Σκούπα με σακούλα ή χωρίς; Τι να επιλέξω;

Σκούπα με σακούλα ή χωρίς; Τι να επιλέξω;

Όταν έρθει η ώρα για αγορά σκούπας, το δίλημμα που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι επιλέγουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο σε ό,τι αφορά τη φροντίδα του σπιτιού (εν αντιθέσει με εκείνους π.χ. που εμπιστεύονται μία σκούπα ρομπότ) έχει να κάνει με τη… σακούλα: με ή άνευ;

skoupes_plaisio_xr
Οι σκούπες που αντί για σακούλα διαθέτουν κάδο έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, μόνο που αντί να στείλουν τους προκατόχους τους (τα μοντέλα με σακούλα δηλαδή) στη σύνταξη, συνυπάρχουν αρμονικά μαζί τους, προσφέροντας στους καταναλωτές μία επιπλέον επιλογή. Το δίλημμα για τους τελευταίους όμως είναι μεγάλο. Τι να επιλέξει κανείς;

Γιατί να επιλέξεις σκούπα με σακούλα

Οι σκούπες με σακούλα είναι μακράν η καλύτερη επιλογή για όσους υποφέρουν από αλλεργίες και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού. Από τη μία διαχωρίζουν πλήρως ακάρεα και λοιπά αλλεργιογόνα από τον χειριστή της σκούπας κατά τη λειτουργία της τελευταίας, ακριβώς χάρη στην ύπαρξη της σακούλας. Επιπρόσθετα, όταν έρθει η ώρα της αλλαγής σακούλας, η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται με μία κίνηση και πάλι χωρίς εκείνος που θα αναλάβει να τη… φέρει εις πέρας να χρειαστεί να έρθει σε επαφή με το περιεχόμενό της.
unnamed__3_

Θα μας επιτρέψεις να σταθούμε λίγο σε αυτό το τελευταίο, την αλλαγή σακούλας δηλαδή. Ο λόγος που θέλουμε να το κάνουμε, είναι διότι πρόκειται για μία εξαιρετικά απλή και καθαρή διαδικασία. Αφαιρείς με μία κίνηση την υπάρχουσα, γεμάτη σακούλα και προσθέτεις με μία δεύτερη την καινούρια. Ποιο το πλεονέκτημα; Μα φυσικά ότι δε διατρέχεις κανέναν κίνδυνο να χυθεί το περιεχόμενό της στο δάπεδο, λερώνοντας και υποχρεώνοντάς σε να χάσεις πολύτιμο χρόνο καθαρίζοντας -ξανά. Βγάζεις τη σακούλα, την πετάς στα σκουπίδια και τέλος!

Ένα ακόμα θετικό μίας σκούπας με σακούλα, είναι πως δε θα χρειαστεί να καθαρίσεις ή -ακόμα χειρότερα για την τσέπη σου- να αντικαταστήσεις το φίλτρο της. Το τελευταίο βρίσκεται ενσωματωμένο στη σακούλα, οπότε με την αλλαγή της τελευταίας ξεμπερδεύεις και με αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να έχεις τον νου σου έτσι ώστε να διατηρείς καθαρό το -ενσωματωμένο- φίλτρο της σκούπας σου ή αν επρόκειτο για HEPA, να μεριμνήσεις για την αντικατάστασή του. Μπλέξιμο το οποίο δε σε χαλάει να αποφύγεις.

Γιατί να επιλέξεις σκούπα με κάδο
Κλείσιμο
unnamed__2_

Πηγαίνοντας στην επιλογή της σκούπας με κάδο, δε γίνεται να μην ξεκινήσουμε από την οικονομία που θα κάνεις. Σύμφωνοι, ενδεχομένως μια στο τόσο να χρειαστεί να αγοράσεις φίλτρα, όμως θα γλιτώσεις μια για πάντα από τις σακούλες. Ό,τι συλλέγει η σκούπα, βλέπεις, θα πηγαίνει κατ’ ευθείαν στον κάδο της τον οποίο θα έχεις τη δυνατότητα να αφαιρείς και να αδειάζεις κατά βούληση. Ως εκ τούτου δε θα χρειαστεί να πετάξεις (στην κυριολεξία…) ποτέ χρήματα σε σακούλες, κάτι που αν αναλογιστείς τη διάρκεια ζωής μίας σκούπας (δεκαετία και βάλε) θα σου εξοικονομήσει πολύτιμα χρήματα.

Μια σκούπα με κάδο συνιστά και την πλέον οικολογική επιλογή. Οι σακούλες εξ άλλου μπορεί να είναι χάρτινες, όμως περιλαμβάνουν και άλλα, μη ανακυκλώσιμα υλικά και ως εκ τούτου καταλήγουν στον κάδο -και δυστυχώς όχι αυτόν της ανακύκλωσης. Επιλέγοντας όμως ένα μοντέλο με κάδο, γλιτώνεις τα αναλώσιμα αφού έχεις τη δυνατότητα να αδειάζεις τον κάδο απ’ ευθείας στα σκουπίδια. Αυτή η διαδικασία μάλιστα γίνεται στη στιγμή ενώ καθ’ ότι ο κάδος είναι διαφανής, έχεις πλήρη εικόνα του πότε χρειάζεται άδειασμα.

Για το τέλος αφήσαμε δυο πραγματάκια που μπορεί να φανούν λεπτομέρειες, όμως πίστεψέ μας, αρκούν για να κάνουν τη διαφορά. Αφ’ ενός σε μία σκούπα με κάδο είναι πολύ πιο εύκολη η εύρεση αντικειμένων που πιθανόν ρουφήχτηκαν κατά λάθος (από κουμπιά μέχρι… LEGO): παρατηρείς πού βρίσκεται αυτό που ψάχνεις και μόλις το εντοπίσεις, βάζεις το χέρι σου και το μαζεύεις. Αφ’ ετέρου, ο διαφανής κάδος που λέγαμε πιο πάνω, θα σου δώσει την ηθική ικανοποίηση που έλειπε για χρόνια από το σκούπισμα: βλέποντάς τον να έχει γεμίσει, αν μη τι άλλο θα ξέρεις ότι… έκανες δουλίτσα!

Τελικά;

Όπως θα έχεις καταλάβει, η κάθε κατηγορία σκούπας έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Αλλού υπερτερεί η μία, αλλού υπερέχει η άλλη. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις κάτω τα δεδομένα και να αποφασίσεις με βάση τα δικά σου κριτήρια και προτεραιότητες. Τι είναι αυτό που μετράει πιο πολύ για ‘σένα; Το κόστος ή η ταχύτητα; Έχεις κάποια αλλεργία ή αναπνευστικό πρόβλημα; Είσαι διατεθειμένος να κάνεις το κάτι παραπάνω για την προστασία του περιβάλλοντος; Αξιολόγησε τα παραπάνω και είμαστε σίγουροι πως θα κάνεις τη σωστή επιλογή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης