Εκλογικά διλήμματα
giannis_mantzouranis_blog

Γιάννης Κ. Μαντζουράνης

Εκλογικά διλήμματα

Η φράση ότι «αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες», αποτελεί μια πολυχρησιμοποιημένη κοινοτυπία, αφού σχεδόν σε κάθε αναμέτρηση από το 1974 και μετέπειτα χρησιμοποιείται από όλα τα κόμματα, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν ψηφοφόρους.

Ωστόσο τίθεται το ερώτημα πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρισθεί η ιστορική συνθήκη, που βιώνουν οι Έλληνες φέτος;
Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία, μέσα από ένα πραγματικά δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, την απλή αναλογική, που ανέκαθεν υπήρξε ιδεολογικός και στρατηγικός στόχος της Αριστεράς, όχι μόνο να δώσουν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα να ξεφορτωθούν την χειρότερη κυβέρνηση, που υπήρξε μεταπολιτευτικά, δηλαδή την Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι εκλογές την 21-5-2023 είναι κρίσιμες, γιατί ο ελληνικός λαός αποφασίζει αν θέλει άλλα τέσσερα χρόνια αποδιάρθρωσης ή νέα αρχή για ανάταξη της κοινωνίας.
Είναι σαφές ότι οι πολίτες δεν αντέχουν μία ακόμη τετραετία απευθείας αναθέσεων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αρεστούς, κολλητούς και χορηγούς της κυβέρνησης, απροκάλυπτης αναξιοκρατίας, οικογενειοκρατίας, διάλυσης του ΕΣΥ, παράνομων παρακολουθήσεων και παρακράτους.

Κλείσιμο
Δεν αντέχεται άλλη μια τετραετία εγκατάλειψης των αδύναμων και ευάλωτων στα νύχια των αρπακτικών των τραπεζών και των funds, παράδοσης της Παιδείας στα ιδιωτικά συμφέροντα προς όφελος των ισχυρών και πλουσίων, ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας, ασύδοτης εργοδοτικής αυθαιρεσίας, κ.ο.κ.

Οι πολίτες βίωσαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει καθεστώς Μητσοτάκη και τώρα έχουν την ευκαιρία να το στείλουν στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, να δώσουν ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις προοδευτικές δυνάμεις της πατρίδας να κυβερνήσουν για πρώτη φορά χωρίς τη θηλειά της τρόικας και των μνημονίων και να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα «δίκαιης αλλαγής», που θα ανταποκρίνεται στις αγωνίες και τους αγώνες του ελληνικού λαού.

Ωστόσο υπάρχει και ένα ζήτημα, που δεν έτυχε της δέουσας προσοχής στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου, αλλά παραμένει το μείζον πρόβλημα για τον απανταχού ελληνισμό, αφού συναρτάται άμεσα με την επιβίωση του ελληνικού έθνους. Πρόκειται για τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Άγκυρα έχει συγκεκριμένους πάγιους και σταθερούς στόχους, που είναι όλοι ενάντια στα ελληνικά δίκαια και συμφέροντα. Ο τουρκικός επεκτατισμός σε βάρος του ελληνισμού είναι δομικός και αποτελεί αμετακίνητο στόχο όχι μόνο του βαθέος κράτους αλλά και όλων των ελίτ της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν επιδιώκει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, αλλά συγκυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και εδώ ανακύπτει ερώτημα: τι εννοούν όσα ελληνικά πολιτικά κόμματα αναφέρονται σε «ευκαιρία προόδου» στα ελληνοτουρκικά θέματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και όχι μόνο των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν πρόκειται για φραστική αστοχία αλλά για επικίνδυνη στροφή στην αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων αφού στις θαλάσσιες ζώνες συμπεριλαμβάνεται και η αιγιαλίτιδα ζώνη, που η ελληνική κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη. Εδώ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ξεκάθαρος. Η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι νομική και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ο λαός οφείλει να εμποδίσει με την ψήφο του ενδεχόμενες «εκπλήξεις» επί του προκειμένου ζητήματος από μια κυβέρνηση της ΝΔ, που εισάγει καινά δαιμόνια.

Σήμερα, ο ελληνικός λαός καλείται να δώσει τις εντολές του για την επόμενη τετραετία, να δώσει μια ευκαιρία στην δίκαιη αλλαγή και να υποχρεώσει τις δημοκρατικές προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να συστρατευθούν για μια φιλολαϊκή διέξοδο προς όφελος του ελληνικού λαού με συμφωνία σε κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα ή να επιτρέψει στη χειρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεχίσει την καταστροφική για την πατρίδα μας πολιτική ενός αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού.
Το διακύβευμα είναι κρίσιμο και συνάμα απλούστατο: Κυριάκος Μητσοτάκης και αντιλαϊκό, νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα ενός εσμού αντιδραστικών και συντηρητικών πολιτικών προσώπων, που συνευρίσκονται στη ΝΔ, ή Αλέξης Τσίπρας και φιλολαϊκό, προοδευτικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Η χειρότερη έκφανση της κυβερνητικής Δεξιάς κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ή μια κυβέρνηση συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων της πατρίδας; Ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους από μια οικογένεια που κυβερνά κατ' επάγγελμα, ή Δικαιοσύνη Παντού;

Γιάννης Μαντζουράνης,
δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ
στο Νότιο Τομέα Αθηνών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα