Τα τραίνα της μπουρζουαζίας
stefanadis-hrist

Χρ. Ι. Στεφανάδης

Τα τραίνα της μπουρζουαζίας

Ο Λένιν, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής επανάστασης στην Ρωσία, αντιμετώπιζε οξύ πρόβλημα με την στελέχωση του κρατικού μηχανισμού για την εγκαθίδρυση και λειτουργία του κομουνισμού στο αχανές κράτος.
Λέγεται ότι είπε “…θα ταξιδεύσουμε με το τραίνο της μπουρζουαζίας..” εννοώντας ότι θα χρησιμοποιήσει από ανάγκη, προσωρινά, στελέχη και μηχανισμούς του προηγούμενου Τσαρικού καθεστώτος.

Η μπουρζουαζία είναι όρος που αναφερόταν στην κοινωνική τάξη στην οποία ανήκαν κυρίως αστοί και κτηματίες. Ιστορικά, η τάξη της μπουρζουαζίας προέρχεται από την τάξη των εμπόρων του μεσαίωνα, οι οποίοι αντλούσαν εξουσία και επιρροή από την εργασία και τον πλούτο τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ένγκελς, μπουρζουαζία, είναι η τάξη των σύγχρονων καπιταλιστών, που κατέχουν τα μέσα της κοινωνικής παραγωγής και απασχολούν την μισθωτή εργασία. Ενώ αντίθετα, προλεταριάτο είναι η τάξη των σύγχρονων μισθωτών εργατών που, μη κατέχοντας καθόλου ίδια μέσα παραγωγής, είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν την εργατική τους δύναμη για να επιβιώσουν.
… Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Η πάλη των τάξεων, βασικά μεταξύ της μπουρζουαζίας και του προλεταριάτου, υπόθεση που στηρίχθηκε όλος ο Μαρξισμός και Λενινισμός, αποδείχθηκε ότι δεν αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα για τις ανθρώπινες κοινωνίες. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός, όπως διαπίστωσε η ψυχιατρική επιστήμη και οι ψυχαναλυτές, ότι η επιθετικότητα είναι βασικό ένστικτο του ανθρώπινου είδους και της ανθρώπινης ψυχής… Και αυτή η επιθετικότητα, δεν διεγείρεται μόνο από τις οικονομικές ανισότητες, αλλά και από πολλούς άλλους παράγοντες..

Και αυτός είναι, προφανώς, ο λόγος της αστοχίας του κομουνιστικού συστήματος και της κατάρρευσης της Σοβιετικής ένωσης.

…Στην χώρα μας όμως, μιας χώρας που το φάντασμα του εμφυλίου και οι ζηλωτές του, παρέμενε και παραμένει ζωντανό, τον Γενάρη του 2015, ετερόκλητη πολιτική ομάδα, αυτοαποκαλούμενοι κομουνιστές, κατέλαβαν την εξουσία, με συνθήματα όπως, “ Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες(!). Με τον Σαμαρά ή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την Αριστερά ή με την Μέρκελ(!). Καταργούμε τα μνημόνια με ένα νόμο. Θα παίζουμε ζουρνά και θα χορεύουν οι αγορές…” Και αλλά γραφικά μεν, αλλά αρεστά στον λαό συνθήματα και υποσχέσεις.

Κατέλαβαν την εξουσία, υφαρπάζοντας στην ουσία την ψήφο του λαού, αφού οι προεκλογικές υποσχέσεις αποδείχθηκαν απλά, απίστευτα δημαγωγικές και ανεφάρμοστες. Ανέτρεψαν με την ευκαιρία της Προεδρικής εκλογής την κυβέρνηση του Α. Σαμαρά, στην πιο κρίσιμη φάση, στην φάση που ο πρωθυπουργός εκείνος και εκείνη η κυβέρνηση, μετά από αγώνα, θυσίες και τεράστιες προσπάθειες, έβγαζε την χώρα από τα επαχθή μνημόνια και από την διεθνή οικονομική και πολιτική απαξίωση…

Κλείσιμο
Και ως κυβέρνηση, η ετερόκλητη αυτή πολιτική ομάδα, με αλλοπρόσαλλη οικονομική πολιτική και με άστοχες ενέργειες που χρέωσαν την χώρα με εκατοντάδες επιπλέον εκατομμύρια, κατάφερε να φέρει την πατρίδα μας στο χείλος του γκρεμού και στην πόρτα της αποπομπής από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Και με εξωτερική πολιτική , πλήρως υποταγμένη στις επιθυμίες των δανειστών, οδηγούμενη από ιδεοληψίες αφενός και επιδίωξη με κάθε μέσο, παραμονής στην εξουσία , υπέγραψαν ,ερήμην της θέλησης της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, την συνθήκη των Πρεσπών...

…Με την σκανδαλώδη στήριξη των ξένων, (αφού αυτοί βρήκαν ανέλπιστα, την πλέον πειθήνια κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των σκοπών τους), κατάφεραν μέσα από υπερφορολόγηση των πολιτών, μέσα από σύνθλιψη της μεσαίας τάξης, μέσα από capital controls, μέσα από αποστασίες, πολιτικές εξαγορές και σκάνδαλα, να φθάσουν μέχρι την πρώτη εκλογική τους δοκιμασία, τις Ευρωεκλογές.
Και επιστράτευσαν την ίδια προεκλογική μεθοδολογία: Ακραία διχαστικός λόγος, υποσχέσεις, συκοφαντίες υπεκφυγές, αλλοίωση της πραγματικότητας, σκανδαλολογία (με αναφορά μόνο στους αντιπάλους) και λεονταρισμούς ( όπως η …πρόκληση για debate ).

Καμία όμως αναφορά στα κυβερνητικά σκάνδαλα !

… Ο Λένιν είχε το θάρρος φανερά να “ ταξιδεύσει με το τρένο της μπουρζουαζίας”, στην πρώτη περίοδο της σοβιετικής επανάστασης, μέχρις ότου εδραιώσει το νέο καθεστώς…
Αντίθετα, η κυβερνώσα εκδοχή της αριστεράς στην χώρα μας, φαίνεται ότι, εκτός των άλλων, ταξιδεύει με τα σκάφη της μπουρζουαζίας, όχι φανερά, αλλά ως λαθρεπιβάτης!...
Όπως ως λαθρεπιβάτης επιβιβάσθηκε στην εξουσία τον Γενάρη του 2015.
Και ως λαθρεπιβάτης θα την εγκαταλείψει …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ