Η φοροδιαφυγή ποτέ δεν πεθαίνει!
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Η φοροδιαφυγή ποτέ δεν πεθαίνει!

Πολύς θόρυβος για το περίφημο νομοσχέδιο για τη φορολογία των επαγγελματιών που μετά και τις αλλαγές που έκανε στο αρχικό κείμενο ο Κ. Χατζηδάκης, φρονώ πως ελάχιστοι είναι αυτοί που στην πραγματικότητα αδικούνται. Από τη στιγμή μάλιστα δίνεται σε όλους η δυνατότητα του «μαχητού» δηλαδή αν όντως κάποιος επαγγελματίας για τον α ή β λόγο βγάζει λιγότερα από το νέο τεκμαρτό, ζητάει έλεγχο των βιβλίων εφόσον δεν έχει τίποτα να κρύψει, και τελειώνει το θέμα εκεί

Ενδεχομένως κάποιοι που διαμαρτύρονται γιατί δεν θέλουν τον έλεγχο ως απόδειξη των ισχυρισμών τους , μάλλον κάτι έχουν να κρύψουν.

Κι ας μην κοροϊδευόμαστε. Σε όλους του ελεύθερους επαγγελματίες, πέραν των νομοταγών, υπάρχουν και κάποιοι που βγάζουν αρκετό μαύρο χρήμα. Ο καθένας από εμάς (κι είμαστε συνεργοί στη φοροδιαφυγή) έχει να διηγηθεί πλείστα όσα παραδείγματα αγοράς υπηρεσιών χωρίς απόδειξη, από τον δικηγόρο, τον γιατρό, τον υδραυλικό, τον μπογιατζή, τον ηλεκτρολόγο και όλους τους τεχνίτες με τους οποίους συναλλασσόμαστε. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε αυτή η τεράστια διαφορά στα δηλούμενα εισοδήματα και στις δαπάνες. Θυμίζω πως με βάση τις διασταυρώσεις των ελεγκτικών αρχών, όλοι μαζί δηλώνουμε ετησίως εισοδήματα 80 δισ. ευρώ και ξοδεύουμε 140 δισ.

Επομένως που βρίσκονται αυτά τα 60 δισ. που δαπανούμε πάνω από τα εισοδήματα μας; Δεν θέλει και πολλή σκέψη. Είναι το μαύρο χρήμα που γυρίζει από τον έναν στον άλλον και στερεί φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 18 δισ. από το κράτος. Και σκεφτείτε πόσα έργα για το κοινωνικό σύνολο, τους μισθούς, τις συντάξεις και τις διαφορές παροχές θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην κοινωνία!

Το μέγα ζητούμενο επομένως είναι πως θα καταφέρει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να συλλάβει όλη την φοροδιαφεύγουσα ύλη. Κι αυτό είναι κάτι σαν τον τετραγωνισμό του κύκλου!

Γιατί με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες είναι ζήτημα αν στο τέλος εισπραχθούν 500-600 εκατ. επιπλέον φόροι.

Και επειδή οι δικηγόροι έχουν σηκώσει πολύ ψηλά τους τόνους των αντιδράσεων, έχω να πω τούτο. Όντως υπάρχουν πολλοί δικηγόροι, κυρίως νέοι που εμφανίζονται με ζημιές ή μηδενικές δηλώσεις, αφαιρώντας τα έξοδα από τα έσοδα. Είναι όμως και αρκετοί που δουλεύουν σε μεγαλοδικηγορικά γραφεία που εμφανίζονται να πληρώνονται με τον υποκατώτατο μισθό και τα υπόλοιπα τα παίρνουν «μαύρα» αφού και το γραφείο εισπράττει πολλά «μαύρα». Είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες. Διαφορετικά οι δικηγόροι αυτοί θα αναγκάζονταν να αλλάξουν δουλειά προκειμένου να ζήσουν και να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Κλείσιμο
Ή είναι άγνωστο πως κανείς δικηγόρος δεν πληρώνεται για την παράσταση του σε δίκη μόνο με το γραμμάτιο που κόβει από τον δικηγορικό του Σύλλογο ως ελάχιστη αμοιβή. Αυτά είναι τα φανερά και τα άλλα τα γνωρίζει καλύτερα ο… πελάτης που έχει ανάγκη τις δικηγορικές υπηρεσίες!

Όπως λίγοι ασθενείς έχουν τα «κότσια» να ζητήσουν απόδειξη από τον γιατρό στον οποίο εμπιστεύονται το πρόβλημα υγείας τους και κρέμονται στην κυριολεξία από τα χέρια του και την επιστημοσύνη του. Χώρια που αν ζητήσεις απόδειξη από τον οιονδήποτε επαγγελματία, τεχνίτη κλπ, ανεβαίνει αυτόματα το κόστος της δαπάνης κατά 24%, όσο είναι ο ΦΠΑ που συνοδεύει την κάθε απόδειξη!

Και εν κατακλείδι για τη φοροδιαφυγή και τις φορολογικές αδικίες ακούω και γράφω εδώ και δεκαετίες κι είμαι βέβαιος θα γράφουν οι νέοι συνάδελφοι για πολλές ακόμα, γιατί απλούστατα η φοροδιαφυγή υπάρχει ιστορικά από την εποχή που πρωτομπήκαν φόροι στις κοινωνίες!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ