Τα θύματα βίας έχουν φωνή και εμείς είμαστε εδώ για να τα ακούσουμε και να τα στηρίξουμε
maria_syreggela_blog

Μαρία Συρεγγέλα

Τα θύματα βίας έχουν φωνή και εμείς είμαστε εδώ για να τα ακούσουμε και να τα στηρίξουμε

Τα περιστατικά έμφυλης βίας είναι ένα διαχρονικό, σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και αποτελούν πράξεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Εμείς καταδικάζουμε κάθε συμπεριφορά που προκαλεί σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βλάβη, πόνο ή φόβο στις γυναίκες, καθώς και κάθε άλλου είδους καταπάτηση και στέρηση των ελευθεριών τους που επιβάλλεται από νυν ή πρώην συζύγους ή συντρόφους.

Παράλληλα είμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας, έχοντας ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο δομών -με 43 συμβουλευτικά κέντρα, 19 ξενώνες φιλοξενίας και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900- που προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης. Συμβουλεύουμε τις γυναίκες να μιλήσουν και να καταγγείλουν κακοποιητικές συμπεριφορές. Τα θύματα βίας έχουν φωνή και εμείς είμαστε εδώ για να τα ακούσουμε και να τα στηρίξουμε.

Τη σιωπή τους βέβαια πρέπει να σπάνε όχι μόνο τα θύματα αλλά όλοι οι πολίτες, φίλοι, συγγενείς, γείτονες που είναι μάρτυρες περιστατικών βίας. Το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι κλήσεις προς τη γραμμή από τρίτα πρόσωπα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γραμμής, τους τελευταίους μήνες δεκάδες αδέλφια, γονείς, γείτονες ακόμη και παιδιά σήκωσαν το τηλέφωνο για να ζητήσουν βοήθεια αλλά και συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να διαχειριστούν περιστατικά κακοποίησης που διαδραματίστηκαν μπροστά τους και να βοηθήσουν.

Η κυβέρνηση προωθεί σειρά μέτρων και δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έχουμε προχωρήσει στην εκπαίδευση εκατοντάδων αστυνομικών σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, ενώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουμε ξεκινήσει δράσεις και σχεδιάζουμε και άλλες που θα υλοποιηθούν στα σχολεία όλης της χώρας με στόχο να μάθουμε στα παιδιά μας να απορρίπτουν τις διακρίσεις με βάση το φύλο και τη βία κατά των γυναικών. Επιδιώκουμε, μέσω της εκπαίδευσης, την προαγωγή των αξιών της ισότητας, της διαφορετικότητας, του αμοιβαίου σεβασμού.

Κλείσιμο
Πριν από λίγες μέρες ξεκινήσαμε καμπάνια ενημέρωσης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο έχει προβληθεί από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης και απευθύνεται στις γυναίκες θύματα βίας, αλλά και το συγγενικό και ευρύτερο περιβάλλον τους. Στέλνουμε σε όλες και όλους το μήνυμα ότι «από ένα σημείο και έπειτα, κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές», γι’ αυτό οι γυναίκες πρέπει να ακούν τις πράξεις και όχι τα λόγια των νυν ή πρώην συντρόφων/συζύγων τους.

Φυσικά, για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι αναγκαία η συνεργασία όλων μας, κοινωνίας και πολιτείας. Οφείλουμε όλοι και όλες να σταματήσουμε τη διαιώνιση των στερεότυπων ρόλων των φύλων και να ισχυροποιήσουμε ακόμη πιο πολύ την κουλτούρα της μηδενικής ανοχής απέναντι σε κάθε μορφή βίας, αλλά και στις έμφυλες διακρίσεις.

Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ