Οι πυρκαγιές της Αττικής, το Beriev Be-200 και η αναλγησία κάποιων «φιλόζωων»
Μιχάλης Στούκας

Μιχάλης Στούκας

Οι πυρκαγιές της Αττικής, το Beriev Be-200 και η αναλγησία κάποιων «φιλόζωων»

Οι πυρκαγιές στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας μας βρίσκονται αυτές τις μέρες στο προσκήνιο. Τα Δερβενοχώρια, τα οποία να σημειώσουμε ότι πήραν το όνομά τους επειδή βρίσκονται σε δερβένι, δηλαδή στενή διάβαση, κλεισούρα (η λέξη δερβένι προέρχεται από την τουρκική derbend) δοκιμάζονται σκληρά. Δυστυχώς ένα ακόμα δάσος, στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας αυτή τη φορά, κινδυνεύει να αφανιστεί. Οι πνεύμονες ζωής για μία περιφέρεια (Αττική), με πάνω από 4 εκατομμύρια κατοίκους λιγοστεύουν. Τα εφιαλτικά σενάρια που κάποτε φάνταζαν μακρινά, πλέον βρίσκονται προ πυλών

Είναι δεδομένο ότι μέχρι στιγμής, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τις πυρκαγιές, παρά τα όσα είχαν εξαγγελθεί πανηγυρικά από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Λέγονται και γράφονται διάφορα, από την ώρα όμως που δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες, δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε καμία από τις απόψεις που διατυπώνονται. Εκείνο που όντως θεωρούμε ενδιαφέρον απ’ όλα όσα διαβάσαμε και ακούσαμε, είναι το κατά πόσο θα μπορούσαν να ελεγχθούν νωρίτερα και πιο αποτελεσματικά αν ήταν στη διάθεση της χώρας μας το ρωσικό αεροσκάφος Beriev Be-200, το οποίο μπορεί να συγκεντρώνει 12 τόνους νερού σε 14 δευτερόλεπτα, από θάλασσες με κύματα ως 1,2 μέτρα, ενώ μπορεί να κάνει ρίψεις και επιβραδυντικού υγρού. Πρόκειται για το μοναδικό παγκοσμίως αεριωθούμενο αμφίβιο αεροσκάφος.

Το Beriev το καλοκαίρι του 2021 που είχε εκμισθωθεί από τη χώρα μας για 3,8 εκατομμύρια ευρώ επιχείρησε πάνω από 35 φορές στην κατάσβεση πυρκαγιών, με πάνω από 100 ώρες πτήσεις και 400 ρίψεις νερού. Είναι πανθομολογούμενο ότι η συμβολή του στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη χώρα μας πριν δύο χρόνια ήταν σημαντική. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βέβαια τον Φεβρουάριο του 2022 και όσα ακολούθησαν, ήταν αδύνατο να ζητηθεί από τη Ρωσία να στείλει το συγκεκριμένο αεροσκάφος στη χώρα μας. Θα γράψουν ορισμένοι για την ελληνική στήριξη στην Ουκρανία και τις συνέπειές της. Εμείς θα αναρωτηθούμε κάτι άλλο.

Τα Beriev Be-200 ξεκίνησαν τις πτήσεις τους το 2002-2003 και μάλιστα τότε οι Ρώσοι είχαν κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων τους και στη χώρα μας. Στις φονικές πυρκαγιές του 2007, η Ρωσία είχε συνδράμει πάλι με τον γίγαντα της πυρόσβεσης. Όλα αυτά τα 20 χρόνια δεν θα μπορούσε η χώρα μας να έχει αγοράσει ένα ή δύο τέτοια αεροσκάφη;. Το κόστος του καθενός είναι περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια. Πόσα χρήματα δαπανώνται κάθε χρόνο για την ενοικίαση πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων; Σίγουρα υπάρχουν πυρκαγιές στις οποίες το ρωσικό μεγαθήριο δεν μπορεί να επιχειρήσει. Σίγουρα όμως, υπήρξαν πυρκαγιές που τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα με την παρουσία του Beriev Be-200.

Κάθε χρόνο ακούμε, στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, για πανέτοιμο κρατικό μηχανισμό, για αυξημένα πυροσβεστικά μέσα, εναέρια και επίγεια κλπ. Και φτάνουμε στο τέλος να περιμένουμε μερικά πυροσβεστικά αεροσκάφη από το εξωτερικό και πεζοπόρα τμήματα από τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία, τη Μάλτα και την Πολωνία…(με την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους πυροσβέστες από το εξωτερικό που έρχονται να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη χώρα μας σε ακραίες συνθήκες).

Είναι βέβαιο, ότι κάθε χρόνο ξοδεύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που δίνουν εκόντες- άκοντες οι Έλληνες φορολογούμενοι, για την αγορά- ενοικίαση πυροσβεστικών μέσων και τη στελέχωση των πυροσβεστικών κλιμακίων και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Χρειάζεται νέος σχεδιασμός και ριζική αναθεώρηση όλων όσων γίνονται μέχρι σήμερα. Δεν φτάνει η «ώρα μηδέν», έχει έρθει εδώ και καιρό… Και για να θυμηθούμε ένα παλιό, πετυχημένο σλόγκαν ραδιοφωνικού σταθμού «το πράσινο έφτασε στο κόκκινο…».

Οι εικόνες των ανθρώπων που προσπαθούν εναγωνίως να σώσουν τις περιουσίες τους ή άλλων που τρέχουν εναγωνίως για να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα είναι συγκλονιστικές. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες άλλες, θλιβερές εικόνες, κατοικίδιων ζώων που εγκαταλείφθηκαν στο έλεος του Θεού από τους φιλόζωους ιδιοκτήτες τους, κάποιες φορές μάλιστα δεμένα.
Σαφώς και προέχουν η ανθρώπινη ζωή και η προστασία των περιουσιών, όμως όλοι όσοι επέλεξαν να έχουν και κάποιο ζώο συντροφιάς, οφείλουν να το προστατεύουν, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες. «Φιλόζωος» αλά κάρτ, δεν γίνεται…Να ξιφουλκείς τη μία μέρα (και σωστά...) στα σόσιαλ μίντια για την κακοποίηση ενός ζώου και 2-3 μέρες αργότερα να εγκαταλείπεις στο έλεος της πυρκαγιάς το δικό σου κατοικίδιο!

Διαβάσαμε ενδεικτικά, για 200 εγκαταλελειμμένα ζώα που βρήκαν φιλοξενία σε «καταφύγιο» στο Γαλάτσι και για «επώνυμους», που δεν παρέλειψαν να ποστάρουν βέβαια και τις φωτογραφίες τους, που απευθύνουν αγωνιώδεις εκκλήσεις για τα «δεμένα, εγκλωβισμένα και αβοήθητα ζώα» μέσα στις πυρκαγιές. Όταν τελειώσει ο πύρινος εφιάλτης, θα επιβληθούν ποινές στους ανάλγητους «φιλόζωους»; Θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 30.000Ε και να δικαστούν, γιατί άφησαν αβοήθητα τα τετράποδά τους; Ας σταματήσει λοιπόν αυτή η απαράδεκτη υποκρισία από ορισμένες και ορισμένους. Τα 70.000 αδέσποτα ζώα που καταγράφηκαν στα τέλη του 2022, δεν βρέθηκαν από το πουθενά παρατημένα…

Δυστυχώς, οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, που ευχόμαστε και ελπίζουμε ολόψυχα να αντιμετωπιστούν άμεσα, κατέδειξαν μία ακόμα θλιβερή πτυχή του προβλήματος. Ότι κάποιοι θεωρούν τα ζώα συντροφιάς, ζώα επίδειξης και διασκέδασης, που μπορούν να τα εγκαταλείψουν ανά πάσα στιγμή. Και την επόμενη φορά, πριν αρχίσουν να κουνάνε απειλητικά το δάχτυλο σε όλους μας που, από επιλογή, δεν έχουμε κατοικίδιο, αλλά και ποτέ δεν έχουμε πειράξει κανένα τετράποδο, ας τα βάλουν με τον εαυτό τους και ας αναλογιστούν τα λάθη και τις δικές τους ευθύνες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης