Θα μιλήσω κι εγώ
george_lamprakos

Γιώργος Λαμπράκος

Θα μιλήσω κι εγώ

Μέσα στην πληθώρα δηλώσεων, συνεντεύξεων και ομιλιών των πολιτικών, τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, είναι σημαντικό να φωτίσουμε ορισμένες φράσεις, των οποίων ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Δεν πρέπει, για παράδειγμα, να χαθεί, μέσα στην πυκνότητα των πολιτικών δρώμενων, η αντιπαράθεση Τσίπρα - Βαρουφάκη.

Ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΤ3, αναφερόμενος στον άνθρωπο, τον οποίο ακριβώς πριν από 4 χρόνια θεωρούσε asset, δηλαδή περιουσιακό στοιχείο και σημαντικό για τη χώρα, είπε: «Ο κ. Βαρουφάκης είναι συστημική προσωπικότητα, δεν είναι αντισυστημική προσωπικότητα. Και δεν θα αναφερθώ σε όσα έπραξε εκείνη την δύσκολη περίοδο, που ούτε λίγο ούτε πολύ, μας καλούσε να υιοθετήσουμε το σχέδιο του κ. Σόιμπλε, αυτά θα τα γράψει η ιστορία και δεν θα αφήσω και να τα γράψει με την δική του αφήγηση, κάποια στιγμή θα μιλήσω κι εγώ για όλες αυτές τις κρίσιμες μέρες του 2015. Αλλά ο κ. Βαρουφάκης τώρα, είναι φανερό ότι ξαφνικά από το πουθενά παρουσιάστηκε από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης, και παρουσιάζεται, και έχει τεράστια προβολή, για έναν και μοναδικό λόγο, διότι πιστεύουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, ότι μπορεί να κόψει την δυναμική της ανατροπής και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές. Από εκεί που κανείς δεν ασχολείτο με τον κ. Βαρουφάκη και όχι μόνο δεν ασχολείτο, που οι ίδιοι άνθρωποι που επί χρόνια τον εξύβριζαν, τον έλεγαν υπεύθυνο για τα 100 δισ., που τόσα του καταλογίζανε ότι έχασε την περίοδο που ήταν Υπουργός Οικονομικών, ξαφνικά, μας τον παρουσιάζουν ως ένα δυναμικό πολιτικό που πρέπει να μπει στη Βουλή».

Τι ακριβώς έχει να πει ο κ. Τσίπρας όταν λέει «κάποια στιγμή θα μιλήσω κι εγώ», για το πρώτο εξάμηνο του 2015; Γιατί δεν έχει μιλήσει ως τώρα; Είναι δυνατόν, απλώς με την παραδοχή πως είχε «αυταπάτες ότι η Ευρώπη μπορεί να νικηθεί», να προσπεράσει εκείνη τη δύσκολη περίοδο, για την οποία Ευρωπαίοι αξιωματούχοι (Ρέγκλινγκ), έχουν υπολογίσει κόστος τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων για τη χώρα μας; Θα περιμένω λοιπόν να κληθούν και οι δύο, Τσίπρας και Βαρουφάκης, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, την οποία έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία αν και όταν γίνει κυβέρνηση, για να διερευνήσει γιατί η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού το 2015. Ξεχωριστά, αλλά και κατ’ αντιπαράσταση, για να ακουστούν αλήθειες, επιτέλους. Ποιος φέρει τη βαριά ευθύνη; Ποιος έλαβε τις κρίσιμες αποφάσεις να δεσμεύσει τη χώρα με «ματωμένα πλεονάσματα» και να δώσει τα περιουσιακά στοιχεία στο υπερταμείο; Καλό θα ήταν, βεβαίως, να γινόταν ένας ανοιχτός διάλογος πριν από τις εκλογές, ώστε να εκφραστούν οι ψηφοφόροι στην κάλπη, αναλόγως των συμπερασμάτων που θα βγάλουν από τα λεγόμενα τους. Βλέπετε, το Σεπτέμβριο του 2015, επικράτησε η άποψη «να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη, διότι δεν πρόλαβε να εφαρμόσει τις πολιτικές του». Τώρα που τις εφάρμοσε, οι ψηφοφόροι τον αποδοκίμασαν στις Ευρωεκλογές. Επειδή, όμως, κάποιοι ακόμα πιστεύουν στον ίδιο και κάποιοι άλλοι στον Βαρουφάκη, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της ευρωκάλπης, εκτιμώ ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις. Όλες αυτές οι δημόσιες δηλώσεις, τόσο των Ελλήνων πολιτικών, όσο και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, θα έπρεπε βεβαίως να μπουν στο μικροσκόπιο και των εισαγγελικών αρχών κάποια στιγμή. Αλλά έτσι όπως έχει καταντήσει ο θεσμός της δικαιοσύνης, μάλλον ψάχνω ψύλλους στα άχυρα.

Το πιο διασκεδαστικό είναι ότι ο Βαρουφάκης, ο «συστημικός», όπως τον αποκαλεί ο Τσίπρας, τους βγαίνει από τα αριστερά. «Οι βουλευτές, οι σύντροφοί μας του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα λένε στη Βουλή από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τι θα λένε στους υπουργούς της ΝΔ; Θέλω πίσω το ΕΚΑΣ, τα τρένα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, γιατί μας έχεις αυτά τα «ματωμένα» πλεονάσματα της λιτότητας; Θα γυρνάνε εύλογα οι υπουργοί της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης και θα λένε: «μα, εσείς τα κάνατε», δήλωσε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25. Έτσι; Και ήρθε αργότερα και η ανακοίνωση του κόμματος Βαρουφάκη, να δώσει μια απάντηση όλο νόημα για τα περί αυταπάτης, που περιφέρει ο Αλέξης Τσίπρας: «Ο κύριος Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να αποφύγει κάθε πιθανότητα συνάντησης με την ωριμότητα, διαλέγοντας για μια ακόμη φορά να ζήσει σε μια βολική αυταπάτη: αυτή του κλεισίματος της ψαλίδας μιας επώδυνα ταπεινωτικής ήττας». Θα ζήσουμε ωραίες στιγμές.

Δεν ξέρω ποιος συναντήθηκε ή θα συναντηθεί με την ωριμότητα, αλλά μόλις είδα στην τηλεόραση το διαφημιστικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη σε εκείνη την εμφάνιση πέρυσι στο Ζάππειο, με γραβάτα, για να επισημάνει το τέλος των μνημονίων. Το διαφημιστικό τελειώνει με τον ίδιο να λέει ότι έδωσε τη μάχη με τη στολή εργασίας, χωρίς γραβάτα. Τη βγάζει και τονίζει πως έτσι θα συνεχίσει να τη δίνει. Τη μάχη, όχι τη γραβάτα. Φαντάζομαι, ότι κάποιος από το επιτελείο του, θα τον έπεισε πως όταν θα τον δουν οι ψηφοφόροι να βγάζει τη γραβάτα, θα συγκινηθούν και θα τρέξουν μαζικά στην κάλπη. «Η Παναγιά μαζί μας», που λέει κι ο Αλέξης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα