«Σταθερότητα δεν σημαίνει ακινησία»
spilios-livanos01

Σπήλιος Λιβανός

«Σταθερότητα δεν σημαίνει ακινησία»

«Σταθερότητα δεν σημαίνει ακινησία» σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της Ιεράς Συμμαχίας Φον Μέτερνιχ. Η ρήση αυτή αποτελεί την πλέον εύγλωττη απάντηση σε όσους υστερόβουλα και με πλειοδοσία λαϊκισμού επικρίνουν την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μια πολιτική που βασίζεται σε δύο πυλώνες: στο σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και την ενεργητική άσκηση πολιτικής. Η χώρα μας δεν αναμένει τις εξελίξεις, αλλά πρωταγωνιστεί, οικοδομώντας ισχυρές συμμαχίες τόσο εντός της ΕΕ όσο και στο διεθνές σκηνικό. Συμμαχίες που στον ένα, σχεδόν, χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν εμπράκτως αποδείξει την σημασία και την ισχύ τους.

Το απολύτως αβάσιμο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό σύμφωνο καταδικάστηκε, μετά από την άμεση αντίδραση του ΥΠΕΞ, από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία αποκήρυξαν το εφεύρημα αυτό της Άγκυρας. Δεν αρκεστήκαμε όμως σε αυτό. Η πενταμερής σύνοδος των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον Μάιο έστειλε ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα και ανέδειξε την γείτονα ως αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, με αταλάντευτη προσήλωση στη διασφάλιση των συμφερόντων της πατρίδας μας, δρομολογούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο. Εμβαθύνουμε, ακολουθώντας την ορθή πολιτική και της προηγούμενης κυβέρνησης στο τομέα αυτό, τη συνεργασία με το Ισραήλ, ενώ ο αγωγός EastMed αποτελεί ένα κορυφαίο ενεργειακό έργο, που μας καθιστά κόμβο στην προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας το τουρκικό έδαφος. Ουδείς μπορεί να αγνοήσει την ξεκάθαρη και δίχως αστερίσκους στήριξη του αγωγού από τις ΗΠΑ, που αποτελεί ασπίδα στις βλέψεις της Άγκυρας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η αποτελεσματικότερη, όμως, εφαρμογή της εξωτερικής μας πολιτικής, υπήρξε στον Έβρο, με την ηχηρή απάντηση που έδωσε η Κυβέρνηση στην καινοφανή εισβολή που επιχείρησε η Τουρκία εργαλειοποιώντας χιλιάδες μετανάστες. Στον Έβρο, εκτός της παρουσίας της ηγεσίας της ΕΕ που βρέθηκε άμεσα εκεί, συνεπεία των διπλωματικών ενεργειών της χώρας μας, περιπολούν πλέον και ευρωπαϊκές δυνάμεις, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις βρίσκονται πλέον Γερμανοί και Αυστριακοί συνοριοφύλακες, που προστατεύουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Τα ανωτέρω αποδεικνύουν στην πράξη ότι η χώρα μας μεταφέρθηκε από το παρασκήνιο στο προσκήνιο της ΕΕ, καθιστώντας σαφές ότι οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα αλλά ζήτημα Ευρώπης-Τουρκίας.

Αποκορύφωμα της αναβάθμισης της θέσης της χώρας μας εντός της Ένωσης, αλλά και της αποτελεσματικότερης άσκησης εξωτερικής πολιτικής εντός αυτής, υπήρξε η κατανομή των κονδυλίων στην πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το γεγονός ότι η χώρα μας θα εισπράξει 32 δις ευρώ, ούσα μια από τις χώρες που θα λάβουν τα περισσότερα κονδύλια, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη μιας συστηματικής δουλειάς. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και κραυγές, αλλά με μεθοδικότητα και πρόγραμμα. Με την επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις. Με τη συμμετοχή στις διεργασίες για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης.
Ακόμη και στην υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, η διπλωματία μας ήταν αυτή που επέτρεψε την πλήρη επάρκεια στο αναγκαίο υγειονομικό υλικό, παρά τον ανηλεή διεθνή ανταγωνισμό.

Στον αντίποδα όλων των ανωτέρω και με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της συνοριογραμμής του Έβρου, η οποία ρυθμίζεται από το ελληνοτουρκικό πρωτόκολλο του 1926 και δεν αμφισβητείται, βρέθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έσπευσε να υιοθετήσει την τουρκική προπαγάνδα. Αμφισβήτησε την ενημέρωση που παρείχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, υιοθετώντας αστήρικτα δημοσιεύματα σκανδαλοθηρικών εντύπων. Ο λαϊκισμός, όμως, στην εξωτερική πολιτική βλάπτει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, ασκεί μια εξωτερική πολιτική με σχέδιο, πρόγραμμα και μέθοδο. Μια πολιτική μηδενικής ανοχής στην τουρκική προκλητικότητα, χωρίς όμως αχρείαστους λεονταρισμούς και εθνικιστικές κορώνες. Μια πολιτική που θα οδηγήσει στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με τις γειτονικές χώρες. Μια πολιτική που δεν καθορίζεται από την Άγκυρα και την τουρκική εξωτερική πολιτική, αλλά σχεδιάζεται και εκτελείται με βάση τις στρατηγικές βλέψεις της Ελλάδας και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Μια πολιτική συμπυκνωμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου αλλά και στην αδιαπραγμάτευτη και απόλυτη προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας. Μια πολιτική για μια Ελλάδα ισχυρή στο διεθνές στερέωμα. Με κλάδο ελαίας αλλά και με ξίφος για την προάσπιση κάθε εκατοστού της εθνικής της κυριαρχίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ