«Αντικειμενικές» τιμές ακινήτων
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

«Αντικειμενικές» τιμές ακινήτων

Με κάποια επιφύλαξη παρακολουθώ τις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ για τις νέες αντικειμενικές τιμές. Προφανώς και είναι μια υποχρέωση που μας ακολουθεί από το παρελθόν, καθώς η τότε κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές οι αυξήσεις να γίνουν σταδιακά και σε τρεις φάσεις. Ο πρώτος γύρος αυξήσεων επιβλήθηκε το 2018, αλλά οι επόμενες αυξήσεις (22%-30% μεσοσταθμικά ανά έτος) που ήταν προγραμματισμένες για το 2019 και το 2020 δεν έγιναν επειδή μεσολάβησαν οι εκλογές.

Είναι γεγονός ότι  η αλλαγή της τιμής ζώνης δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση ή μείωση του αντίστοιχου ΕΝΦΙΑ, καθώς ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας – κλιμάκια. Ωστόσο, στο ΥΠΟΙΚ  φαίνεται σαν να προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Οι αυξήσεις είναι πολλαπλών ταχυτήτων, σχεδόν στις μισές περιοχές επιβλήθηκαν αυξήσεις και σε πολλές περιπτώσεις σημαντικές, το ΥΠΟΙΚ περιμένει να εισπράξει 400 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους από την ένταξη των νέων περιοχών και ταυτόχρονα προσπαθούν να πείσουν ότι δεν θα πληρώσουμε παραπάνω.  Κι επιπλέον  υποστηρίζουν   ότι αυτά που γλίτωναν «έχοντες και κατέχοντες», θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από το 2022 και μετά.

Η αύξηση των αντικειμενικών (όπως συμβαίνει παγίως) προβλήθηκε  με ένα ταξικό ή και λαϊκίστικο στοιχείο. Οι κακοί πλούσιοι στη Μύκονο και στα άλλα «φιλέτα»  θα πληρώσουν παραπάνω, αλλά στη Φλώρινα, στην πλατεία Βάθη ή στα Λιόσια λιγότερα. Κι αυτοί στην Ιθάκη (και  άλλες περιοχές) που έσπασαν τα ρεκόρ των αυξήσεων τι είναι; Παράπλευρες απώλειες; Άλλωστε οι πλούσιοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν έχουν ζήτημα να  πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Οι υπόλοιποι απλώς θα βάλουν το χέρι στην τσέπη κι ελπίζουμε να τους παρηγορεί η ιδέα ότι πληρώνουν και οι πλούσιοι.

Το πρόβλημα είναι ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων μόνον αντικειμενικές δεν είναι. Είναι ένα ξεχειλωμένο ως τα άκρα φορομπηχτικό σύστημα που κατά καιρούς οργανώνεται και μεταβάλλεται ευκαιριακά από το ΥΠΟΙΚ ανάλογα με τις εκάστοτε ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν μεταξύ των αναγκών του προϋπολογισμού, των πολιτών που σηκώνουν τα φορολογικά βάρη, των πολιτικών συμφερόντων της εκάστοτε συγκυρίας   και των υποσχέσεων  που έχουν δοθεί στους δανειστές.

Η Κυβέρνηση εκλέχθηκε και μια   βασική προσδοκία όσων τη στήριξαν, ήταν  ότι θα μειώσει και θα εκλογικεύσει τους  φόρους. Ναι, η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα και πάγωσε τον σχεδιασμό. Οι ελπίδες για μείωση ή και κατάργηση  του  συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στα ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και πάνω μεταφέρονται για το 2022. Ως τότε υπομονή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ