Παίζει τα ρέστα του στο «σκληρό ροκ»
Νίκος Φελέκης

Νίκος Φελέκης

Παίζει τα ρέστα του στο «σκληρό ροκ»

Η Κουμουνδούρου ποντάρει στην επιτυχία της κινητοποίησης της Τετάρτης όπου αναμένεται να συμμετάσχει και ο Αλέξης Τσίπρας. Στόχος να υπάρξει για πρώτη φορά μαζική παρουσία μελών του κόμματος. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να διατηρηθεί ψηλά το θέμα των υποκλοπών, με την κρυφή ελπίδα να οδηγηθεί νωρίτερα σε εκλογές η κυβέρνηση

Στην Κουμουνδούρου ζουν και αναπνέουν για την 9η Νοεμβρίου. Για τη γενική απεργία. Εκτός από τα συνδικάτα και το ΚΚΕ, που παραδοσιακά στηρίζει τις εργατικές κινητοποιήσεις, για πρώτη φορά δείχνει ιδιαίτερη ζέση για την επιτυχία της και ο ΣΥΡΙΖΑ. Τις τελευταίες ημέρες βουλευτές και στελέχη δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι έχουν γίνει «ντουντούκες» της απεργίας στους ψηφοφόρους τους και τις κομματικές οργανώσεις.

Στόχος τους είναι στην Αττική να πάνε στη συγκέντρωση, με πανό και σημαίες, έστω το 10% από τα περίπου 80.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο. Ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιστρατευτεί στην προσπάθεια η συγκέντρωση της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος να γίνει «η πιο ηχηρή απάντηση της κοινωνίας στην κυβέρνηση». Εξυπακούεται ότι θα διαδηλώσει και ο ίδιος, επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την προηγούμενη μέρα σχεδιάζει να επισκεφτεί κάποιον εργασιακό χώρο ώστε να στείλει το μήνυμα για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.

Για ορισμένους η γενική απεργία ίσως έπρεπε να γίνει αργότερα, ενδεχομένως στα μέσα Δεκεμβρίου, και να συνδυαστεί με την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Θεωρούν πως μέχρι την 9η Νοεμβρίου οι πολίτες δεν θα έχουν ακόμη νιώσει τις παρενέργειες του δύσκολου χειμώνα που όλοι προφητεύουν. «Ακόμη κυκλοφορούμε με κοντομάνικα, την προηγούμενη εβδομάδα με δυσκολία έβρισκες κατάλυμα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Μακάρι να διαψευστώ, αλλά στην Ελλάδα ο κόσμος δεν έχει πλέον σε μεγάλη υπόληψη τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων και των κομμάτων, δεν υπάρχει η κουλτούρα της Γαλλίας, της Γερμανίας, που μπορούν να διαδηλώσουν 500.000 για την ακρίβεια ή την κλιματική κρίση», μας λέει επιφανές στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, οι εντυπώσεις για την επιτυχία ή την αποτυχία της γενικής απεργίας, ως «ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση», θα συναρτηθούν με το μέγεθος της συγκέντρωσης στην Αθήνα.

Αισιοδοξία

Στην Κουμουνδούρου αισιοδοξούν ότι την 9η Νοεμβρίου δεν θα έρθουν «τρίτοι και καταϊδρωμένοι», όπως γίνεται μέχρι τώρα στις συγκρίσεις με τα μπλοκ του ΚΚΕ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, παρά την εκλογική καταβαράθρωση, στα συνδικάτα συνεχίζει, με την ΠΑΣΚ, να διατηρεί σημαντικές δυνάμεις. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ως επικεφαλής τομεάρχης, κατάφερε να ενοποιήσει τις διασπασμένες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των πασοκογενών που βρίσκονται σε αυτό, και έτσι πλέον στους εργατοϋπαλλήλους η Κουμουνδούρου θα εκπροσωπείται από μία παράταξη και όχι από δύο και τρεις όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Μάλιστα, για να στοιχειοθετήσουν ότι «κάτι αλλάζει» στα συνδικάτα για την αξιωματική αντιπολίτευση φέρνουν ως παράδειγμα τις πρόσφατες εκλογές στον ΕΦΚΑ (οι εργαζόμενοι στο πρώην ΙΚΑ και σε ασφαλιστικά ταμεία), όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 47% των ψήφων (!), με τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Εφεξής ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τα πάντα προκειμένου να συγκροτηθεί ισχυρό αντικυβερνητικό κίνημα, αντίστοιχο με εκείνο της περιόδου 1990-1993, όταν πρωθυπουργός ήταν ο πατέρας του Κυριάκου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Ακρίβεια, σκάνδαλα, υποκλοπές είναι και σήμερα τα συστατικά του αντιμητσοτακισμού», μας λέει υψηλόβαθμο πασοκογενές στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και προβλέπει ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία θα χτυπήσει κόκκινο αν αποδειχθεί -ο ίδιος το θεωρεί σχεδόν σίγουρο- ότι όντως υπήρξαν παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων.

Σημειώνουμε ότι και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται σίγουρος ότι θα υπάρξουν και «νέες αποκαλύψεις» για τις υποκλοπές και μάλιστα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του υποστηρίζει πως «η κυβέρνηση θα κλονιστεί» τόσο σοβαρά που δεν αποκλείει να υπάρξει «προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα και από τον Μάιο», όπως είναι ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού. Θεωρεί δε πως το πόρισμα της επιτροπής PEGA θα είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση, και γι’ αυτό σπεύδει να εναρμονιστεί με το κλίμα των όσων πιθανολογείται ότι θα αναγράφουν σε αυτό οι ευρωβουλευτές, δηλώνοντας ότι «η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές υπό αυτή την συνθήκη. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν θέση. Κυρίως όμως καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ώστε η θεσμική και πολιτική κρίση που ο ίδιος προκάλεσε να μη μετατραπεί σε μείζονα πολιτειακή κρίση εμπιστοσύνης του δημοκρατικού κεκτημένου στη χώρα μας».


Μάλιστα, ενδεικτική της έντονης αντικυβερνητικής διάθεσης με την οποία θα ασκεί εφεξής αντιπολίτευση ο τέως πρωθυπουργός είναι η προχθεσινή του δήλωση, ότι υπάρχει θέμα ακόμη και για το αδιάβλητο των εκλογών, και γι’ αυτό ζητά να υπάρξουν «εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών και την αποκατάσταση της στοιχειώδους εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα». Συνεργάτης του πρωθυπουργού μάς είπε ότι αυτή η δήλωση «είναι πρωτοφανής, στόχο έχει την πόλωση και τον διχασμό, ενώ αποτελεί και την προετοιμασία του άλλοθι που θα πρέπει να παρουσιάσει το βράδυ των εκλογών ο Τσίπρας για την ήττα του».

Κλείσιμο
Αντίθετα, στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας λέει ότι «αν δεν φοβάται τις εκλογές ο Μητσοτάκης, ας τις κάνει τώρα, αντί να αφήνει να δηλητηριάζονται η πολιτική ζωή και ο δημόσιος βίος με τους Πάτσηδες, τις αναθέσεις προμηθειών του Δημοσίου σε ημετέρους και τις παρακολουθήσεις που έκαναν ακόμη και τον “Economist” να γράψει πως αν η ευρωπαϊκή επιτροπή βρει στοιχεία ότι η κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από τις υποκλοπές, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις πιθανότητες του κ. Μητσοτάκη να κερδίσει τις εκλογές την άνοιξη».

Παρακολουθήσεις

Η ηγεσία της Κουμουνδούρου εμφανίζεται πεπεισμένη ότι θα βρεθούν στοιχεία όχι μόνο για το Predator, αλλά και για το Pegasus, με το οποίο, όπως λένε, υπήρξαν παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και άλλων προσώπων. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως «πέραν των Ανδρουλάκη και Κουκάκη δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες και για άλλες παρακολουθήσεις». Εκτός όμως από τις υποκλοπές η ηγεσία της Κουμουνδούρου «επενδύει» και στη διαφθορά προκειμένου να φθείρει την κυβέρνηση.

«Το σκάνδαλο Πάτση δεν ξέρουμε ποια κατάληξη θα έχει και ποια άλλα πρόσωπα της κυβέρνησης και της Ν.Δ. μπορεί να αποκαλυφθεί ότι εμπλέκονται σε σκοτεινές υποθέσεις», μας λέει πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στον Τσίπρα και προσθέτει: «Επίσης, έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιες άλλες υποθέσεις διαφθοράς θα αποκαλυφθούν και ιδιαίτερα οι σχέσεις των προσώπων που έλαβαν παρατύπως και παρανόμως αναθέσεις και χορηγίες από το Δημόσιο». Το επόμενο διάστημα η Ομάδα Τεκμηρίωσης, υπό τον Παύλο Πολάκη, θα συνεχίσει, λένε οι πληροφορίες, να τροφοδοτεί τα μέσα ενημέρωσης και το Διαδίκτυο με στοιχεία και για άλλες ενοχικές υποθέσεις μελών ή φίλων της Ν.Δ. και του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Το καλό για τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει ρίξει αρκετά τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ηγεσία. Μάλιστα, μετά τη συμπερίληψη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής των οκτώ τροπολογιών που είχαν καταθέσει στελέχη της «Ομπρέλας», όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί προς τις εκλογές με εσωκομματική ηρεμία. Ενδεχομένως, θα υπάρξουν κάποιες μικρές αναταράξεις είτε για τα βουλευτικά ψηφοδέλτια, τα οποία στόχος είναι να δοθούν στη δημοσιότητα έως το τέλος του έτους, είτε για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους και τις πολιτικές συμμαχίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό που έχει τεθεί ως προτεραιότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι οι πολίτες κρατάνε αποστάσεις από τα κόμματα και αυτή η κατάσταση εξηγεί, όπως λένε, αφενός γιατί η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις πολιτικές που εφαρμόζει και αφετέρου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υπολείπεται της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις. Το κλειστό παιχνίδι και οι καβγάδες κορυφής, εκ των πραγμάτων και όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, ευνοούν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, αφού αυξάνουν τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τα κόμματα και ιδιαίτερα των νέων, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η αποχή, η οποία εκτιμάται ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό της προέρχεται από την Κεντροαριστερά και ως εκ τούτου πλήττει πρωτίστως την αντιπολίτευση.

Για να μπορέσει η Κουμουνδούρου να ανακάμψει πολιτικά και εκλογικά θα πρέπει να «ψαρέψει» στην αποχή και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να ανοίξει το παιχνίδι και να μην εξαντλείται η αντιπολίτευση στις παρεμβάσεις του Τσίπρα, στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, στις αναρτήσεις στο Twitter και τις τηλεμαχίες.

Εκδηλώσεις και περιοδείες

Τα δύο μεγάλα τεστ για την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα είναι η γενική απεργία της 9ης Νοεμβρίου και η πορεία για το Πολυτεχνείο στις 17 Νοέμβρη. Υπάρχουν όμως κι άλλα μικρότερα γεγονότα της καθημερινότητας και της οικονομικοπολιτικής επικαιρότητας, τα οποία τις επόμενες ημέρες και μέχρι την ψήφιση του Προϋπολογισμού οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν λάβει εντολή να αναδείξουν διοργανώνοντας εκδηλώσεις και συνελεύσεις στις οποίες, εκτός από τα κομματικά στελέχη, θα πρέπει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι επαγγελματικών και κοινωνικών οργανώσεων. Σε κάποιες από αυτές θα πάρει μέρος και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ταυτοχρόνως θα συνεχίσει τις περιοδείες σε δήμους και εργασιακούς χώρους και τις επαφές με φορείς του οικονομικού και κοινωνικού γίγνεσθαι.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Αλέξης ενδέχεται να συναντηθεί με τους 30 εμπειρογνώμονες του γραφείου του, το περίφημο think tank, για να συζητήσει μαζί τους τις προγραμματικές εξειδικεύσεις των έξι κεφαλαίων κυβερνητικής πολιτικής που είχε παρουσιάσει στη ΔΕΘ και να συμφωνήσουν ποια νομοσχέδια πρέπει να ετοιμάσουν προκειμένου να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν και δεν αρκούνται μόνο σε καταγγελίες και γενικόλογες αντιπολιτευτικές αναφορές. Πρόθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να εκπονηθεί ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό «πρόγραμμα 100 ημερών», το οποίο στην πορεία προς τις εκλογές θα παρουσιαστεί στους ψηφοφόρους μαζί με τους «300 του Αλέξη», τα 300 νέα πρόσωπα, δηλαδή, που θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια, και θα αλλάξει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στον χώρο του Κέντρου, όπου υπάρχει ακόμη μεγάλη δυσπιστία για τη... δεύτερη φορά Αριστερά.

Φυσικά, αυτή η συνάντηση έχει σκοπό να στείλει και το μήνυμα πως, εκτός από τα κομματικά στελέχη υπάρχουν και πρόσωπα, κυρίως επιστήμονες, με αξιόλογα βιογραφικά και μετριοπαθή προφίλ, τα οποία, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε κυβερνητικές θέσεις. Εξάλλου, σε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ τέτοια πρόσωπα θα μπορούσαν να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά απ’ ό,τι οι σκληροί κομματικοί.

Βολές κατά Ανδρουλάκη

Και επειδή αναφερθήκαμε στο ΠΑΣΟΚ, να σημειώσουμε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξεπλάγη αρνητικά από την απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη να μην καταθέσει αυτοπροσώπως, αλλά να στείλει υπόμνημα στην PEGA. «Οταν στέλνεις υπόμνημα, λες τις απόψεις σου, δεν απαντάς στις ερωτήσεις, κάτι που ουσιαστικά έκανε, διά στόματος Γεραπετρίτη, και ο Μητσοτάκης. Κατά κάποιον τρόπο νομιμοποιεί την άρνηση του πρωθυπουργού να καταθέσει, ενώ εμφανίζεται και ανακόλουθος. Ζήτησε να πάνε όλοι να καταθέσουν και ο ίδιος τελικά δεν πήγε. Γιατί;» μας λέει στενός συνεργάτης του Τσίπρα και προσθέτει: «Θα πρέπει να εξηγήσει τη συμπεριφορά του όταν δεν έχει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, καταθέσει μηνύσεις για όσους παγίδευσαν το τηλέφωνό του, ούτε έχει ζητήσει την άμεση αντικατάσταση της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βλάχου, η οποία με τα όσα είπε στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής ουσιαστικά επιμένει ότι η παρακολούθησή του ήταν νόμιμη και σχετίζεται με λόγους εθνικού συμφέροντος». Στην Κουμουνδούρου ορισμένοι τρίβουν τα χέρια τους με αυτή τη στάση του Ανδρουλάκη. Υποστηρίζουν πως ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ «σήκωσε πολύ ψηλά τον πήχη των καταγγελιών, αλλά τελικά ο ίδιος περνά από κάτω, σε αντίθεση με τον Τσίπρα, ο οποίος συνηγορώντας υπέρ Ανδρουλάκη και επιτιθέμενος στον Μητσοτάκη κερδίζει πολιτικά από τη δυσφορία των κεντροαριστερών ψηφοφόρων για τα πλήγματα στο κράτος δικαίου».

Τέλος, χαμόγελα έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ η τελευταία δημοσκόπηση της MRB. Οχι μόνο για τη διαφορά, η οποία έχει πέσει στις 6 μονάδες (πέρυσι την ίδια εποχή η MRB έβρισκε τη διαφορά κοντά στις 12 μονάδες), αλλά και επειδή ο Τσίπρας για πρώτη φορά περνά σε θετικές γνώμες τον Μητσοτάκη (34,7% έναντι 28,5%) στο θέμα της στήριξης του εισοδήματος των πολιτών και της μεσαίας τάξης, δηλαδή στο θέμα το οποίο οι ψηφοφόροι αξιολογούν ως το πιο σημαντικό (52%) και δηλώνουν ότι θα είναι το βασικό κριτήριο για την ψήφο τους. Το γεγονός ότι ο Τσίπρας υστερεί καταφανώς έναντι του Μητσοτάκη (20,6% έναντι 46%) στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων μάλλον δικαιολογεί την «επιθετική» πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επεκτείνει η χώρα μας, τώρα, τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης.

Οι σύντροφοί του της «Ομπρέλας» μπορεί να διαφώνησαν με την «πατριωτική έξαρση» του Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή, αλλά ακόμη και ορισμένοι εξ αυτών καταλαβαίνουν το πολιτικό κίνητρο του αρχηγού τους, ειδικά όταν αυτή συμβαίνει μάλλον και εκ του ασφαλούς, αφού η κυβέρνηση δεν πρόκειται μέχρι να γίνουν εκλογές να προχωρήσει σε καμία κίνηση που θα μπορούσε να δώσει στον Ερντογάν τη δικαιολογία που ψάχνει για να αμφισβητήσει εμπράκτως την εθνική κυριαρχία της χώρας μας και να αυξήσει τη δημοτικότητά του λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης