Ισχύς και διάλογος
antipas

Γιάννης Αντύπας

Ισχύς και διάλογος

Για να μπορέσουμε "να τα βρούμε" με την Τουρκία, όπως λένε οι "ρομαντικοί", ένας δρόμος υπάρχει: των ρεαλιστών

Η Ελλάδα, για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, που τόσο πολύ επιθυμούν οι γείτονές μας, θα πρέπει να είναι δυνατή. Με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ακμαία οικονομία και κοινωνία. Θα πρέπει να έχει αποφύγει μία ήττα στο πεδίο και στις συναντήσεις να μη νιώθει καμία αδυναμία. Άλλος τρόπος "για να τα βρούμε" δεν υπάρχει.

Το να τσακωνόμαστε στο εσωτερικό γύρω από στερεότυπα του τύπου "αναγνωρίζουμε μόνο μία διαφορά με την Τουρκία" κτλ δεν έχει κανένα νόημα. Γιατί, όπως συμβαίνει με το Άρθρο 16, οι εποχές αλλάζουν. Μετά τις Δέκα Εντολές τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Όσοι θεωρούν ότι αρκεί απλά να στηλώσουμε τα πόδια ή να βάλουμε το κεφάλι στην άμμο για να αποφύγουμε μία αρνητική εξέλιξη δεν έχουν παρά να διαβάσουν λίγη ιστορία.

Ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον και την κυριαρχία μας είναι να ενεργούμε. Να έχουμε την πρωτοβουλία. Αν η Ελλάδα δεν είχε αντιδράσει εύστοχα, δεν είχε αξιοποιήσει το βέρτιγκο που έπαθε η Τουρκία με τη Ρωσία, αναβαθμίζοντας τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, σήμερα τα πράγματα μπορεί να ήταν πολύ διαφορετικά. Και μην ακούμε ανοησίες για το κόστος των εξοπλισμών. Η ασφάλεια δεν είναι δωρεάν, όπως δεν είναι δωρεάν και τίποτα στη ζωή μας.

Το "κόλπο" είναι να αξιοποιείς τις σχετικές δαπάνες για να κόβεις δρόμο. Να αγοράζεις τεχνολογία, να συμμετέχεις και εσύ στη νέα γνώση. Και, δεν είναι κακό, να κάνεις δημόσιες σχέσεις. Είπαμε, με το κεφάλι στην άμμο και τα πόδια στο έδαφος δεν κάνεις δουλειά. Όσο και να θέλει κανείς να το αρνηθεί, ο κόσμος γυρίζει και σε αυτόν τον κόσμο ζούμε. Έχει τους κανόνες και τις εξαιρέσεις του, έχει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες του.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Με την Τουρκία "συγκατοικούμε" σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη μας και αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει. Κανείς δεν μπορεί να μετακομίσει. Πρέπει, λοιπόν, να λέμε "καλημέρα". Να μπορεί να ζητάει ο ένας από τον άλλον κάτι όταν έχει ανάγκη. Και, γιατί όχι, να συνεργαζόμαστε σε αμοιβαίο όφελος. Αυτό επιτάσσει τόσο ο ρομαντισμός, όσο και ο ρεαλισμός. Αυτό πάνω απ΄ όλα "λέει" η λογική.

Ισχύς και διάλογος και όλα θα πάνε καλά. Γιατί, θα ειίμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Όπως κάνουν οι σοβαροί άνθρωποι. Δεν φοβούνται, αλλά προετοιμάζονται. Δεν αγνοούν τους κινδύνους, φροντίζουν πάντα να έχουν γεμάτες τις σκοπιές για να μην ξυπνήσουν ποτέ ιδρωμένοι το βράδυ. Για να μη χτυπάνε μετά το κεφάλι τους στον τοίχο και ψάχνουν να βρουν το "γιατί". Γιατί οι απαντήσεις πρέπει να προηγούνται. Προϋποθέτουν σχεδιασμό, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ