kalabrouziwtis

Μιλώντας με τους ξενιτεμένους Νέους μας στο Μόναχο

Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης

Μια εβδομάδα παραμονής μου στο Μόναχο για ερευνητικούς σκοπούς και συνεργασίες στο Helmholtz Zentrum Munchen, και στο Πολυτεχνείο του Μονάχου (TUM) ήταν χρόνος αρκετός, συνομιλώντας με συναδέλφους αλλά και νέους για να αντιληφθώ κάποια πράγματα που στην Ελλάδα παρουσιάζονται κάπως διαφορετικά και κατά περίπτωση.

Στην ελληνική κοινωνία ομολογουμένως την δεκαετία της κρίσης έχει συμβεί το λυπηρό φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων μας στο εξωτερικό. Άλλοι την υπολογίζουν σε μισό εκατομμύριο, άλλοι σε 330 χιλ., το σίγουρο είναι ότι όλοι αυτοί στην πλειοψηφία τους είναι επιστήμονες που εργάζονται πλέον στο εξωτερικό. Μεγάλο μέρος αυτών ζεί και σπουδάζει στην Γερμανία.

Στο Μόναχο ειχα την ευκαιρία να μιλήσω με ορισμένους από αυτούς, δεν χρειάζεται να τους αναζητήσεις, τους βρίσκεις παντού , στα ινστιτούτα που σπουδάζουν, στην λέσχη του φαγητού, στους σταθμούς των τρένων. Είναι πρόθυμοι να μιλήσουν, να εκφρασθούν για τις σπουδές τους στην Γερμανία και για το πώς βλέπουν το μέλλον τους μετά το τέλος των σπουδών τους.

Η Γεωργία πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, πήρε διδακτορικό στην Μεγάλη Βρετανία και εργάζεται πλέον εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια στην Γερμανία, σήμερα σε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία ειδικευμένη στα συστήματα ραντάρ. Αναπολεί τις καλές στιγμές στην Ελλάδα αλλά το ταξίδι της οριστικής επιστροφής στην πατρίδα φαντάζει πλέον σαν όνειρο.

Ο Φαίδων εκπονεί δύο Μάστερ εδώ, πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ, προσπαθεί ταυτόχρονα με τις σπουδές του να εργασθεί, πράγμα σε αντίθεση με την Ελλάδα , όχι και τόσο δύσκολο. Οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να κάνουν πρακτική σε εταιρίες αλλά και να προσφέρουν εργασίες σε βιομηχανίες ως μηχανικοί. Δεν προβλέπει να επιτρέψει στην Χώρα μας, νιώθει πολύ καλά που βρίσκεται στην Γερμανία και θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που εδώ του δίνονται.
Η Ανθή ήρθε στο Μόναχο και άρχισε διδακτορική διατριβή σε ένα από τα πλέον καλύτερα Ινστιτούτα στο Max Planck πάνω στην Μοριακή Βιολογία, εργάζεται συστηματικά και από την συζήτηση διακρίνεις, ότι είναι από τα άτομα που επιθυμούν μετά το πέρας των σπουδών της να επιστρέψει και να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Χώρα.
O Aντώνης βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής στο Helmholtz Zentrum Munchen, πτυχιούχος του τμήματος βιολογικών εφαρμογών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναμένει μετά το διδακτορικό του να εργαστεί σαν μεταδιδάκτορας για δύο χρόνια στο ίδιο ινστιτούτο.

Το συμπέρασμα είναι ότι όλοι οι ξένοι εκτός Γερμανίας υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες αμείβονται κατά την διάρκεια των σπουδών τους.

Δεν γνωρίζω πραγματικά το τι ποσοστό όλων των νέων που σπουδάζουν εδώ θάθελαν πράγματι να επιστρέψουν στην Πατρίδα, αν διαμορφώνονταν συνθήκες ικανές και κατάλληλες για αυτούς. Με το καλό να επιστρέψουν με ποιες όμως προϋποθέσεις και με ποια εδώ προοπτική;

Η Χώρα μας φαίνεται δειλά να βγαίνει από τον μνημονιακό σφικτό εναγκαλισμό, και επιτέλους να ακούγονται σκέψεις αλλά και ερμηνείες για την πορεία της στο μέλλον.
Σε αυτή την Χώρα την όντως ευλογημένη για τον ήλιο, την θάλασσα και τις περιβαλλοντικές ομορφιές της, έχουμε δυστυχώς συνηθίσει οι περισσότεροι να ομιλούν για τα πάντα και να προτείνουν μάλιστα εύκολες λύσεις.

Αυτό όμως που πραγματικά θα μπορούσε να επιτευχθεί είναι να στηριχθούν οι νέοι επιστήμονες στην Χώρα.

Είναι η ώρα το ποσοστό της δαπάνης για την έρευνα και την παιδεία που είναι καθηλωμένο στο 2% να καλύπτει πλέον το 5% του τακτικού ετήσιου προϋπολογισμού.
Την τελευταία επταετία οι νέοι διδάκτορες από τα ελληνικά ΑΕΙ ανήλθαν στους 13.030, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε 1700 διδάκτορες ανά έτος. Χορήγηση σε κάθε μεταδιδάκτορα ενός δίχρονου ερευνητικού προγράμματος που θα του επιτρέπει να συνεχίσει την ερευνά του σε συνεργασία με το Μέλος ΔΕΠ και που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ομαλή μεταβασή του σε ιδιωτικό η δημόσιο τομέα στην συνέχεια, ίσως είναι μία εφαρμόσιμη πρόταση.

Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει ‘ανάσα’ όχι μόνον για τον νέο μεταδιδάκτορα αλλά και για όλη την λειτουργία των Ανωτάτων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Επαναπροσδιορισμός του ρόλου των ερευνητικών μας Ινστιτούτων και μεγαλύτερη διασυνδεσή τους με τα Πανεπιστημιακά τμήματα σε κοινά ερευνητικά προγράμματα.
Πραγματική διασύνδεση των Περιφερειών με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ώστε η αναπτυξιακή τροχιά να περνάει μέσα από την έρευνα και την καινοτομία στην πραγματική και ουσιαστική περιφερειακή ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών.

Δημιουργία σύντομων προγραμμάτων σπουδών που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες επιστημονικές ομάδες εργαζομένων και μη που χωρίς να καταλήγουν σε μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης θα προσλαμβάνουν τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις της επιστήμης τους.

Κάτι τέτοιο όμως, όπως ενδεχόμενα και άλλες εξίσου δυναμικές προτάσεις απαιτούν την θέληση και την βούληση της πολιτείας για να εφαρμοσθούν. Όσο η παρούσα πολιτική ηγεσία του Παιδείας είναι εγκλωβισμένη στην απλή διαχείριση με προτάσεις τύπου Πανεπιστημοποίησης των ΤΕΙ μέσα από διαδικασίες που γεννούν ερωτηματικά και αμφιβολίες όχι μόνον για την αναγκαιοτητά τους αλλά και ως προς την ορθοτητά τους σε Ακαδημαϊκό επίπεδο, τόσο η Παιδεία θα παραμένει ο ασθενής κρίκος της αλυσίδας που διαμορφώνει τον παραγωγικό ιστό της Χώρα μας.

Ανάγκη λοιπόν για την χάραξη έστω και τώρα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάταση της Παιδείας στο συνολό της μέσα από γενναία χρηματοδότηση. Αυτή και μόνον αυτή θα είναι η μεγάλη φυγή προς τα μπροστά αρκεί να γίνει με συγχρονισμό, συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και των Φορέων της εκπαίδευσης.
Σε αντίθετη περίπτωση θα εξακολουθήσουμε και στην μετά μνημόνιο εποχή να παραμένουμε ουραγοί των εξελίξεων που θα εξακολουθούν να μας επιβάλλουν οι ‘δανειστές’ με άλλη μορφή και άλλους τρόπους φυσικά.

Καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης
Κοσμήτορα Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

ΣΧΟΛΙΑ (15)

QE

Σαν να διαβάζω έκθεση από κοριτσάκι τρίτης γυμνασίου. Μελό στο κυρίως θέμα, μπαρούφες στον επίλογο, καμιά επαφή με την πραγματικότητα ή, ακόμα χειρότερα, απίστευτη ανικανότητα κατανόησης της αιτίας του αποτελέσματος.

Στράτος

Πρώτη παρατήρηση: Στη Γερμανία, όπου πληρώνουν το 50 ως 55% του μηνιαίου εισοδήματος τους σε φόρους στο κοινωνικό κράτος για την ευημερία του συνόλου, με το κεφάλι μέσα και δίχως γκρίνιες και μεταφορά των ευθυνών σε άλλους. Δεύτερη παρατήρηση: Αντί να πράξουν το ίδιο στη χώρα μας, την φαλίρισαν υποστηρίζοντας την ΟΝΝΕΔ κυρίαρχη δύναμε στο μπάχαλο των πανεπιστημίων. Τρίτη παρατήρηση: Στη Γερμανία, λίγοι μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων διδακτορικών και μεταδιδακτορικών και επιστημόνων απ όλο τον κόσμο και με την ψευδαίσθηση ότι είσαι ευπρόσδεκτος. Τέταρτη παρατήρηση: Φεύγεις μόνο όταν πριν υπήρξες νέος 80 ετών σε σώμα 25χρονου.

Αλλο σοσιαλδημοκρατία, άλλο Κατσαπλιαδες

Σε ελάχιστες χώρες οι φόροι είναι 50% (και οι Ελληνες θελουν τη χώρα μας Αμερική-Ιρλανδία-Κυπρο-Ισραηλ- Σιγκαπουρη-Ισπανια κλπ!). Και στις λίγες χώρες που καθιερώθηκαν συντελ.50% έγινε από τους σοσιαλδημοκράτες! Οι σοσιαλδημοκράτες προτάθηκαν και έγιναν αποδεκτοί ως ΕΓΓΥΗΤΕΣ κυρίως της Αστικής Ταξης (και της εργατικής τάξης, αφετέρου). Ο Τσίπρας, ο Σκουρλέτης, ο Κατρούγκαλος, ο Τσακαλώτος και οι άλλοι μαρξιστές, σου φαίνονται φερέγγυοι ΕΓΓΥΗΤΕΣ της Αστικής τάξης; Μόνο 20 όμιλοι τους εμπιστεύονται επειδή πληρωνουν μονο 26-29%, κι ουτε εισφορες, ουτε φορο μερισμάτων λογω χολντικσ! Οι υπόλοιποι δεν ξεχνούν τι έκαναν αυτά τα τομάρια το 2008 (ο Αδωνις τα παρομοιασε με τα Δεκεμβριανά του 1944), το 2011 εναντίον των πασόκων, το 2014 εναντίον των ξένων επενδυτών και το 2015 που εάν δεν είναι η μεγαθυμη ΝΔ, τωρα η αστική Ταξη θα ηταν αφρικανική υποτάξη. Ουτε ο Ανδρέας Παπανδρέου ηταν εγγυητής της Αστικής Ταξης. Επεδιωκε τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό κι Αρνιόταν να εγγραφεί στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Ο δε ΓΑΠ το 2009 κραυγαζε "Σοσιαλισμός η Βαρβαρότητα", "Κατω όλοι οι τραπεζίτες και το τραπεζικό συστημα". Ποιος τους εμπιστεύεται;

Α2

Αντι πρώτα να προτεινει περικοπές κρατ. δαπανών, ο αρθρογράφος προτεινει περισσότερες! Γιαυτό εχουμε έξοδο κεφαλαίων και κεφαλιών από τη μαδουροχώρα. Ποιο κορόιδο θέλει να πληρώνει "αριστερή" φορολογία για να πληρώνονται μισθοί κρατικοδίαιτων πάσης Φύσεως;

Πραγματικά απίστευτες βλακείες

Γενναίες μάλιστα - η αγαπημένη λέξη μαϊντανός των κρατικοδίαιτων - "γενναιότητα" στις κρατικές δαπάνες τριγύρω από αυτό που κάνουν. Άσχετα αν δεν υπάρχει καμιά υποδομή η εταιρεία να απορροφήσει το προϊόν της γενναιότητας (ήδη χωρίς την γενναιότητα το προϊόν φεύγει - μάλλον ο αρθογράφος θέλει να φεύγει πιο γενναία) και ότι υπάρχει θα εξοντωθεί και αυτό από τους γενναίους φόρους.

sachs

Εχουμε πήξει στους επιστήμονες! Δουλειές χρειάζεται ο κόσμος, και όπως εδώ και δεκαετίες αναφέρει η ΝΔ θα έρθουν μόνο με επενδύσεις από ξένους ιδιώτες, ( οι εγχώριοι κάνουν ήδη ότι μπορούν).

Γιώργος Δ. Οικονόμου

Αγαπητέ κ. Καθηγητά, νομίζω ότι παραλείψατε να ρωτήσετε στο Μόναχο, πόσοι διδακτορικοί φοιτητές χρηματοδοτούνται από συγκεκριμένα προγράμματα της Βιομηχανίας, ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πόσοι από κονδύλια του γερμανικού Δημοσίου. Εάν το είχατε κάνει, θα διαπιστώνατε, πως η συντριπτική πλειονότητα είναι χρηματοδότηση από "τρίτους πόρους", όπως συνοψίζονται στη Γερμανία οι μη δημόσιοι πόροι. Μακάρι να έφταναν τα ελληνικά πανεπιστήμια - και η ελληνική βιομηχανία - σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να χρηματοδοτούν παρόμοια προγράμματα. Αλλά να ζητάτε αντίστοιχη χρηματοδότηση από το χρεωκοπημένο ελληνικό Δημόσιο, μου δείχνει πως ούτε η πνευματική ελίτ της χώρας δεν κατάλαβε τίποτε από την πολύχρονη κρίση. Με φιλικούς χαιρετισμούς - Γιώργος Δ. Οικονόμου

ck

Ένας κρατικοδίαιτος προτείνει τη δημιουργία ακόμα μερικών χιλιάδων κρατικοδίαιτων Είναι γνωστό πως η χρεοκοπημένη Ελλάδα έχει υπερπληθώρα πανεπιστημίων / ΑΤΈΙ και πτυχιούχων/ διπλωματούχων /"δοκτορουχων". Με τους διδάκτορες έχεi παραγίνει το κακό. Οι περισσότεροι παίρνουν διδακτορικό κάνοντας διαφορες χαμαλοδουλειές των καθηγητάδων και τώρα μας προτείνει να τους κάνουμε και αυτούς κρατικοδίαιτους Εάν αξίζει η δουλειά ας βρούν επιδότηση από ιδιωτικό τομέα / ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα klpa ΌΧΙ αλλα δημόσιοι χαραμοφάηδες Όσοι βεβαια αξίζουν κai έχoυν όρεξη για δουλειά πάλι έξω θα φύγουν. σιγά μην ανεχτούν τα χαμαλίκια και το μπάχαλο των ελληνικών στάβλων/πανεπιστημίων

sachs

πόσο δίκιο έχεις!

Τεξανός

Εγώ το λέω - στην Ελλάδα, ακόμα και το 90% των ψηφοφόρων και πολιτευτών της NΔ, αριστεροί είναι αλλά δεν το ξέρουν. Όσον αφορά τι "σαΐνια" είναι σε πανεπιστήμια, και από τις 2 μεριές του ατλαντικού, ισχύει απόλυτα αυτό που λέγεται στο Τέξας - those who can, do - those who can't, teach.

Διεθνης Επενδυτης

Διαβάζοντας το δικό σας σχόλιο υποθέτω κι εγώ με τη σειρά μου για εσάς:καλομαθημένος φοροφυγάς «επιχειρηματιας» στο χώρο της εστίασης η’ γενικότερα του τομέα της παροχής υπηρεσιών,υπεύθυνος για το χαλι της χώρας εδώ και τρεις δεκαετίες,απρόθυμος όσον αφορά στην πραγματική πορεία της χώρας προς τα εμπρός,αφού με την φοροδιαφυγή δια της πώλησης εισαγόμενων αγαθών,δεν επιτρέπει στη χώρα να είναι καινοτόμος,να παράγει και να εξάγει...!

Επενδυτης απο Γυφτοκαμπο .

Με ποσο φορο ( λυτρα ) εισαι ικανοποιημενος να πληρωνω για τον μισθο σας και το ( σερβις ) που μου παρεχει η (χωρα ) ; 20% ,30% ,40%,50%,60%,70%,80%,90% η και πανω απο το εισοδημα ; Στα 100.000 χιλιαδες εισοδημα ας πουμε ; Αν μου ζητας 70% φορο ειμαι ( φοροφυγας ) αν δυστροπω ; Η πληρωνω γιατι μαζι τα φαγαμε παλια και ταχα μου ταχα δεν τα δηλωνα ; Μαλλον διεθνης επενδυτης Αλεποχωριου φαινεσαι !

Ποιος ειναι ο φοροφυγας κατα τον φοροφαγα ?

( καλομαθημένος φοροφυγάς «επιχειρηματιας» στο χώρο της εστίασης ) Επειδη μιλησατε ειρωνικα για τους «επιχειρηματιας» της εστίασης θα σας απαντησω . Πρωτα βγαλτε 100.000 -200.000 χιλιαδες ευρω απο τα δικα σας λεφτα ( μπορει να ειναι κοποι μιας ζωης ) και επενδυστε τα σε ενα μαγαζι για να γινει καταλληλο για χωρος εστιασης . (Επαναλαμβανω με δικα σας λεφτα οχι αλλων φορολογουμενων ). Μετα πληρωστε 2000εως 10000 χιλιαδες πχ το μηνα ενοικιο .( με δικα σας λεφτα ). Μετα πληρωστε 5 εως και 20 ατομα απο 1000 ευρω το μηνα συν ασφαλιστικες εισφορες . ( με τα δικα σας λεφτα ) . Πληρωστε ρευμα , τελη δημων ,τραπεζοκαρεκλας , προμηθευτες ,νερα ,βλαβες ,διαφημηση ,ποιοτητα τροφιμων και τοσα αλλα εξτρα . ( με τα δικα σας λεφτα ) ! Και αν παει καλα η σαιζον ερχεται ο νταβατζης ( κρατος ) και ζηταει το 70% των εισπραξεων επειδη λεει χρωσταει ! ( απο τα δικα σας λεφτα αγωνια και ιδρωτα ) ! Γιαυτο σας λεω καθηστε στην καρεκλα και την ασφαλεια του δημοσιου, και αν τυχει και καμια μιζα εξτρα ,και μην πιανεται στο στομα σας τους ( επιχειρηματιες ) της εστιασης οπως τους αποκαλειτε ειρωνικα ! Γιατι θα χασετε τον μακαριο υπνο σας συν τα προβληματα μεσης και καρδιας .

ΜΙΛΑΜΕ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Επιχειρηματίας με κατάστημα ενδυμάτων το 2005 αγόρασε σπίτι στα Ιλίσια 350,000 ευρώ εξοχικό στη Λούτσα 150,000 ευρώ, τα παιδιά του τα έστελνε Αγγλικό international λύκειο με 7,000 ευρώ δίδακτρα το χρόνο, ενώ έλεγε για του φτωχού στο δημόσιο πρέπει να μαθαίνουν περισσότερες ώρες αρχαία έδινε στους υπαλλήλους του 800 ευρώ μισθό και αν του ζητούσαν αύξηση τους έλεγε κουμουνιστές ενώ π.χ ένα κατάστημα στο Λουξεμβουργο με λιγότερα έσοδα έδινε μισθό 4,000 ευρώ -------- ΔΗΛΩΝΕ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ 20,000 ευρώ το χρόνο η εφορεία ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ κάνει έλεγχο και να πλήρωση πρόστιμα.ΔΕ ΜΠΩΡΕΙ ΜΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ 20,000 ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ

Συμπερασμα .Δανειστειτε να με πληρωνετε

( Η Χώρα μας φαίνεται δειλά να βγαίνει από τον μνημονιακό σφικτό εναγκαλισμό, ) μολις διαβασα αυτο σταματισα να συνεχιζω .Στοιχιματιζω οτι προκειται 100% για φοροφαγα του δημοσιου ! Γιατι αν πληρωνε φορους απο την τσεπη του δεν θα εβλεπε εξοδο αλλα εισοδο στον Αχεροντα .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία