Κορωνοϊός: Τα πρώτα δύο κρούσματα στην Αϊτή - Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα

Κορωνοϊός: Τα πρώτα δύο κρούσματα στην Αϊτή - Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα

Σχολεία, πανεπιστήμια, χώροι λατρείας και βιομηχανικά πάρκα θα κλείσουν και θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 μέχρι τις 05:00 από σήμερα Παρασκευή

coronavirus_carribean
Ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, κλείνοντας τα σύνορα και επιβάλλοντας νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο Μοΐζ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι όλα τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα σύνορα της πιο φτωχής χώρας του δυτικού ημισφαιρίου θα κλείσουν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για τους ανθρώπους, πάντως θα επιτρέπεται η διέλευση εμπορευμάτων.

Σχολεία, πανεπιστήμια, χώροι λατρείας και βιομηχανικά πάρκα θα κλείσουν και θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 μέχρι τις 05:00 από σήμερα Παρασκευή, πρόσθεσε. Απαγορεύονται επίσης οι συγκεντρώσεις περισσοτέρων από 10 ανθρώπων, δημόσιες ή ιδιωτικές.

Η Αϊτή ήταν μέχρι χθες μια από τις τελευταίες χώρες στην Καραϊβική Θάλασσα που δεν είχαν καταγράψει κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι αρχές είχαν ήδη αναστείλει τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη, τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική και έθεσαν σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Αϊτή απλά δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί επιδημίες, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης και του εντελώς ανεπαρκούς συστήματος υγείας. Μια από τις βασικές συμβουλές για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, αλλά οι περισσότεροι αϊτινοί δεν έχουν ούτε τρεχούμενο νερό, ούτε καν τα χρήματα για να αγοράσουν σαπούνι.

Ο μισός και πλέον πληθυσμός της Αϊτής ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, δεν έχει δηλαδή εισόδημα υψηλότερο από 2,41 δολάρια την ημέρα, κατά δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η χώρα μόλις άρχιζε να συνέρχεται από το ξέσπασμα επιδημίας χολέρας που κράτησε εννιά χρόνια και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη — κυανόκρανοι των οποίων κατηγορήθηκαν πως προκάλεσαν την επιδημία — στοίχισε τη ζωή σε περίπου δέκα χιλιάδες ανθρώπους.

Κλείσιμο
Ο πρόεδρος Μοΐζ απείλησε με κυρώσεις όποιους επιδοθούν σε «μαύρη αγορά φαρμάκων, προϊόντων υγιεινής και τροφίμων».

Ενδεχόμενα μέτρα περιορισμού της κίνησης, παρόμοια με αυτά που επιβλήθηκαν σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Γαλλία, θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν στη χώρα, ειδικά στο Πορτ-ο-Πρενς. Η μεγάλη πλειονότητα των τριών εκατομμυρίων κατοίκων της αϊτινής πρωτεύουσας εξαρτάται από την παραοικονομία για την ίδια την καθημερινή του επιβίωση.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Σε καραντίνα 40 εκατ. άνθρωποι στην Καλιφόρνια

Κορωνοϊός - Μεξικό: Στα 164 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Νέες συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τα σύνορα

Κορωνοϊός: 11 νέα κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης