Πολάκειον Άγος
felekis_nikos

Νίκος Φελέκης

Πολάκειον Άγος

Λίγο πριν από τις κάλπες του Μαΐου, τα αποτελέσματα του αντιαισθητικού και ρατσιστικού λόγου του τσάμπα μάγκα υπουργού μπορεί να αποδειχθούν ολέθρια τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό...

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ο Παύλος Πολάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, καπνίζει αρειμανίως και προκλητικά ακόμη και σε κλειστούς χώρους, κάτι που ρητώς απαγορεύεται, ενώ προβλέπονται και πρόστιμα. Οι ευρισκόμενοι στον ίδιο χώρο με τον «αψύ Σφακιανό» γίνονται εκ των πραγμάτων παθητικοί καπνιστές με βλαβερά αποτελέσματα για την υγεία τους. Ο πρωθυπουργός δεν κινδυνεύει όμως από το κάπνισμα του ΠιΠί, όπως αποκαλούν από τα αρχικά του ονόματός του τον υφιστάμενο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού. Κινδυνεύει από τον ίδιο τον Πολάκη. Ο «Παυλάρας» βλάπτει σοβαρά την -πολιτική και κυβερνητική- υγεία του Αλέξη Τσίπρα. Με τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του. Μάλιστα, η τελευταία απρέπεια του ΠιΠί, η επίθεση στον υποψήφιο της Ν.Δ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ενδέχεται, λένε ορισμένοι που ασχολούνται με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, να αποδειχθεί και η ταφόπλακα στην προσπάθεια που καταβάλλουν Μαξίμου και Κουμουνδούρου να περιοριστεί η δημοσκοπική υπεροχή της Ν.Δ. στην ευρωκάλπη. 

Η δήλωση Πολάκη δεν ήταν απλώς άστοχη, ατυχής ή αχρείαστη, όπως είπαν όλοι -με μόνη εξαίρεση τον Γιώργο Κυρίτση- οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε κάποιος να προσφέρει στην αξιωματική αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπως πολύ ορθά επεσήμανε και ο προϊστάμενος του ΠιΠί, Ανδρέας Ξανθός, ο Πολάκης «έδωσε τη δυνατότητα σε μια περίοδο που φαινόταν η Ν.Δ. να είναι στριμωγμένη επικοινωνιακά για κρίσιμα θέματα της κοινωνικής ατζέντας της να αντεπιτεθεί, να δημιουργήσει πολιτικό θόρυβο και να αλλάξει λίγο το πολιτικό κλίμα». Πάντως, αυτή η τάση του Πολάκη, κάθε φορά που η Ν.Δ. είναι στριμωγμένη, να προσφέρει με τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του βοήθεια στον συντοπίτη του Μητσοτάκη, κάνει πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτιούνται αν ο βουλευτής Χανίων είναι πολιτικά οξύνους. Και αναφέρονται στην αντιληπτική ικανότητα του ΠιΠί, επειδή δεν θέλουν να σκεφτούν ότι είναι δυνατόν ένας -έστω κατά το παρελθόν- ούλτρα αριστερός να γίνεται συνειδητά αρωγός της συντηρητικής παράταξης και ενός (κεντρο)δεξιού πολιτικού, όπως ο Κυριάκος. 

Ανεξαρτήτως προθέσεων ή ψυχαναλυτικών ερμηνειών, το σίγουρο είναι πως από την επίθεση του Πολάκη στον Κυμπουρόπουλο ευνοείται η Ν.Δ. και βλάπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί που η Ν.Δ. ήταν από κάτω, αναγκασμένη να δίνει διευκρινίσεις για το τι θα κάνει με τα κοινωνικά επιδόματα, το δώρο Χριστουγέννων, τις απολύσεις στο Δημόσιο, με τις δηλώσεις του ΠιΠί βρέθηκε από πάνω καταγγέλλοντας το ήθος και το ύφος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Κερδισμένος από την αιφνίδια αλλαγή της ατζέντας είναι ο Μητσοτάκης και χαμένος ο Τσίπρας. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί κοινό τόπο και το παραδέχονται ακόμη και οι πιο στενοί συνεργάτες του Τσίπρα. Μάλιστα, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν κατάλαβε τη ζημία που υφίστανται ο ίδιος, η κυβέρνησή του και το κόμμα του, έσπευσε, κατόπιν προτροπής και του επιτελείου του, να ζητήσει από τον «αψύ Σφακιανό» να προβεί σε διορθωτική δήλωση. Μόνο που η διόρθωση αποδείχτηκε εξίσου προβληματική με την αρχική τοποθέτηση, αφού, εκτός των άλλων, δεν περιείχε καν το αυτονόητο: τη δημόσια συγγνώμη. Η οποία, όπως σωστά είπε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, χρειάζεται γενναιότητα ψυχής, την οποία προφανώς και δεν διαθέτει ο ΠιΠί, αφού στις μετέπειτα αναρτήσεις που έκανε στο Facebook προσπαθεί να υπεκφύγει είτε επιτιθέμενος στη Ν.Δ., είτε λέγοντας ότι δεν θα μαλώσει με τους συντρόφους του για το ήθος της Αριστεράς. Ηθος το οποίο όμως καταρράκωσε, όπως διατείνονται σχεδόν όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με πρώτο και καλύτερο τον πρώην υπουργό Παιδείας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, ο οποίος αποδοκίμασε τα λεγόμενα του Πολάκη για τον Κυμπουρόπουλο σημειώνοντας με νόημα ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας με όσα είπε «δεν εκπροσωπεί το δημοκρατικό ήθος του ΣΥΡΙΖΑ». 

Σημειώνουμε ότι εκτός από το πλήγμα στο εν γένει δημοκρατικό ήθος της Αριστεράς και την πολιτική ζημία στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πολάκης βλάπτει πρωτίστως τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον Πολάκη, όπως του εισηγήθηκαν ορισμένοι, αλλά ούτε καν τον αποδοκίμασε έστω με κάποια έμμεση δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ταύτιση του πρωθυπουργού με τον υπουργό, που επιχειρεί η αντιπολίτευση, να βρίσκει ευήκοα ώτα στο εκλογικό ακροατήριο, το οποίο στην πλειονότητά του έχει μόνο αισθήματα συμπάθειας προς τον «μαχητή της ζωής», όπως σε ανύποπτο χρόνο είχε χαρακτηριστεί ο ΑμεΑ υποψήφιος της Ν.Δ. Κυμπουρόπουλος, ενώ για τον Πολάκη, αν πάρουμε ως μέτρο τις αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μόνο ο... εξοστρακισμός είναι αυτό που του πρέπει. Η ταύτιση λοιπόν πρωθυπουργού και αναπληρωτή υπουργού Υγείας είναι ό,τι πιο καταστροφικό θα μπορούσε να συμβεί στον Αλέξη Τσίπρα έναν μήνα πριν από τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Και είναι πολλοί αυτοί που απορούν με τον Αλέξη. Πώς είναι δυνατόν, λένε, να διστάζει μπροστά στον Πολάκη, ο άνθρωπος που «καθάρισε» τους πάντες, από τον Αλέκο Αλαβάνο μέχρι τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη μέχρι τον Γιάνη Βαρουφάκη. Και απορούν διπλά πώς ο πολιτικός που ήρθε σε ρήξη με οποιονδήποτε και οτιδήποτε έμπαινε εμπόδιο στην ανέλιξη και την επικράτησή του στην πολιτική και τον δημόσιο βίο, τώρα να συμβιβάζεται με έναν «τζάμπα μάγκα» υπουργό, ο οποίος αποδεδειγμένα τον ζημιώνει, ενώ ταυτοχρόνως πριμοδοτεί και τον βασικό του πολιτικό αντίπαλο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τη Φώφη Γεννηματά, με την οποία, την επομένη των εκλογών θα συγκρουστεί για την επικράτηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς. 

Και η δυσκολία επικράτησης στην Κεντροαριστερά είναι το τρίτο εμπόδιο που βάζει ο Πολάκης στον Τσίπρα. Ακόμη και όσοι από τον χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜ.ΑΡ. και των άλλων σχημάτων της Αριστεράς και του Κέντρου θα ήθελαν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άβολα με τη συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού και τα λεγόμενά του. Δεν είναι μόνο η απαξία προς ένα άτομο με αναπηρία. Είναι και οι αλαζονικές δηλώσεις του ΠιΠί για... όλους που τους έχει, αυτός μόνος του και όλοι οι άλλοι μαζί. Είναι οι συνεχείς και υπερφίαλες αναφορές σε σκάνδαλα (Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, Στουρνάρας κ.ά.) που τουλάχιστον μέχρι τώρα οι αποκαλύψεις βρίσκονται σε προφανή δυσαρμονία με τους υψηλούς καταγγελτικούς τόνους που έχει υιοθετήσει ο «αψύς Σφακιανός». Η συμπεριφορά και οι δηλώσεις του ΠιΠί ξεθεμελιώνουν ακόμη και τη γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρούν να στήσουν διάφορα στελέχη της Κεντροαριστεράς. «Κανένας σοβαρός άνθρωπος -και ιδιαίτερα οι δικαιωματιστές- δεν μπορεί», μας λέει ηγετικό στέλεχος της Γέφυρας, «να υπερασπιστεί τα λεγόμενα του Πολάκη, ούτε και είναι διατεθειμένος να απολογείται για τις βλακείες που κατά καιρούς εκστομίζει». Μετά λοιπόν τη Ν.Δ., ο Πολάκης εμφανίζεται και ως ευεργέτης του ΚΙΝ.ΑΛ., αφού η Χαριλάου Τρικούπη έχει κάνει σημαία το «Πολάκειον Αγος» για να καταδείξει αφενός την αναγκαιότητα να καταδικαστεί πολιτικά και εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου για να επιστρέψουν οι ψηφοφόροι του πρώην ΠΑΣΟΚ στα... πάτρια εδάφη. 

Εχουμε και λέμε: Βοήθεια στη Ν.Δ. με την αλλαγή ατζέντας, πλήγμα στο κύρος του πρωθυπουργού από την ταύτισή του με τον «βασιβουζούκο» υπουργό, μπουρλότο στη γέφυρα με την Κεντροαριστερά. Δεν είναι και λίγα. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Η συνέχιση της παραμονής Πολάκη στο υπουργικό σχήμα, παρά τις επαναλαμβανόμενες χοντράδες του, φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό απέναντι στην κοινωνία. Είναι φορές που οι πολίτες ψάχνουν να βρουν ρωγμές στο ήθος και το ύφος των κυβερνητικών στελεχών και των πεπραγμένων τους προκειμένου να εκδηλώσουν τη γενικότερη δυσφορία τους για τις ακολουθούμενες πολιτικές. Και η περίπτωση Πολάκη, όπως παραδέχονται και νουνεχείς κυβερνητικοί παράγοντες, είναι η καλύτερη ρωγμή για να εκδηλωθεί η δυσαρέσκεια των πολιτών. Αυτό μάλιστα που φοβούνται περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μήπως η ρωγμή Πολάκη μετατραπεί και σε εκείνη την «ενοχική ευκαιρία» που, όπως λέγεται, αναζητούν αρκετοί προοδευτικοί ψηφοφόροι, μεταξύ των οποίων και σημαντικό ποσοστό οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποστασιοποιηθούν πολιτικά και να στείλουν μέσω της κάλπης μήνυμα απαρέσκειας για τις επιλογές και την πορεία της κυβέρνησης. Αυτός είναι και ο λόγος που σημαντικά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που απορούν με την ανοχή που επιδεικνύει ο πρωθυπουργός στο «μπουλντόγκ» του, όπως αποκαλούν με αρκετή δόση ειρωνείας τον ΠιΠί. 

Κλείσιμο
Το γεγονός ότι σχεδόν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζουν τον Πολάκη και παρ’ όλα αυτά το αυτί του Αλέξη Τσίπρα δεν ιδρώνει προκαλεί όξυνση και τριβές και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Για τους περισσότερους αυτή την περίοδο συσσωρεύεται το εύφλεκτο υλικό που μετεκλογικά μπορεί να βάλει φωτιά σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου εάν το αποτέλεσμα της κάλπης είναι τόσο δυσμενές όσο προφητεύουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό και δεν κατανοούν τη στάση του Τσίπρα έναντι του Πολάκη.  

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε πολιτικούς παράγοντες με μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία και θητεία σε κυβερνητικά πόστα προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο Τσίπρας δεν προστατεύει το αρχηγικό του imperium. Οταν, λένε, ο γραμματέας του κόμματός σου (Σκουρλέτης) είναι έξαλλος με τον Πολάκη, όταν ο κοινοβουλευτικός σου εκπρόσωπος (Φίλης), ο υπουργός σου επί των Οικονομικών και ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του κόμματός σου (Τσακαλώτος), ο υπουργός Υγείας και προϊστάμενος του Πολάκη (Ξανθός), όταν όλοι αυτοί αδειάζουν τον ΠιΠί δεν μπορεί ο επικεφαλής της κυβέρνησης και του κόμματος να τον χαρακτηρίζει απλώς «αψύ Σφακιανό». Οταν ο αρχηγός καλύπτει τον Πολάκη και όλοι -με μόνη εξαίρεση έναν βουλευτή (Γ. Κυρίτσης)- βγαίνουν και τον καταχερίζουν, τότε αυτό που κάνουν είναι να αμφισβητούν και ευθέως το αρχηγικό imperium. Και όταν αμφισβητείται η δύναμη του αρχηγού, τα πράγματα, όπως συνομολογεί και στέλεχος της ομάδας των «53+», δεν μπορεί να είναι καλά για την κυβέρνηση και το κόμμα του. Και αν πριν από μερικούς μήνες η συμπεριφορά και οι δηλώσεις του «Παυλάρα» μπορεί να μην προκαλούσαν τόσο μεγάλη ζημία στην κυβέρνηση, τώρα, που βρισκόμαστε λίγο πριν από τις κάλπες του Μαΐου, τα αποτελέσματα του αντιαισθητικού και ρατσιστικού λόγου του φουμαδόρου υπουργού μπορεί να αποδειχθούν ολέθρια τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό...


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ