Υιοθέτηση ειδικού πλαισίου για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
kardampikis-1

Αλέξης Καρδαμπίκης

Υιοθέτηση ειδικού πλαισίου για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Ενεργειακή Φτώχεια στο Δήμο Αγράφων»,η οποία υλοποιήθηκε μέσω του ερευνητικού έργου STEP-INαπό το Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες του Δήμου Αγράφων για θέρμανση, είναι κατά 43% αυξημένες σε σχέση με το επίπεδο της χώρας. Ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των νοικοκυριών, της τάξης του 42%, έχει αναγκαστεί να περιορίσει άλλες βασικές ανάγκες προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες για θέρμανση.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι, ότι ως εύρημα της έρευνας, διαπιστώθηκε πως το 72% των νοικοκυριών του Δήμου Αγράφων, του γηραιότερου και φτωχότερου Δήμου της Ελλάδας, δηλαδή περισσότερα από επτά στα δέκα νοικοκυριά, συμπιέζουν τις πραγματικές ενεργειακές τους ανάγκες. Με βάση τα ποσά που δαπανώνται τώρα και αυτά που δυνητικά θα έπρεπε να δαπανώνται, η συμπίεση αυτή αφορά κατά κύριο λόγο στις ανάγκες για θέρμανση.

 Να σημειωθεί ότι στο Δήμο Αγράφων η βασική ενεργειακή ανάγκη είναι η θέρμανση η οποία στις συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες δε μπορεί να θεωρηθεί επιλογή, αλλά συστατικό στοιχείο της επιβίωσης.

H βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελεί βασική συνιστώσα για την επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων μας που είναι να υιοθετηθούν οι απαραίτητες ενεργειακές πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη, κάτι το οποίο έχουμε μεγάλη ανάγκη αλλά και συνεχώς προσπαθούμε ενώ παράλληλα θα δοθεί η αναγκαία προτεραιότητα για την μείωση των υψηλών τιμών και του  κόστους ενέργειας.

Επίσης πρέπει να  ληφθεί  υπόψη ότι ο κτηριακός τομέας του Δήμου είναι παλαιός και έτσι δεν έχει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας αφού τα περισσότερα νοικοκυριάέχουν χτιστεί χωρίς καμιά πρόβλεψη θερμομόνωσης ενώ χρησιμοποιούν χαμηλής απόδοσης συστήματα θέρμανσης με συνέπεια να υπάρχουν αυξημένες θερμικές απώλειες.

Ας μην ξεχνάμε ότι στον τόπο μας ο χειμώνας είναι μακρύς, χρειάζονται λύσεις που θα αποδεικνύονται ισχυρές για την ανακούφιση της ενεργειακής φτώχειας, θα έχει σημαντικά οφέλη και θα ανακουφίσει τους δημότες μας να αναβαθμίσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα της οικίας τους με βελτιώσεις που θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα της καθημερινότητάς τους χωρίς όμως να κάνουν την παραμικρή έκπτωση στις ανάγκες τους.

 Κατόπιν όλων των παραπάνω, είναι αναγκαίο και δίκαιο να υπάρξει προσπάθεια υιοθέτησης ειδικού πλαισίου  για τις ορεινές περιοχές όπως είναι ο Δήμος Αγράφων σχετικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Κλείσιμο
Αλέξης Καρδαμπίκης

Δήμαρχος Αγράφων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ