LIVE

Κορωνοϊός

kasimatis_aleksandros

Δεύτερο κύμα και ευκαιρίες

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη προκαλώντας -εκτός των άλλων δεινών- και ακόμη μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και φόρων. Η ελληνική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στις επιπτώσεις του COVID-19 και η λύτρωση δεν θα έρθει πριν αρχίσει η ευρεία χρήση του εμβολίου. Μέχρι τότε καθηλωμένοι, θα παρακολουθούμε το λογαριασμό του ζημιών να μεγαλώνει.

Στην οικονομία, η κυβέρνηση διαχειρίζεται την κατάσταση αντλώντας κεφάλαια από κοινοτικά προγράμματα και εφαρμόζοντας αλλεπάληλα μέτρα στήριξης με στόχο τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Για την Ελλάδα το πλήγμα του COVID-19 ήρθε σε μία ιδιαίτερα ατυχή συγκυρία, καθώς εκδηλώθηκε την ώρα που η οικονομία προσπαθούσε να αφήσει πίσω της την δεκαετή κρίση. Το μέλλον της χώρας και οι ελπίδες να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, εξαρτώνται πλέον από τα 70 δις χορήγησεις και δάνεια που προβλέπεται να λάβει χώρα μας ως το 2027 από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το σχέδιο για την επιτυχημένη αξιοποίηση και την αποτελεσματική διαχείριση των 70 δις, εκτός από τους ακαδημαϊκούς οικονομολόγους που δίνουν τις συντεταγμένες για την διοχέτευση στην οικονομία των πόρων, πρέπει να σταθμιστεί και από απόψεις προσωπικοτήτων (πχ επιχειρηματιών) που γνωρίζουν στην πράξη τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και κυρίως διαθέτουν επιχειρηματικό ρεαλισμό. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο που να βλέπει προς τον 21ο αιώνα λάμβάνοντας όμως υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας, ώστε να μην σπαταλήσουμε κεφάλαια κυνηγώντας ανέφικτά οράματα και χίμαιρες.

Πάνω από όλα όμως, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τον λαϊκισμό που υπονομεύει τις προσπάθειες να προοδεύσουμε. Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, η κυβέρνηση έχει δυνατότητες να λάβει αποφάσεις και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τη χώρα. Για παράδειγμα, υπό το φόβο του λαϊκισμού και των κατηγοριών της αντιπολίτευσης για "νέο μνημόνιο" δάνεια από τον ESM, που εντάσσονται στο πακέτο των 240 δισ. και είναι ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα μας, παραμένουν αναξιοποίητα.

Μοναδικός όρος για την χορήγηση με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, του δανείου των 4 δις είναι τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για δράσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα (και αυτό έχει τη σημασία του) με τον COVID-19. Τώρα που εξαιτίας της πανδημίας αναθεωρήθηκαν οι απόψεις για το δημόσιο σύστημα υγείας, τα 4 δισεκατομμύρια αν συνδυαστούν με ένα πρόγραμμα τολμηρών, στοχευμένων και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του δημόσιου συστήματος υγείας και ο όλεθρος του COVID-19 να αφήσει και κάτι καλό στη χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Λάθος, υπερβολές;

Τώρα μας έτυχε και αυτό μαζί στα τόσα άλλα. Είχαμε αποτυχημένες κυβερνήσεις η προηγούμενη ειδικά. Στην οποία πρέπει να καταλογισουμε την προσπάθεια πού έκανε, να αλλάξει την πολιτική ιδεολογία των Ελλήνων. Όλη τής η προσπάθεια της , ήταν αυτή. Προς Τα άκρα. Άχρηστα τα 4,5 χρόνια,πεταμένα. Και σαν καπάκι ήρθε ο ιός. Απο την άλλη τυχεροί, πού μέχρι στιγμής βοηθά η ΕΕ. Κατά την γνώμη μου θα κάναμε τα ίδια λάθη. Τα λάθη αυτά πού μάς φέρνουν πάντα πίσω, ακόμη και στην επιβίωση μας ως φυλή στον πλανήτη. Ευτυχώς μάς στέλνει ο Ερντογάν μετανάστες για να μην εξαφανίστουμε .Και όλα προχωρούν κανονικά χωρίς ανησυχία .Αλλά νομίζω ότι αυτό συμβαίνει όχι για όλους. Ίσως με πρωθυπουργό τον γιό του Κυριάκου κάτι να γίνει. Για ένα συνταγμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία