LIVE

Κορωνοϊός

liargovas

Να ξαναδούμε την πολιτική λιτότητας

Παναγιώτης Λιαργκόβας


Την τελευταία εβδομάδα ήρθα αντιμέτωπος με δύο γεγονότα, ένα ευχάριστο και ένα δυσάρεστο.

Το δυσάρεστο σχετίζεται με μια έκθεση της Eurostat για τη φτώχεια στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Δυστυχώς τα ευρήματα της έκθεσης δεν είναι καλά για εμάς τους Ελληνες, καθώς πάνω από ένας στους τρεις συμπολίτες μας ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Η εικόνα μας έχει χειροτερεύσει αισθητά σε σχέση με αυτή που υπήρχε πριν από τα μνημόνια. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2017 βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 34,8% του πληθυσμού (3,7 εκατομμύρια άνθρωποι) έναντι 28,1% το 2008. Στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε το 2017 στο 20,3% (113 εκατομμύρια άνθρωποι), κάτω από τα επίπεδα του 2008 (23,7%). Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επίσης, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 20,2% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 21,1%, ενώ σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας ζει το 15,6% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 16,9%, 6,9% και 9,3%

Το ευχάριστο γεγονός σχετίζεται με τη συμμετοχή μου σε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες, όπου είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι αρχίζει να διαμορφώνεται μια ευρύτατη συναίνεση στον ακαδημαϊκό χώρο, ότι η σημερινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία προωθείται σθεναρά από τη Γερμανία, δημιουργεί περισσότερες παρενέργειες από τα προβλήματα που προσπαθεί να επιλύσει.

Ας δούμε όμως τη βασική ιδέα της πολιτικής αυτής, που έχει τις ακαδημαϊκές της ρίζες στον καθηγητή του Χάρβαρντ Αλμπέρτο Αλεσίνα και υιοθετήθηκε πολιτικά από τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Σύμφωνα με αυτή, η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ευημερία των κρατών. Βασικό εργαλείο της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι η λιτότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. σε μικρές ανοικτές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Δανία και η Ολλανδία, στη δεκαετία του 1980) η δημοσιονομική εξυγίανση μέσω λιτότητας φαίνεται να λειτούργησε. Η επιτυχία αυτή έσπρωξε πολλές χώρες να την υιοθετήσουν, μέσα όμως σε ένα διαφορετικό θεσμικό περιβάλλον, αυτό της Ευρωζώνης. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Η δημοσιονομική εξυγίανση επιτείνει αντί να αμβλύνει τον οικονομικό κύκλο ακριβώς γιατί η Ευρωζώνη είναι ένα υβριδικό μοντέλο στο οποίο η δημοσιονομική πολιτική είναι κατά κύριο λόγο εθνική υπόθεση, αλλά οι αποφάσεις για το είδος αυτής της πολιτικής λαμβάνονται από κοινού στα θεσμικά όργανα, όπως το Eurogroup και τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Σε αυτά τα όργανα, όμως, η κάθε χώρα υποστηρίζει τα δικά της συμφέροντα και όχι αναγκαστικά τα κοινά συμφέροντα της Ευρωζώνης. Ετσι, οι χώρες της περιφέρειας που βρίσκονται σε ύφεση ή αναιμική ανάκαμψη, όπως η Ελλάδα, πιέζονται να εφαρμόζουν λιτότητα και να επιβραδύνουν έτσι την ανάκαμψη, ενώ οι χώρες του Βορρά, π.χ. η Γερμανία, δεν φροντίζουν να υιοθετήσουν επεκτατικές πολιτικές ώστε να ενισχύσουν τη ζήτηση από τις χώρες της περιφέρειας. Το αποτέλεσμα; Οι χώρες του Βορρά δημιουργούν αυξανόμενα πλεονάσματα σε βάρος των χωρών του Νότου, που αντίστοιχα δημιουργούν ελλείμματα.

Ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής δεν γίνεται συμμετρικά, αλλά σε βάρος των ασθενέστερων. Υπάρχει όμως και συνέχεια. Κατά μέσο όρο, δημοσιονομική εξυγίανση (δηλαδή λιτότητα) 1% του ΑΕΠ αυξάνει την μακροχρόνια ανεργία κατά 0,6% και κατά 1,5% τον δείκτη Gini της οικονομικής ανισότητας και φτώχειας μέσα σε πέντε χρόνια. Συνοψίζοντας, τα οφέλη της λιτότητας φαίνεται να έχουν υπερτονιστεί. Τα βραχυχρόνια κόστη σε όρους ύφεσης, ανεργίας και ευημερίας έχουν υποτιμηθεί. Επιπλέον, η διόγκωση των ανισοτήτων εξουδετερώνει την ανάπτυξη, την οποία επιδιώκει η ίδια η δημοσιονομική εξυγίανση. Σήμερα υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις ότι η ανισότητα μειώνει και το ύψος αλλά και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης.

*Καθηγητής στην έδρα «Jean Monnet» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή των Ελλήνων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

αυτά είναι

αμα λίγοι παράγουν και πολλοί παρασιτούν, ας υπονομεύσουμε την αγοραστική δύναμη όσων παράγουν για να μοιράσουμε στους κηφήνες..... Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να γίνουν όλοι κηφήνες. Σε αντίθεση με μπούρδες για μικρές οικονομίες, η Γερμανία εφάρμοσε λιτότητα ακόμα και απο τους σοσιαλιστές και για αυτό μπορεί να δανείζει. Οι νότιοι κηφήνες έκαναν αυτά που θέλει αυτός ο ΔΥ να κάνουν όλοι και για αυτό χρειάζονται δανεικά. Το γεγονός οτι στο τσίρκο που λέγεται Ελλάδα, η υπερφορολόγηση και πλήρης άρνηση να κοπούν οι δαπάνες (αν δεν αυξηθούν κιόλας) ονομάζεται λιτότητα, δείχνει οτι δεν υπάρχει ελπίδα.

AΛΗΘΕΙΑ

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ,ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ,ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΟΜΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ,ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΤΡΟΙΚΑ ,ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.ΕΔΩ ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 2009 ΑΝΕΧΟΤΑΝ ΤΟ ΗΛΙΘΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑΧΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 5,5 ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ..ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΦΟΡΟ,ΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΖΟΥΣΑΝΕ ΜΕ..ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ ΑΕΡΑ.Η ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΠΙΚΡΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..ΠΑΡΕ ΤΟΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΧΤΥΠΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ,ΟΙ ΔΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΑΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ..ΣΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΛΑΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΕΙΣ,ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΘΑΜΑΣΤΕ ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ,ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ(ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΤΗΣΑΝ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ..ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ)ΠΟΥ ΥΠΑΚΟΥΑΝΕ ΤΥΦΛΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ,ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ-ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ.ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ,ΟΤΑΝ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2016 Ο ΙΤΑΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΡΕΝΤΣΙ ΔΕΧΘΗΚΕ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΗΘΕΝ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΟΥΡΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ,ΑΥΤΟΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ..ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ,ΕΝΩ ΕΔΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ,ΠΟΥ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΟΥΝ ΜΕ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ Ο ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΣ,ΓΕΝΝΑΙΟΤΕΡΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ(ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΑΝ)ΜΕ ΤΑ ΡSI ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

Απέχουμε παρασανγκας

Σε ένα κόσμο της φαντασιας της αυταπατης και του βολεματος ,όπως ο δικός μας αυτός που ζουμε, πιθανόν η ανάλυση να ειχε καποια βάση.Και το παιρνουμε ως δεδομένο ότι αυτα ισχύουν για τον στρατό κατοχης, το δημοσιουπαλλικο κατεστημενο, τον πελατειακο φασισμό. Εάν ισχύουν αυτα, τότε το ποιο πάνω κείμενο αναφερεται σε έναν παράλληλο σύμπαν. Έκτος αν σβήσουμε ένα κομμάτι της κοινωνίας, μικρό μεν, λόγω της συρικνωση που έχει υποστεί, τον ιδιωτικό τομέα.Τοτε μπορούμε να μιλάμε άφοβα. Αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε όταν υπάρχει πάνω από το τριπλάσιο στις αμοιβες μεταξύ των δύο κόσμων.Δεν μπορούμε να μιλάμε για τα υπολείμματα μιας δημοκρατίας όταν οι κομματικοι στρατοι είναι το συνηθες.Ή ο πελατειακος φασισμος .Να μιλάμε για δικαιοσύνη όταν το μισο σύνταγμα δεν ισχύει. Φοβάμαι ότι δεν ελήφθησαν υπ'όψιν στην μελέτη. Ούτε το 62% του δημοψηφησματος του "όχι" .Και τώρα που δεν εχουμε ιδιωτικό τομέα να ταΐζει τόσους πολλούς, ανακαλύψαμε τα ασημικα του έθνους, τις περίφημες λίστες. Θα πουλάμε και θα τρώμε. Εφεύρεση του ερυθρού φασισμου, προς εκπλήρωση του δόγματος ,να μην δουλευουμε και να παιρνουμε πολλά λεφτά. Απεχουμε παρασανγκας από την μελέτη αν και μοιαζει με εμάς.

efor

Επειδή τα τσιτάτα εξευτελίζουν τη λογική, μήπως μπορείς να μας πεις τους εισαγωγικούς μισθούς του δημοσίου? Με την κατάργηση του υποκατώτατου ποια η ετήσια μισθολογική διαφορά μεταξύ εισαγωγικού δ.υ και ι.υ? Είχαμε αυξήσεις σε κλάδους του ιδιωτικού τομέα? Έχουμε πάγωμα αυξήσεων στον Δ.Τ? Τα απλά σε ρωτάω, γιατί αν σε ρωτήσω για τους ΥΠΑΡΧΟΝΤΕΣ μισθούς π.χ 20 χρόνων σε Ι.Τ και Δ.Τ ή τη σύγκριση αποδοχών ενός Δ/ντος Συμβούλου σε μεγάλη ιδ. Επιχ. με αυτές ενός Γ. Γραμ. σε υπουργείο απλά θα τραυλίσεις...

takis

με 70 τοις εκατο φορο εσυ κι εγω θα μεινουμε εντω περα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία