Συντρόφια, δυστυχώς, χάσαμε
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Συντρόφια, δυστυχώς, χάσαμε

Αδιάψευστα τα γεγονότα. Από τον Ντόναλντ Τραμπ μέχρι τον Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν. Από την Ουάσινγκτον μέχρι τα Ουράλια. Ενδιαμέσως, απ’ όλες τις περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου. Πρωτίστως, δε, από τους δορυφόρους του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Εκεί να δεις εύρος, πλάτος και βάθος αστικής δημοκρατίας δυτικής. Ούτε με το σταγονόμετρο.


Αδιάψευστα γεγονότα μετακινούν το σύμπαν προς τα δεξιά. Με γρήγορες ταχύτητες. Κλίνατε επί δεξιά. Μπορεί να το εκλάβεις και ως «κλίνατε επιδέξια». Ολοταχώς.

Αφού η σοσιαλδημοκρατία πνέει τα λοίσθια. Αφού τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα προκαλούν τεκτονικούς σεισμούς εσωστρέφειας, ξενοφοβίας και ασυγκράτητης οργής. Αφού ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» του Κρεμλίνου ενταφιάστηκε σε τόνους αδιαφάνειας, καταπάτησης ατομικών ελευθεριών, διώξεων, φυλακίσεων, εκτελέσεων και σκανδάλων. Και αφού τα πλήθη συμφιλιώθηκαν με την ιδέα πως η πολιτική είναι μία. Των αγορών, του χρήματος, της κατανάλωσης και του χυδαίου υλισμού.

Η 17ωρη διαπραγμάτευση και άνευ όρων παράδοση του Τσίπρα στη Μέρκελ και λοιπούς Ευρωπαίους αρχηγούς αποδείχτηκε το εναρκτήριο λάκτισμα προς μία ακόμα πιο δεξιά πολιτική ως εξής:
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αργά αλλά σταθερά, μετακινείται προς τα δεξιά της Αριστεράς. Ολο και πιο κοντά προς το Κέντρο. Η σοσιαλδημοκρατία και ο «σοσιαλιστικός ριζοσπαστισμός» ως παρθενορραφή. Μπας και όλοι αυτοί είναι προδότες, πράκτορες του συστήματος και όργανα της διεθνούς Δεξιάς; Καθόλου. Σπεύδουν προς τα δεξιά προκειμένου να επιβιώσουν. Προσαρμόζονται στο κλίμα της εποχής.

Το ίδιο συμβαίνει και με τη Νέα Δημοκρατία. Και ο Κυριάκος προς τα δεξιά. Δεν έχει άλλη επιλογή. Ακόμα πιο δεξιά. Η Κεντροδεξιά ως ρητορικός αυτοπροσδιορισμός. Οπως ο Τσίπρας που αυτοπροσδιορίζεται «αριστερός».

Κλείσιμο
Το ίδιο και με τη Φώφη Γεννηματά. Κι αυτή προς τα δεξιά. Το Πανελλήνιο Σοσια­λιστικό Κίνημα είναι παρελθόν. Ενταφιασμένο παρέα με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το μέλλον είναι δεξιό. Αντε λίγο πιο κοντά στο Κέντρο. Λίγο πιο αριστερά από τη Νέα Δημοκρατία. Τόσο λίγο ώστε τα όρια μεταξύ Φώφης και Κυριάκου να είναι δυσδιάκριτα. Γι’ αυτό εξαερώνονται οι υποψήφιοι ψηφοφόροι. Γι’ αυτό κατευθύνονται προς τη Νέα Δημοκρατία. Τι Γιάννης, τι Γιαννάκης.

Προς τα δεξιά τόσο ο Βασίλης Λεβέντης με την Ενωση Κεντρώων όσο και ο Πάνος Καμμένος με τους επίσης εξαερωμένους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Για να αντιληφθείτε τον ασυγκράτητο δεξιό καλπασμό, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στα ευρήματα των δημοσκοπικών ερευνών. Πολύ, μα πολύ πιθανότερο είναι στις επερχόμενες εκλογές να εγκατασταθούν στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος και το κόμμα του Ελληνική Λύση, παρά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η πεισματάρικη ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τέσσερα συμβάντα έχουν επηρεάσει βαθιά και δεξιά τους Ελληνες πολίτες. Φυσικά και τους φτωχοποιημένους. Η πεποίθηση πως η πολιτική είναι μία, δηλαδή «τα κεφάλια μέσα». Η μετακίνηση του Τσίπρα προς τα δεξιά, δηλαδή «μια από τα ίδια». Η χαοτική κατάσταση με την επέλαση των προσφυγικών ροών, δηλαδή «έχουμε καταντήσει απέραντη χωματερή ψυχών». Και η Συμφωνία των Πρεσπών, δηλαδή «εθνική προδοσία».

Αυτή η «αόρατη» αλλά συνεχής και ασυγκράτητη μετακίνηση προς όλο και πιο δεξιά δεν αποκλείεται να καταλήξει σε μια εντελώς σουρεαλιστική σκηνή. Καθόλου απίθανο, μάλιστα, εντός των προσεχών ετών, αν είμαστε καλά, να συμβεί και το εξής μουρλό με την ταχύτητα που παγκοσμίως και ελληνικώς τρέχει η Δεξιά. Τελικά, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκαρος ο Βορίδης να φαντάζουν στα μάτια μας και την πειραγμένη λογική μας ως ελάχιστοι πεισματάρηδες λαθρεπιβάτες μιας «αριστερής» τροχιάς!

Και εντέλει, τι μένει για τους εναπομείναντες αριστερούς, φυσικά αυθεντικούς και καθόλου πέτσινους, δήθεν και πλαστικούς; Τι μένει, συντρόφια κομμουνιστικά; Να βαυκαλιζόμαστε με τον θρυλικό στίχο «κι αν η Πόλης έπεσε, κι αν πάρθεν η Ρωμανία, πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θα ’ναι». Αμήν!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ