Κορωνοϊός: Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για πιθανή παγκόσμια έλλειψη τροφίμων από τα έκτακτα μέτρα

Κορωνοϊός: Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για πιθανή παγκόσμια έλλειψη τροφίμων από τα έκτακτα μέτρα

Μπορεί οι φετινές σοδειές να είναι πλούσιες και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες, ωστόσο η έλλειψη εργατών λόγω των περιοριστικών μέτρων ενδέχεται να δημιουργήσουν σε λίγο καιρό τα πρώτα προβλήματα

trofima-arthro
Τα έκτακτα μέτρα πρόληψης και προστασίας, που έχουν επιβληθεί σε όλα τα κράτη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού, ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές ελλείψεις σε τρόφιμα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

Μπορεί οι φετινές σοδειές να είναι πλούσιες και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες, ωστόσο η έλλειψη εργατών λόγω των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών, καθώς και οι πολιτικές προστατευτισμού (δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών) σημαίνουν ότι τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα, αναφέρει ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να περιορίσουν οι κυβερνήσεις τη ροή τροφίμων. Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή επιβολή εμπορικών εμποδίων. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο» ανέφερε ο κ. Τορέρο. Κατά τον ίδιο, οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στην τάση προστασίας της δικής τους παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, την περίπτωση του Καζακστάν, το οποίο απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτάλευρου, επιβάλλοντας, παράλληλα, περιορισμούς σε φαγόπυρο και λαχανικά (μεταξύ αυτών κρεμμύδια, καρότα, πατάτες). Επιπλέον, το Βιετνάμ, τρίτη εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, προσωρινά ανέστειλε τα συμβόλαια εξαγωγών ρυζιού. Η Ρωσία, μεταλύτερη εξαγωγέας αλευριού στον κόσμο, επίσης ενδέχεται να  να περιορίσει τις εξαγωγές - όπως έχει κάνει και στο παρελθόν. «Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν ακραία μεταβλητότητα. Θα επιδεινώσουν την κατάσταση».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - ΟΗΕ: Απειλείται ολόκληρη η ανθρωπότητα

Κορωνοϊός: Περίπου 1 δισ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο «μένουν σπίτι»

Κορωνοϊός – ΟΗΕ: «Μαζί θα τα καταφέρουμε» το μήνυμα του Γκουτέρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης