Καρκίνος Προστάτη: Η μέθοδος που ανιχνεύει τις επιθετικές μορφές της νόσου

191223172141_ca_prostate

Ο κ. Φώτιος Λάσπας Ακτινολόγος, Επιμελητής Τμήματος Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας & Μέτρησης Οστεοπόρωσης, ΥΓΕΙΑ μιλά για την Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη, τη μέθοδο που επιτρέπει την ακριβή διάγνωση των επιθετικών μορφών του καρκίνου του προστάτη και τη σωστή διαχείριση των ασθενών


 
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άντρες. Μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια στους άντρες.

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να εμφανιστεί με πολλές μορφές και να εξελιχθεί με διαφορετικό ρυθμό. Σε κάποιους ασθενείς μπορεί να εμφανιστεί σαν ένας μικρός όγκος στον προστάτη και να παραμένει πρακτικά σταθερός στη διάρκεια του χρόνου (ήπιου βαθμού κακοήθειας), χωρίς να επηρεάζει τη ζωή των ασθενών, ενώ σε άλλους ο καρκίνος εξελίσσεται γρήγορα (επιθετική μορφή), επεκτείνεται πέρα από τα όρια του προστάτη ή ακόμη σε λέμφαδένες ή άλλα όργανα (κυρίως στα οστά), δίνοντας μεταστάσεις με κακή πρόγνωση.

Διάγνωση καρκίνου προστάτη

Η διάγνωση του καρκίνου γίνεται με διορθική βιοψία σε ασθενείς με κλινική υποψία (υψηλό PSA ή θετική δακτυλική εξέταση) και η μορφή του καρκίνου καθορίζει την θεραπευτική αντιμετώπιση. Με την πρόοδο της τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία του Προστάτη έχει καθιερωθεί ως μια πολύ σημαντική μέθοδος για την ακριβή διάγνωση των επιθετικών (κλινικά σημαντικών) μορφών του καρκίνου του προστάτη και τη σωστή διαχείριση των ασθενών.

Πώς διενεργείται η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη;

Η Πολυπαραμετρική Μαγνητική Τομογραφία Προστάτη είναι μια εξέταση που διενεργείται σε σύγχρονους μαγνητικούς τομογράφους, με τον ασθενή σε ύπτια θέση, διαρκεί περίπου 25-30 λεπτά και εστιάζει στην απεικόνιση στον προστάτη αδένα. Η μέθοδος συνδυάζει ειδικές λειτουργικές τεχνικές μαγνητικού συντονισμού με ανατομικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας, για την ανάδειξη σημαντικά κλινικά σημαντικού καρκίνου. Μέχρι πρόσφατα, η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη βασιζόταν στην συστηματοποιημένη διορθική βιοψία, δηλαδή στη λήψη βιοψιών από διάφορες θέσεις του προστάτη αδένα και, συνεπώς, ένας καρκίνος επιθετικής μορφής μπορούσε να χαθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης