003/2005. Συνεργάζεται σε τακτική βάση με τον δραματουργό Guy Cools και τον εικαστικό καλλιτέχνη Πόλυ Πεσλίκα.

Το 2005, με δική της πρωτοβουλία, δημιουργείται η Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού, της οποίας είναι η πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος, που έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στα Ευρωπαϊκά δίκτυα χορού danceWeb Europe και Aerowaves.
the-performance-shop-1
Κλείσιμο


Στην Αθήνα το 2016 η Μαρίνα Αμπράμοβιτς ενθουσιάστηκε με το πρωτότυπο έργο της «The performance Shop» το οποίο και χαρακτήρισε ως μια πολύ καλή και φρέσκια ιδέα, ενώ την ίδια χρονιά επιλέχτηκε από το European Dancehouse Network (EDN) ως μια από τις καλύτερες πρακτικές στην Ευρώπη για να έρθει σε επαφή ο χορός με διαφορετικά είδη κοινού.  

Στις 15 Ιουνίου -με διάρκεια έως τις 15 Ιουλίου- η Λία Χαράκη παρουσιάζει το έργο της «The performance Shop» στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Πρόκειται -όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών- «για ένα pop-up κατάστημα που θα λειτουργεί σε εμπορικό δρόμο της Αθήνας για ένα μήνα με ωράριο καταστημάτων, αλλά και με βραδινές παραστάσεις. Οι θεατές/περαστικοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν, να συμμετέχουν ή ακόμα και να παραγγείλουν μια καλλιτεχνική παράσταση.

Το πρόγραμμα αποτελείται από έργα καλλιτεχνών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με τις παραστάσεις του «καταστήματος» να χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες: οn display (στη βιτρίνα), συμμετοχικές παραστάσεις (που θα μπορεί ο περαστικός να διαλέξει από τον κατάλογο), έργα για μικρό χώρο και περιορισμένο αριθμό θεατών, καθώς και εργαστήρια διαφόρων μεθοδολογιών δημιουργίας των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών.»

Το σκεπτικό του εγχειρήματος όπως διαβάζουμε «επιδιώκει να φέρει σε στενότερη επαφή την τέχνη με τον άνθρωπο, μέσα στην καθημερινότητά του και στο κοινωνικό πλαίσιο όπου κινείται, καθιστώντας την πράξη της παράστασης εργαλείο και όχημα ενδυνάμωσης και εξέλιξης του ατόμου ως μέλους του κοινωνικού συνόλου, ως καλλιτέχνη και ως ενεργού θεατή.

Μέσα από τη συνθήκη του καταστήματος, ο κάτοικος της πόλης αποκτά ευκολότερη πρόσβαση στην τέχνη, ενώ έχει και την ευκαιρία να επιλέξει την παράσταση της προτίμησής του από ένα εκτενή κατάλογο – στοιχεία που τον καθιστούν περισσότερο ενεργό και την επιλογή του πολύ προσωπική και άρα πολύτιμη.

Η ταυτότητα της παράστασης, παρότι άυλη, μη απτή, υπογραμμίζεται από τη λεπτή ειρωνεία της σύνδεσής της με την έννοια του «προϊόντος» που μπορεί κανείς να αγοράσει σε ένα κατάστημα – κάτι που εξασφαλίζει μια ισορροπημένη σχέση αξίας-τιμής, χωρίς να μετριάζει την καλλιτεχνική ποιότητα.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης