Κορωνοϊός – ΟΗΕ: «Μαζί θα τα καταφέρουμε» το μήνυμα του Γκουτέρες

Κορωνοϊός – ΟΗΕ: «Μαζί θα τα καταφέρουμε» το μήνυμα του Γκουτέρες

Κορωνοϊός: Επιτάχυνση των δράσεων ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ - «Αντιμετωπίζουμε μία απειλή για την υγεία που δεν έχει υπάρξει όμοιά της κατά τη διάρκεια του βίου μας»

guteres_koronoios
Το μήνυμα ότι μαζί θα ξεπεράσουμε την κατάσταση με τον κορωνοϊό στέλνει με άρθρο του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Αναφέρει πως ο COVID-19 είναι ο κοινός μας εχθρός και πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο σε αυτόν τον ιό και πως οι χώρες έχουν την ευθύνη να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να επιταχύνουν τις δράσεις τους.

Τονίζει ακόμη ότι η πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του COVID-19 είναι κοινή ευθύνη όλων μας και υπογραμμίζει πως τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου του Αντόνιο Γκουτέρες:

«Η αναταραχή που προκλήθηκε από τον COVID-19 βρίσκεται παντού γύρω μας. Ξέρω ότι πολλοί είναι αγχωμένοι, ανήσυχοι, μπερδεμένοι. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Αντιμετωπίζουμε μία απειλή για την υγεία που δεν έχει υπάρξει όμοιά της κατά τη διάρκεια του βίου μας.

Στο μεταξύ ο ιός εξαπλώνεται, ο κίνδυνος αυξάνει και τα συστήματα υγείας, οι οικονομίες και η καθημερινή μας ζωή δοκιμάζονται σκληρά.

Οι πιο ευάλωτοι έχουν επηρεαστεί περισσότερο. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, αυτοί με προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα, αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη ιατρική θεραπεία και αυτοί που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή στο περιθώριο.

Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από τον συνδυασμό της πανδημίας και των επιβραδυνόμενων οικονομιών θα επηρεάσουν τους περισσότερους από εμάς για μερικούς μήνες.

Ωστόσο, η μετάδοση του ιού θα πιάσει κορυφή. Οι οικονομίες μας θα ανακάμψουν.

Μέχρι τότε πρέπει να δράσουμε μαζί για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού και να φροντίσουμε ο ένας τον άλλο.

Αυτός είναι καιρός σύνεσης όχι πανικού. Επιστήμης, όχι στιγματισμού. Πραγματικών στοιχείων, όχι φόβων.

Αν και η κατάσταση έχει χαρακτηριστεί ως πανδημία, μπορούμε να την ελέγξουμε. Μπορούμε να επιβραδύνουμε τη μετάδοση, να προλάβουμε τη μόλυνση και να σώσουμε ζωές. Αυτό όμως θα απαιτήσει μια άνευ προηγουμένου εθνική και διεθνή δράση.


Ο COVID-19 είναι ο κοινός μας εχθρός. Πρέπει να κηρύξουμε τον πόλεμο σε αυτόν τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες έχουν την ευθύνη να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να επιταχύνουν τις δράσεις τους.

Πώς θα γίνει αυτό; Με την εφαρμογή αποτελεσματικού στρατηγικού περιορισμού, με την ενεργοποίηση και ενίσχυση συστημάτων έκτακτης ανάγκης, με τη δραματική αύξηση των εξετάσεων και τη φροντίδα των ασθενών, με την ετοιμότητα των νοσοκομείων εξασφαλίζοντας ότι έχουν χώρους νοσηλείας, προμήθειες και το απαραίτητο προσωπικό. Τέλος, με την ανάπτυξη σωτήριων ιατρικών παρεμβάσεων.

Όλοι μας έχουμε επίσης την ευθύνη να ακολουθούμε τις ιατρικές συμβουλές και να κάνουμε τα απλά πρακτικά βήματα που συστήνουν οι υγειονομικές αρχές.

Εκτός από το να είναι μία κρίση της δημόσιας υγείας, ο ιός μολύνει την παγκόσμια οικονομία. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν χτυπηθεί σοβαρά από την αβεβαιότητα.

Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διαταραχτεί, οι επενδύσεις και η καταναλωτική ζήτηση έχουν κάνει βουτιά δημιουργώντας έναν πραγματικό και αυξανόμενο κίνδυνο μίας παγκόσμιας ύφεσης.

Οι οικονομολόγοι των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν ότι ο ιός μπορεί να κοστίσει φέτος στην παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ίσως πολύ περισσότερο.

Καμία χώρα δε μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Περισσότερο από ποτέ οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για να τονώσουν τις οικονομίες, να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις, να ενισχύσουν το εμπόριο και να εξασφαλίσουν τη στοχευμένη υποστήριξη για όλους τους ανθρώπους και τις κοινότητες που έχουν πληγεί από την ασθένεια ή τους πιο ευάλωτους από τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών οι οποίες επωμίζονται ένα δυσανάλογο φορτίο για την οικογενειακή φροντίδα.

Η πανδημία μάς κάνει να συνειδητοποιούμε τη διασύνδεση της ανθρώπινης οικογένειάς μας. Η πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του COVID-19 είναι κοινή ευθύνη όλων μας.

Τα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση.

Ως μέρος της ανθρώπινης οικογένειας εργαζόμαστε εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο με τις κυβερνήσεις, παρέχοντας διεθνή καθοδήγηση και βοηθώντας τον κόσμο να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή.

Βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση μαζί και μαζί θα την ξεπεράσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Φαρμακεία: Τα έκτακτα μέτρα που θα λάβουν οι φαρμακοποιοί

Κορωνοϊός: Ξεπούλησαν ζυμαρικά, χαρτί τουαλέτας και αλεύρι σε σούπερ μάρκετ του Λονδίνου


Κορωνοϊός: Μπορεί να επιβιώσει στον αέρα μέχρι και τρεις ώρες 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ