Βλαδίμηρε... χάσαμε! Ελπίζω να μην πω το ίδιο και για τον Μακρόν...
antipas

Γιάννης Αντύπας

Βλαδίμηρε... χάσαμε! Ελπίζω να μην πω το ίδιο και για τον Μακρόν...

Η ιστορική φράση του Γεράσιμου Αρσένη, όταν έχασε την είσοδό τους στον "τελικό" για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου, (σ.σ. προκρίθηκαν και συγκρούστηκαν Κώστας Σημίτης και Άκης Τσοχατζόπουλος με τη γνωστή συνέχεια), έρχεται και πάλι στο μυαλό μου παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Πραγματικά είναι μεγάλη έκπληξη τα όσα έχουν γίνει και γίνονται

Είναι δυνατόν ο Πούτιν να έχει πέσει τόσο έξω σχετικά με τις δυνατότητες των δικών του δυνάμεων και την ικανότητα των Ουκρανών να αντισταθούν; Και ολόκληρη την Ουκρανία να καταλάβει πλέον ο Πρόεδρος της Ρωσίας έχει χάσει την πόλεμο. Έχει φανεί σε ολόκληρο τον κόσμο πόσο "γυμνός" είναι ο Ρώσος βασιλιάς. Και δεν εννοώ τον ίδιο τον "τσάρο". Εννοώ τον μύθο της χώρας του. Μια υπερδύναμη μόνο στα χαρτιά ή στα όπλα μαζικής καταστροφής. Τα οποία δεν απειλούν τον άλλον, αλλά και τον ίδιο τον ρωσικό λαό.

Γιατί, δεν είναι οι "άλλοι" που ζουν στις συνθήκες που ζει ο ρωσικός λαός. Η Ρωσία έχει λίγους ολιγάρχες, μια κάποια μεσαία τάξη και πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που αν μπορούσαν θα ζούσαν στη Δύση. Όλοι αυτοί ήξεραν τον μύθος της υπερδύναμης, της αυτοκρατορίας, της εξωτερικής απειλής, των εχθρών της μεγάλης Ρωσίας. Τώρα βλέπουν τη χώρα τους να ντροπιάζεται. Όχι μόνο από τις ήττες στις μάχες. Αλλά και από ενέργειες κατά αμάχων. Δε χωρούν σφαγές στον σύγχρονο κόσμο. Και δεν σφάζουν εχθρούς. Αλλά... γείτονες! Ντροπή!

Και δεν είναι καλό για κανέναν ηγέτη ένας ντροπιασμένος λαός. Λογικά σύντομα ο κ. Πούτιν θα έρθει αντιμέτωπος με την οργή του λαού του. Το αν θα βρει κάποιον... Γιώργο να του πει "Γιώργο χάσαμε" δεν το ξέρω. Μπορεί να το πει στον Λαβρόφ ή σε κάποιον από τους ολιγάρχες τους. Με τις απίστευτες περιουσίες σε μία φτωχή χώρα με τεράστιο πλούτο! Διαδοχικές οι αντιφάσεις. Μάλλον αυτές πληρώνει ο Ρώσος Πρόεδρος.

Κανονικά θα έπρεπε να ξέρει. Είχε και την ευκαιρία να ρωτήσει. Όμως, φαίνεται ότι η εξουσία τον τύφλωσε. Κακό πράγμα η αλαζονεία.

Ας φύγουμε για λίγο από τη Μόσχα και να πετάξουμε με το μυαλό μας μέχρι το Παρίσι. Ο κ. Μακρόν μάλλον θα επιβιώσει και αυτής της αναμέτρησης. Το ελπίζω. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε... Μανώλη χάσαμε. Όχι για τον Γάλλο Πρόεδρο. Δεν είναι αυτός ως πρόσωπο το ζητούμενο για εμάς. Το θέμα είναι η Γαλλία να αντιμετωπίσει τις δικές της αντιφάσεις. Γιατί, είναι μία χώρα κλειδί για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η Ευρώπη είναι κρίσιμη για τις εξελίξεις στον κόσμο. η Ευρώπη πρέπει να είναι πρωταγωνιστής. Είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση το μέλλον για να την αφήνουμε μόνο στις... υπερδυνάμεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network