Ευθύνη πρώτη αρετή
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Ευθύνη πρώτη αρετή

Διασκελίζοντας το 2022 κι όμως η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε αυτο-έλεγχο. Δηλαδή διαζύγιο με την «προσωπική ευθύνη». Ούτε ίχνος. Τίποτα. Nada. Zero!

Ποιος ο φταίχτης για τα δάνεια; Μόνο οι τραπεζίτες. Κι εσύ ο δανειολήπτης; Τίποτα δεν ήξερες; Τίποτα δεν επεξεργάστηκες; Κανένα δυσάρεστο δεν προέκυψε από τη σκέψη σου; Τίποτα;

Ποιος ο φταίχτης για την οικονομική κρίση; Μόνο η Μέρκελ και οι Βρυξέλλες που δάνειζαν τη Σωρρακώσταινα χωρίς κανέναν έλεγχο; Μόνο αυτοί;

Και ποιος ο φταίχτης για το καθημερινό δελτίο διασωληνωμένων και νεκρών; Μόνο το ξεχαρβαλωμένο δημόσιο σύστημα υγείας; Μόνο αυτό; Και κανένα ίχνος ευθύνης για κάθε ανεμβολίαστο, για κάθε ένα φανατικό οπαδό θεωριών συνωμοσίας; Μόνο το σύστημα υγείας, μόνο αυτό;

Η χειρότερη, η πιο αθεράπευτη παθογένεια αυτού του έρμου τόπου είναι ο διαχρονικός, ατελείωτος και αχόρταγος παλιμπαιδισμός. Για όλα φταίνε οι άλλοι. Για όλα φταίνε οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί, οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, οι Βρυξέλλες. Ουδείς Ελληνας. Μόνο αυτές οι «πουλημένες» κυβερνήσεις.

Κλείσιμο
Και ποιος εξέλεξε αυτές τις «πουλημένες» κυβερνήσεις; Τα ντουβάρια; Η άσφαλτος; Ο αέρας ο κοπανιστός; Η συνήθης και βολική απάντηση είναι γνωστή: «Να μου κοπεί το δεξί χέρι». Και το ξανακάνει. Και ξαναψηφίζει. Και πάλι να του «κοπεί το χέρι». Και φτου κι απ’ την αρχή.

Κάθε λογικός άνθρωπος θεωρείται αιρετικός. Και εχθρός του λαού. Και κάθε αφύσικο και παράλογο εκλαμβάνεται ως φυσικό και λογικό. Ολα έχουν έρθει τούμπα.

Είναι, παιδάκι μου, υπεύθυνος πολίτης κάθε ένας που ψηφίζει από τα δεκαεπτά του χρόνια; Θέλεις είκοσι; Εντάξει, είκοσι. Είναι ή δεν είναι; Μπας και ξέχασες τους αρχαίους προγόνους που πιστεύανε ότι «πολίτης» είναι εκείνος που παίρνει μέρος στα κοινά; Μπας και ξέχασες ότι ο «ιδιώτης» στα αγγλικά συνώνυμο του idiot; Του ανόητου;

Πάμε παρακάτω. Για την περίπτωση του αρβυλόμαγκα Στάθη Παναγιωτόπουλου ο λόγος. Είναι καταδικαστέος; Είναι. Μάλλιασε η γλώσσα μου να το λέω. Ασε που όχι μόνο απέφευγα να συναντηθώ με την πετσίλα και την πορδίλα που εξέπεμπαν οι «αρβύλες» του. Ασε που θεωρούσα την εκπομπή του τον πληρέστατο ορισμό άθλιας αισθητικής και υπόδειγμα ανθυπο-χαβαλέ. Πάμε παρακάτω.

Καταδικαστέος ο αρβυλόμαγκας. Για πολλούς λόγους. Και επειδή εκμεταλλεύτηκε την τάχα «επωνυμία» του και διασημότητά του. Και επειδή η περίπτωσή του, ο χειρότερος διασυρμός και ευτελισμός του αρσενικού πληθυσμού. Αλλά κυρίως επειδή με τις αναρτήσεις και το εκδικητικό πορνό κατέληξε στον πάτο του πολτού. Πάμε παρακάτω.

Πόσες φορές πρέπει να επαναλάβει κανείς ότι αυτός ο αρβυλόμαγκας είναι ο πρώτος, ο βασικός και ο ποινικά κολάσιμος; Χίλιες; Χίλιες λοιπόν. Επομένως τελειώσαμε με το θέμα; Οχι, δεν τελειώσαμε.

Οι ευθύνες είναι και προσωπικές. Οχι ποινικά κολάσιμες φυσικά, αλλά ευθύνες προσωπικές. Αν καπνίζω κινδυνεύω από καρκίνο. Αν δεν εμβολιαστώ κινδυνεύω να καταλήξω. Και πάει λέγοντας. Οταν λοιπόν λαμβάνεις μέρος σε τέτοιου είδους βιντεοσκοπήσεις. Οταν έλκεσαι αποκλειστικά και μόνο από τη διασημότητα κάποιου αστέρα της τηλεόρασης. Και όταν από το μυαλό σου δεν περνάει η στοιχειώδης υποψία ότι μπορεί και να διασυρθείς, ε τότε μου θυμίζεις την περίπτωση με Γιωργάκη, Λαλάκη και Δημητράκη.

«Ποιος έριξε τη σαΐτα;» ρωτάει η δασκάλα. «Εσύ Λαλάκη;» «Οχι, κυρία, ο πισινός μου την έριξε». Κάπως έτσι. Επομένως, όλοι εκείνοι που δεν καταλογίζουν ίχνος προσωπικής ευθύνης στον έτερο του συμπλέγματος, ε αυτοί εκλαμβάνουν τη Γυναίκα ως ανεύθυνη, υποβιβασμένη, καθυστερημένη και εύκολα παρασυρμένη. Τόσο απλά.

Επειδή λοιπόν θεωρώ ότι η Γυναίκα, σε αντίθεση με τον Αντρα, είναι χαρισματικό πλάσμα πολλών ταχυτήτων. Και επειδή είναι αναντικατάστατη και δημιουργική, ένα πράγμα έχω να πω. Μετά απ’ όλο αυτόν τον ορυμαγδό. Να προσέχουν. Τα κριτήριά τους. Ποιον θα φιλοξενήσουν στο κρεβάτι τους. Σε ποιον η φροντίδα τους, η αφοσίωσή τους, η σχέση τους. Εξω εκεί άφθονη αλητεία κυκλοφορεί.

Μία η δική μου ευχή για το νέο έτος. Η προσωπική ευθύνη, η πρώτη αρετή!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα